Forum avocaţi > Civil

Rog o parere privind achizitia unui apartament de la stat

29-01-2015
Vizitator
Buna ziua, doresc o parere in urmatoarea situatie: cum pot fi verificate actele de achizitie ale unui apartament cumparat astfel: un fost director general adjunct la o companie nationala a primit spre folosinta un apartament in Bucuresti, intr-o zona centrala, cu contract de inchiriere, deoarece la numirea in functie la Bucuresti, persoana avea domiciliul in alt oras. Dupa expirarea contractului de inchiriere, persoana nu a putut cumpara apartamentul deoarece mai avea un apartament proprietate personala in orasul de domiciliu, cumparat tot de la compania nationala la care lucra. Legea nu permitea achizitia a doua locuinte de la stat in acel moment. Persoana a ramas in continuare in apartament si dupa ce s-a pensionat de la compania nationala. In vara anului 2009 persoana a reusit sa achizitioneze apartamentul din Bucuresti in care locuieste si in prezent. Cunosc aspecte ale situatiei descrise pe care nu le pot relata aici din motive usor de inteles. Cine si cum ar putea verifica actele de achizitie ale apartamentului astfel incat eu sa nu am probleme. Multumesc
Răspunde
 29-01-2015
BUCURESTI

Notarul public este obligat prin lege sa faca toate verificarile necesare cu privire la legalitatea dobandirii imobilului si are si destule motive sa o faca pentru ca potrivit art. 1258 din noul Cod Civil este direct responsabil pentru anularea sau constatarea nulitatii contractului incheiat in forma autentica:

"Art. 1258 Cod Civil

Repararea prejudiciului în cazul nulităţii contractului încheiat în formă autentică

În cazul anulării sau constatării nulităţii contractului încheiat în formă autentică pentru o cauză de nulitate a cărei existenţă rezultă din însuşi textul contractului, partea prejudiciată poate cere obligarea notarului public la repararea prejudiciilor suferite, în condiţiile răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie."

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-1258-repararea-prejudiciului-in-cazul-nulitatii-contractului-incheiat-in-forma-autentica-nulitatea-contractului-contractul

Daca doriti, aveti posibilitatea sa solicitati si unui avocat o opinie legala si puteti inclusiv sa va adresati si unui notar public inainte de a incheia actul pentru a va elibera o opinie notariala scrisa pe care acesta este abilitat sa o dea potrivit legii notarilor.

In opinia legala a avocatului sau cea notariala eliberata de notarul public vi se va face o analiza a legii in vigoare la data incheierii contractelor anterioare si legalitatea acestora/riscurile la care va expuneti.

Avocat in Baroul Bucuresti
Răspunde
 08-02-2015
Vizitator
Buna seara, va multumesc pentru raspuns. As vrea sa stiu, in primul rand, la ce riscuri ma expun eu doar relatand evenimentul de mai sus? eu nu fac reclamatie, nici plangere, nici nu dau in judecata persoana respectiva. Nu am nicio legatura cu acel apartament, nu eu am fost prejudiciata, dar stiu ca sunt suspiciuni in legatura cu modul de achizitie, asa cum am mentionat in primul mesaj, nu pot scrie aici alte detalii pe care le cunosc. Nu stiu daca notarul public care a incheiat actul de vanzare`cumparare e de vina, deoarece se pare ca persoana a dat o declaratie pe proprie raspundere ca nu mai detine alta locuinta de la stat. Apartamentul a fost inchiriat de la ICRAL Bucuresti, nu stiu daca achizitia s`a efectuat tot acolo. Tot in acea perioada persoana a divortat, ar fi fost o solutie ca sa cedeze prima locuinta de la stat sotiei? Va rog sa imi spuneti la ce riscuri ma expun eu. Multumesc
Răspunde
 08-02-2015

Bucuresti
0723537992
av.mcimpean@gmail.com
www.avocat-mc.ro
Facebook
daca nu aveti legatura cu acel apartament, nu veti putea procura informatiile necesare. daca intentionati sa-l cumparati de la actualul proprietar, acesta va poate pune la dispozitie actele si impreuna cu un avocat le puteati studia

CABINET DE AVOCATURĂ MYRA CÎMPEAN (Baroul Bucuresti)
SITE: www.avocat-mc.ro, TEL: 0723-537992
MAIL: av.mcimpean@gmail.com
Sfaturi juridice telefonice gratuite, consultatii juridice la cabinet numai contra cost!
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-02-2015
Vizitator
Multumesc pentru raspuns, eu stiu ca nu pot avea actele acelui apartament, dar nu inteleg de ce organe ale statului abilitate sa efectueze astfel de verificari, nu ar putea cerceta modul de achizitie. Ce drept ar fi avut acea persoana sa achizitioneze acel apartament la un pret derizoriu, cu mult sub pretul pietei, daca nu mai lucra de cativa ani la acea companie nationala, SNCFR ? Daca ar fi avut drept la locuinta de la stat pentru functia ocupata, cred ca ar fi cumparat apartamentul la scurt timp dupa expirarea contractului de inchiriere si nu dupa 1-2 ani, cand deja era pensionar. Multumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.