|
17-12-2014 |
 | Radu Vizitator |
| Buna ziua, am si eu o intrebare va rog frumos daca puteti sa-mi raspundeti. Mama mea a avut un apartament in proprietate ea fiind unic proprietar pe apartament. Dupa ani si ani in care mi-a promis ca mi-l da mie deoarece eu am ramas cu ea acasa si am avut grija de ea, cand am avut banii am mers la notar si a facut contract de donatie pe mine. A facut contract de donatie fara sarcini de indeplinit. Atunci i-am spus la mama ca daca banca ne da bani daca giram cu apartamentul pe care mi l-a dat o sa-I cumpar o garsoniera ca sa stea singura. Am fost la banca si ne-au spus ca se poate si cand am venit cu actele pregatite ne-au spus ca nu se mai poate. Avand si un credit mai mic de la nunta mea de platit am facut o refinantare si am luat niste bani in plus ca sa pot modifica apartamentul ca sa-I fac la mama mea camera separata. I-am facut camera separat ca sa nu o mai deranjeze nimeni si sa aibe intimitate. Am rugato sa-si plateasca partea ei de cheltuieli si ea a fost de accord, pe parcurs si-a mai cumparat si cate ceva prin camera ei un tv si un dulapior tot pe banii ei. Si a fost multumita ca are camera ei. Acum dupa 3 ani ea s-a razgantit si spune ca isi vrea apartamentul inapoi ca sa-I dea si la sora mea jumatate din valoarea lui. Am o singura sora. Am vorbit cu sora mea si i-am spus ca eu am avut grija de mama pana la 68 de ani si daca vrea si ea jumatate atunci sa aibe grija de ea si atunci cand o sa moara mama o sa-I dau jumatate din valoarea apartamentului. Ei au fost de accord, nu au vrut sa dea banii la notar unde sa se oblige sa aibe grija de ea in schimbul jumatatii din apartament au zis ca se multumesc si cu o hartie scrisa de mana de mine in care eu le promit acest lucru. Asa am si facut. O hartie de mana si au plecat multumiti cu tot cu mama la ei acasa. Dupa doua zile ma suna si imi spune ca la mama nu ii mai convine intelegerea ca ea isi vrea casa inapoi pe ea ca noi am mintito ca ii cumparam apartament si nu ne-am tinut de cuvant. Dar cand am vorbit cu ea fata in fata a zis ca este multumita de intelegere. Am uitat sa mentionez ca mama mea este surdomuta si sora mea este cea care suna la telefon si vorbeste cu mine ce vrea mama . Acum inainte de sarbatori am primit o scrisoare in care sora mea imi zice ca am inselato pe mama ca am puso sa plateasca cheltuieli si sa-si cumpere ce a mai vrut ea pentru camera singura. Ma ameninta ca ne vedem in tribunal. Stiu ca au fost déjà la avocat si as dori sa stiu daca pot mama si sora sa faca ceva impotriva mea. La notar cand s-au facut actele de donatie a fost prezent si un translator pentru surzi care i-a tradus tot ce a spus si a semnat ca a luat la cunostinta ce se petrece. Eu nu am promis nimic la notar ca fac in schimbul apartamentului, notarul i-a explicat la mama ca daca face contractual de donatie asa ea nu mai are nici un drept la casa si a semnat. Eu sunt acum unic proprietar pe apartament, sunt casatorit dar nu am copii si in CF sunt tot eu trecut. Va rog sa-mi spuneti pot sa faca ceva impotriva mea?E adevarat ca surdomutii au legi speciale? Va multumesc anticipat. | |
|
|
|
18-12-2014 |
 | Avocat Natalia Anton Vizitator |
| Tocmai de aceea tranzactiile se fac la notariat, pentru a fi respectate legile si a proteja partile. De obicei notarii publici sunt foarte atenti la aceste lucruri deoarece sunt si direct responsabili pentru orice anulare a actului, deci in principiu nu aveti de ce sa va faceti probleme daca au fost respectate dispozitiile legale. Singurela dispozitie speciala cu privire la surdomuti este aceea privind luarea consimtamantului: Art. 96 din Legea notarilor 36/1995 "(1) Declaraţia de voinţă a surdului, mutului sau surdomutului, ştiutori de carte, se va da în scris în faţa notarului public, prin înscrierea de către parte, înaintea semnăturii, a menţiunii „consimt la prezentul act, pe care l-am citit“. (2) Dacă surdul, mutul sau surdomutul se găs" Din ce ati scris, rezulta ca notarul a realizat aceasta procedura, deci totul este in ordine. Luati-va un avocat si le veti solicita cheltuieli de judecata. | |
|
|
|
18-12-2014 |
| Cat timp s-au respectat prevederile legale privind donatiile facute de surdomut, conform NCC, nu pot face nimic impotriva dvs.cu castig de cauza. | Avocat definitiv in Baroul Bucuresti, conf. Deciziei nr.1112/27.03.2003.Peste 25 ani experienta juridica, concluzii si reprezentare la toate instantele,inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala.Mail:danpopescu.law.office@gmail.com;tel:0765219217 www.avocat-danpopescu.ro | |
