Forum avocaţi > Civil

Actiune in instanta recuperare despagubiri civile din asigurari

22-12-2014
Vizitator
In urma decesului tatalui meu, am mostenit un apartament la bloc in care a locuit mama mea, care a beneficiat de uzufruc viager pana la moarte in ianuarie 2013.
Mentionez ca eu locuiesc in acelasi oras la o alta adresa impreuna cu sotia.

In noiembrie 2012 ca urmare a unei defectiuni , a inundat apartamentul vecinului situat un etaj mai jos. Acesta a chemat asiguratorul, care a constatat si a acordat vecinului suma de 2000 lei.
Anul acesta in decembrie, la aproape un an de la moartea mamei si doi ani de la inundatie, am primit in cutia postala a apartamentului unde a locuit, o comunicare de la judecatorie pe numele meu, prin care sunt chemat in judecata ca parat de catre societatea de asigurari ptr recuperarea sumei acordate vecinului mamei mele in dec. 2012.

Societatea de asigurari afirma in adresa catre judecatorie ca:
am locuit la acea adresa in momentul inundatiei;
ca eu am fost cel ce a cauzat inundatia prin neglijenta si ca urmare sunt somat sa platesc suma acordata ca despagubire in anul 2012 si dobanda aferenta pana la data recupararii .

Eu nu am stiut nimic de acest incident pe care l-am aflat acum cu ocazia acestei notificari, asta deoarece relatiile familiale au fost foarte reci si nu am avut acces la apartament pe timpul vietii ei.

Mentionez ca in adeverinta data de Asociatia locatarilor catre asigurator se specifica ca apartamentul era proprietatea mea , dar era locuit de mama mea.

Problema este ca eu sunt chemat sa platesc dupa 2 ani, daunele produse de mama mea care a beneficiat de uzufruct viager si ca urmare era responsabila de consecintele inundatiei.

Intrebarea este daca societatea de asigurari ma poate obliga sa platesc aceste daune, desi
eu nu am locuit acolo de 30 de ani si mama mea a decedat in ian 2013, la un an de la inundatie.

Va rog sa ma ajutati deoarece nu stiu cum sa procedez.
Va multumesc anticipat ptr ajutorul acordat!
Răspunde
 23-12-2014

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Dvs in calitate de proprietar raspundeti de reparatiile capitale ale imobilului, cel care locuieste in imobil raspunde de intretinerea instalatiilor pe perioada cat foloseste apartamentul. Prin urmare decisiva pentru angajarea raspunderii va fi stabilirea cauzei exacte a producerii prejudiciului.

Pe de alta parte, nu ar trebui sa suportati dobanda legala de la data platii despagubirii pentru ca pana la acest moment nici nu ati fost notificat si nici nu ati stiut despre acest incident. Ca daca stiati poate va doreati sa achitati si astfel nu se mai ajungea la un proces si nu aveati de achitat nici cheltuieli de judecata.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-12-2014
Vizitator
Multumesc ptr. lamuriri.

Cauza exacta a producerii inundatiei este uitarea robinetului de la chiuveta din bucatarie deschis, asa cum se mentioneaza in notificarea societatii de asigurare catre judecatorie.

In aceste conditii pot fi eu tras la raspundere acum ptr fapta petrecuta acum 2 ani din neglijenta locatarului de atunci al apartamentului?

Din 17 ianuarie 2013 cand a decedat am pus lacat pe cutia de scrisori si in mod sigur nu a fost transmisa nici o notificare a societatii de asigurari ptr ca asa cum am platit gazele si lumina restante, asa am fi rezolvat si aceasta problema.

Considerati ca trebuie sa discutam cu reprezentanta societatii de asigurari, mentionata in notificare cu o adresa de e-mail?
Sau sa inaintam catre judecatorie o intampinare cu documentele doveditoare pe care le avem?
Credeti ca e cazul sa apelam la un avocat ptr aceasta?
Răspunde
 23-12-2014

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Puteti incerca o discutie cu asiguratorul, insa nu cred sa rezolvati mare lucru.

In mod sigur trebuie sa faceti o intampinare si da, ar fi bine sa consultati un avocat si daca nu il angajati in dosar macar sa va redacteze intampinarea in baza studierii actiunii societatii de asigurari.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-02-2015
Vizitator
Am avut un accident de masina, vinovatul a avut RCA valabil, masina mi-a fost reparata in 2 luni si in aceasta perioada am inchiriat o masina. Initial firma de asigurari a spus ca voi fi despagubit si cu contravaloarea contractului de inchiriere, dar ulterior nu s-a tinut de cuvant. Am sanse sa recuperez suma in instanta? Daca DA va rog sa-mi transmiteti si un model de actiune in instanta sau ce trebuie sa fac ca sa ma reprezint singur!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.