Forum avocaţi > Civil

Întrerupere contract locațiune înainte de termen

06-01-2015

Bună ziua,

La 15.07.14 am încheiat un contract de locațiune, cuprinzând:
- părțile: 4 locatari și locatorul;
- perioada: 15.07.14 - 15.07.15;
- suma: fixă în cuantum lunar, pe data de 15 a fiecărei luni;
- clauză de întrerupere înainte de termen: locatorul păstrează garanția;
- înregistrat de către locator la Finanțe în data de 31.07.

* Au fost achitate:
- valoarea chiriei - primele două luni (15.07 - 15.08, 15.08 - 15.09);
- garanție (în cuantumul contravalorii chiriei pentru o lună);
- contravaloarea chiriei pentru intervalul 05.07 - 15.07 (locuința a fost ocupată din data de 05.07);
- chiria, lunar, până în 15.11.14 (inclusiv pentru 15.11 - 15.12).

În 17.11 am contactat locatorul spre a-l anunța că suntem nevoiți să renunțăm la chirie (în cel mai scurt termen posibil). Așadar, ne-am exprimat necesitatea de a părăsi locuința din 15.12 sau 17.12 (să acoperim 30 zile înaintea notificării), cu păstrarea garanției de către locator. Ne-a refuzat vehement și a insistat cu propuneri de rămânere „măcar până în februarie sau martie”, impreună cu amenințări cu chemarea în judecată.

Ulterior, am formulat o notificare pentru denunțarea contractului, cu mențiunea „solicităm încetarea Contractului [...] începând cu data de 17.01.15, în conformitate cu Art. 1825, Alin. (1) din Noul Cod Civil.” (încât să respectăm un termen de min. 60 de zile de la înștiințarea precedentă).

În 08.12 am reușit să stabilim o întâlnire spre a-i prezenta notificarea:
* I-am cerut returnarea garanției în urma achitării eventualelor pagube constatate la părăsirea imobilului, deducând din legislație** că păstrarea acesteia de către locator în alte condiții este ilegală (indiferent de clauza contractuală).
* A refuzat să citească notificarea, dar și propunerea, contraoferindu-ne alternativa achitării contravalorii pentru încă o lună (15.12.14 - 15.01.15) + a unei sume arbitrare, ca „litigiu” în valoarea aprox. a unei chirii pe o lună, urmând să părăsim locuința în 15.01.15. Deținem înregistrarea audio a întregului dialog.

În 13.12.14 a stabilit să ne întâlnim la locuință:
* Ne-a ordonat să părăsim locuința începând de luni (15.12), argumentând cu propunerea noastră inițială.
* Fiind înțeleși că vom părăsi locuința abia în ianuarie, ne-a luat pe nepregătite și am căzut de acord să rămânem toată perioada săptămânii următoare, timp necesar să ne găsim altă cazare.

În 17.12 am achitat la zi întreținerea și chiria pe acea săptămână și am părăsit locuința. Locatorul a continuat să amenințe cu chemarea în judecată și să ne reproșeze că „a pierdut din cauza noastră mii de euro”.

Vă rog, transmiteți-mi care sunt riscurile în această situație. De care parte înclină balanța? Trăiesc cu impresia că am fost dați afară abuziv și suntem îndreptățiți să ne primim garanția înapoi.

Vă mulțumesc, cu stimă,
Mihai

**) este corectă concluzia?
Răspunde
 06-01-2015
Vizitator
Garantia se returneaza daca s-a prevazut in contract ca suma reprezentand garantie va fii restituita la sfarsitul contractului, insa doar daca locatarul si-a indeplinit la randul sau toate obligatiile contractuale, ca urmare a derularii contractului , inclusiv plata tuturor restantelor la utilitati aferente intregii perioade de utilizare a imobilului. Altfel, locatorul poate sa invoce neexecutarea contractului.
Răspunde
 06-01-2015
BUCURESTI

La încheierea contractului de închiriere, părţile pot conveni asupra constituirii unui depozit de garanţie care nu poate depăşi chiria aferentă pentru o perioadă de 3 luni, la nivelul anului respectiv, dacă chiria nu este plătită în avans pentru o perioadă de 3 luni.

Din acest depozit, se pot reţine de către proprietar-locator, la încetarea contractului de închiriere:
- cheltuielile pentru reparaţia sau înlocuirea obiectelor sanitare şi a lucrărilor de construcţii care sunt în sarcina locatarului,
- cheltuielile de întreţinere curentă şi reparaţiile la cheltuielile de folosinţă comună care cad în sarcina chiriaşului,
- cheltuielile aferente serviciilor realizate în folosul chiriaşului şi de care acesta a beneficiat pe perioada contractului de închiriere pe care acesta nu le-a achitat.

Cel mai bine rezolvați totul amiabil pentru că un eventual proces vă costă mai mult decât garanția respectivă.

Avocat in Baroul Bucuresti
Răspunde
 06-01-2015

Vă mulțumesc pentru răspunsurile prompte, ne sunt de ajutor.

Credeți că există justificare legală în acuzațiile locatorului -- cu alte cuvinte -- este acesta îndreptățit să pretindă diferite sume de bani din partea noastră (asemenea unor daune) pentru perioada rămasă în contract (dar pe parcursul căreia noi nu mai locuim / nu vom mai locui acolo), chiar și în condițiile precizate mai sus?
Răspunde
 06-01-2015
Vizitator
Probabil nu va face acest lucru deoarece la randul sau va avea de achitat o taxa judiciara de timbru destul de mare pentru a va chema in judecata si sansele sunt mici sa obtina ceva daca aveti si acele inregistrari din care rezulta acordul sau cu privire la denuntarea de comun acord a contractului. Intr-adevar, solutia cea mai buna este sa il ignorati si sa tineti totusi probele audio pentru situatia putin probabila in care v-ar chema in judecata.
Răspunde
 06-01-2015

În regulă. Mulțumim!
Răspunde
 06-01-2015

Bucuresti
0723537992
av.mcimpean@gmail.com
www.avocat-mc.ro
Facebook
Mihai64 a scris pe 06-01-2015:
Vă mulțumesc pentru răspunsurile prompte, ne sunt de ajutor.

Credeți că există justificare legală în acuzațiile locatorului -- cu alte cuvinte -- este acesta îndreptățit să pretindă diferite sume de bani din partea noastră (asemenea unor daune) pentru perioada rămasă în contract (dar pe parcursul căreia noi nu mai locuim / nu vom mai locui acolo), chiar și în condițiile precizate mai sus?

Notificarea nu se inmaneaza personal, se trimite prin posta cu confirmare de primire sau se trimite prin executor judecatoresc.
Daca in contract nu sunt prevazute sa achitati daune pt parasirea locuintei inainte de termen, locatorul si daca va da in judecata nu are castig de cauza...iar sustinerile lui sut nefondate. dvs nu puteti fi obligat sa ramaneti intr-o locuinta peste vointa dvs

CABINET DE AVOCATURĂ MYRA CÎMPEAN (Baroul Bucuresti)
SITE: www.avocat-mc.ro, TEL: 0723-537992
MAIL: av.mcimpean@gmail.com
Sfaturi juridice telefonice gratuite, consultatii juridice la cabinet numai contra cost!
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-01-2015

Avocat_Cimpean a scris pe 06-01-2015:
Notificarea nu se inmaneaza personal, se trimite prin posta cu confirmare de primire sau se trimite prin executor judecatoresc.

Am uitat să precizez, adresa locatorului (declarată în contract) coincide cu adresa locuinței dată spre închiriere, dar presupun că rămâne valabil chiar și așa.

Mulțumim pentru răspuns!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.