Forum avocaţi > Civil

Respingere cerere inscriere carte funciara pe art. 20 din Legea nr. 17/2014

01-10-2014
Vizitator
Mi-a fost respinsa cererea de înscriere în cartea funciară a unui contract de vânzare - cumpărare a unor terenuri agricole situate în extravilan, încheiat între părinţi, în calitate de vânzători şi mine, fiul lor căsătorit, în calitate de cumpărător. Cartea funciara a intemeiat aceasta respingere pe art. 20 din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Ce pot face?
Răspunde
 01-10-2014
BUCURESTI

Situaţia dobândirii de terenuri agricole situate în extravilan de către afini este susceptibilă în practică de interpretări diferite, având în vedere prevederile art. 20 din Legea nr. 17/2014, în conformitate cu care dispoziţiile prezentei legi nu se aplică înstrăinărilor între rude până la gradul ai treilea, inclusiv, astfel încât este necesară o intervenţie legislativă care să lămurească această situaţie, prin exceptarea expresă a vânzărilor între afini, dar şi a celor dintre soţi, de la aplicarea prevederilor Legii nr. 17/2014.

În orice caz, împotriva încheierilor de carte funciară se pot exercita căile de atac prevăzute de lege - plângere la judecătorie împotriva încheierii de carte funciară.

Avocat in Baroul Bucuresti
Răspunde
 01-10-2014
Vizitator
Scuze ca intervin, dar am o problemă într-o situație asemănătoare cu cartea funciară. Cât de corectă este emiterea unui referat de completare a unei cereri de înscriere în cartea funciară în baza unui contract de vânzare -cumpărare având ca obiect un teren agricol extravilan, pentru care s-a urmat procedura prevăzută de Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan (...), privitoare la exercitarea dreptului de preempţiune şi la necesitatea avizului Ministerului Culturii şi Cultelor, atestate prin adeverinţe eliberate de primărie, conform legii. Prin referatul de completare se solicită depunerea avizelor prevăzute de Legea nr. 17/2014, deşi necesitatea avizului Ministerului Apărării Naţionale nu a fost evidenţiată în extrasul de carte funciară de autentificare solicitat de notarul public la încheierea contractului.
Răspunde
 01-10-2014
BUCURESTI

Pt. Iulia:

În speţa d-vs sunt aplicabile prevederile Ordinului nr.719/740/M.57/2.333 din 2014 al viceprim-ministrului, ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, al ministrului apărării naţionale şi al viceprim-ministrului, ministrului culturii, privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan (...) care prevede în art. 11 din Anexa 1 că în îndeplinirea dispoziţiilor prevăzute de lege, la încheierea contractului de vânzare - cumpărare a terenului agricol situat în extravilan, notarul public solicită şi următoarele acte, după caz: a) avizul specific emis de către Ministerul Apărării Naţionale, în condiţiile prevăzute ia art. 3 alin. (1) - (3) din lege (...) dacă această situaţie este menţionată în cartea funciară ia data solicitării extrasului de carte funciară pentru autentificare.

Avocat in Baroul Bucuresti
Răspunde
 08-01-2015
Vizitator
Buna!M-am lovit de aceasta lege pe care, personal o consider abuziva,prin urmatoarele aspecte.In primul rand,dreptul la proprietate e garantat de Constitutie,care in articolul 44 privind drepturile la proprietatea privata si libertatile fundamentale,respectiv alineatele 3,4,5,6,ne garanteaza acest drept. In legea 17 din 2014,legiuitorul precizeaza ca e vorba de terenurile aflate la cel mult 30 de km distanta de frontiera,ori eu am un teren la 50 de km pe CF ul caruia a aparut dupa ce am trimis documentatia catre MAN,ca se incadreaza in legea 17,pentru ca apartine de o comuna ce are in raza ei si sate care intr-adevar sunt in zona de frontiera,dar in lege nu se specifica absolut nimic in legatura cu acest aspect,ci doar faptul ca distanta dintre cea mai apropiata frontiera si terenul respectiv sa nu fie mai mare de 30 de km...urmand sa in termenul de 20 de zile lucratoare sa primesc avizul specific de la M.A.N.,lucru care nu s-a intamplat,intrucat mi s-a cerut un alt CF,in original,desi initial tirmisesem unul cu stampila de conformitate a primariei de care apartin.Mi s-a dat un alt numar de dosar si au mai trecut 20 de zile lucratoare,fara sa primesc nimic.Am o cunostinta ce asteapta de circa 5 luni acest aviz si chiar nu sunt curios sa ajung ca el.Aici intervine paradoxul.Desi in articulul 3 al legii 17,alineatul 4,se specifica clar ca in cazul in care in termenul de 20 de zile lucratoare,avizul nu se emite,automat raspunsul se considera ca fiind aviz pozitiv,drept urmare,un notar ar putea incheia contractul...Dar in articolele 14,15 si 16 se precizeaza ca se considera contraventie semnarea unui act de vanzare cumparare fara a se prezenta avizul de la M.A.N. si se specifica clar ca acel contract va fi declarat nul si ce amenda se plateste in cazul acesta.Nu e clar ca articolele 3 si 14 ale legii se bat cap in cap?Cum ramane oameni buni cu dreptul la proprietate,cel garantat de Constitutie?De ce eu,ca si vanzator sunt supus rigorilor legii,in timp ce cei ce nu imi dau avizul in timpul precizat clar de aceasta,nu au nici o raspundere? Practic,nici un notar nu va incheia un contract de vanzare -cumparare,fara acest aviz si mi se pare aberant ca o lege sa nu fie respectata,tocmai de catre cei ce ar trebui sa o puna in practica.
Răspunde
 09-01-2015
Sector 4
0765219217
danpopescu.law.office@gmail.com
www.avocat-danpopescu.ro
Ptr.informarea dvs.intrati pe siteul STAT MAJOR GENERAL unde veti gasi legislatia in materie precum si Ordinul MAN 719-740 M.57-2333 din 12mai 2014, dat in aplicarea legii.

Avocat definitiv in Baroul Bucuresti, conf. Deciziei nr.1112/27.03.2003.Peste 25 ani experienta juridica, concluzii si reprezentare la toate instantele,inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala.Mail:danpopescu.law.office@gmail.com;tel:0765219217
www.avocat-danpopescu.ro
Răspunde
 09-01-2015
Bucuresti

impotriva incheierilor de respingere se face cerere de reexaminare la OCPI judetean si abia apoi la instanta.

Răspunde
 09-01-2015
Vizitator
Am intrat pe siteul lor de cateva ori.Practic nu ai cu cine vorbi,nu ai cu cine sa te consulti in momentul in care ai trimis documentatia.Desi legea spune clar in aricolul 3 ,alineatul 4,ca in termen de 20 de zile lucratoare,sunt obligati sa trimita acel aviz,poti astepta si 5 luni pentru el,altfel vei incalca legea ,potrivit articolelor 15,16,17,18,Eu amtrimis documentatia de doua luni si azi am verificat siteul armatei si inca nu mi s-a emis avizul.Asta spun ca ei nu respecta legea,in schimb ,iti pretind tie,ca vanzator al unui teren ,sa o respecti.Nu e o incalcare a dreptului meu de proprietate,cata vreme vreau sa vand un bun propriu si efectiv mi se interzice acest lucru?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.