|
|
|
18-12-2014 |
 | Radu Vizitator |
| Multumim de raspuns, am mai intrebat si alti avocati si ne-au spus ca mama mea poate sa revoce contractul de donatie, nu mai stiu ce sa mai cred, dar si eu stiam asa cum ati spus dumneavoastra, asa a spus si notarul cand am facut actele. Multumim pentru timpul acordat. | |
|
|
|
18-12-2014 |
 | Radu Vizitator |
| Multumim pentru raspuns si pentru timpul acordat. | |
|
|
|
18-12-2014 |
| O donatie poate fi REVOCATA doar pentru ingratitudine sau pentru neindeplinirea unei sarcini. Asigurati-va ca cei pe care i-ati intrebat chiar sunt avocati. | |
|
|
|
19-12-2014 |
 | Radu Vizitator |
| Ingratitudine poate fi considerat faptul ca nu a fost la masa si trai comun cu mie si sotia mea? Adica ea, mama, a trait din pensia ei, iar eu cu sotia mea din salarul meu. Ca sora mea cu asta ma santajeaza ca de ce si-a cumparat mama de mancare si alte obiecte prin camera sa singura. Mentionez ca mama a plecat de buna voie la sora sa stea, nu a dat'o afara nimeni din apartament. Si nimeni nu a avut nimic cu ea, Pur si simplu s-a razgandit. A zis ca pleaca in vizita la sora, chiar eu am condus'o pana la gara si ne-am despartit ca si pentru putin timp. | |
|
|
|
19-12-2014 |
| Donaţia se revocă pentru ingratitudine doar în următoarele cazuri: a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat; b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator; c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei. Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-1023-cazuri-revocarea-donatiei-donatia | |
|
|
|
19-12-2014 |
 | Radu Vizitator |
| Punctul C, poate sa ma atace in instanta prin punctul C, atata timp cat mama a avut pensie si a avut toate cele necesare vietii, chiar si bani sa-si puna deoparte? | |
|
|
|
19-12-2014 |
| Pentru a fi considerat ingrat conform literei c) trebuie indeplinite cumulativ doua conditii: 1. Donatorul sa va fi solicitat ALIMENTE (mancare) si dvs. sa fi refuzat 2. Donatorul sa ramana fara posibilitatile financiare proprii sa-si procure aceste alimente - "sa ajunga in nevoie". | |
|
|
|
20-12-2014 |
| Ingratitudinea trebuie dovedita cu probe concludente si pertinente:martori,cererea scrisa a celui aflat in nevoie. | Avocat definitiv in Baroul Bucuresti, conf. Deciziei nr.1112/27.03.2003.Peste 25 ani experienta juridica, concluzii si reprezentare la toate instantele,inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala.Mail:danpopescu.law.office@gmail.com;tel:0765219217 www.avocat-danpopescu.ro | |
|
|
|
21-12-2014 |
 | Radu Vizitator |
| Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Apreciez timpul acordat. Sarbatori fericite va doresc! | |
|
|
|
24-12-2014 |
 | Radu Vizitator |
| Buna ziua, as mai avea o intrebare daca se poate. As dori sa stiu daca in caz de divort sau decesul meu sotia mea are vreun drept la acest apartament. Daca nu are, imi puteti spune ce pot sa fac ca sa aiba si ea drepturi in asa fel incat daca unul dintre noi doi pateste ceva sa ramana celuilalt si sa nu poata interveni sora sau mama mea. Va multumesc! | |
|
|
|
24-12-2014 |
 | Radu Vizitator |
| Radu, puteti face un testament sau o conventie matrimoniala la notarul public. | |
|
|
|
24-12-2014 |
 | Radu Vizitator |
| Multumesc. Sarbatori fericite! | |
|
|
|
09-02-2015 |
 | Radu Vizitator |
| Buna ziua, am revenit cu o intrebare, sora mea si sotul ei ne hartuiesc in continuare prin mesaje si telefoane ca sa trecem apartamentul pe ei. Noi am spus ca daca ne dau investitia din apartament pe care am facut'o eu dau de buna voie apartamentul inapoi la mama. Dar ei nu mai vor sa i dam inapoi la mama acuma vor pe ei. Cand au fost ultima data la noi si am facut hartia aia de mana in care i.am promis ca i dau jumatate daca are grija de mama atunci au cerut si o copie dupa buletinul meu o copie de contract si o copie de CF si eu le.am dat. Credeti ca pot ei cu copiile de acte pe care le.am dat eu lor pot sa faca acte noi de proprietate pe ei. Ne.au cerut copii dupa acte ca sa poata sa mearga sa se intereseze la avocat ce pot sa faca si eu le.am dat. Nu m.am gandit ca s.ar putea ajunge la asa ceva. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |