| Badin Vizitator |
| Buna ziua, As dori si eu un sfat sau mai precis o confirmare a unei pareri pe care o am si anume: Detin o casa de vacanta (ruina) nefunctionala cu o suprafata de 200 mp. Eu traiesc momentan in Austria si intre sarbatorile de iarna, cam pe 29 dec. 2014 fiind in tara, am fost contactat de cineva, care are o ruda in Italia, care ar fi interesat sa cumpere acest imobil. I-am dat telefonul la care pot fi contactat si curand am fost contactat de persoana interesata care m-a intrebat de pret, etc. Am stabilit un pretz si anumite conditii si urma sa vina in tara ulterior dupa plecarea mea din tara. Imobilul fiind pe numele mamei mele si exact in aceste zile facand succesiunea pe numele meu si certificatul de mostenitor, ne-am inteles ca el doreste totul sa fie facut pentru ca nu vrea el sa umble ulterior, adica sa fac si intabularea pe numele meu si despartirea din indiviziune, pentru care detin pe numele mamei o sentinta definitiva. Dupa noile legi, desi eu am masuratori topo inregistrate la oficiul cadastru, si intabulate (fara despartire din indiviziune) la cartea funciara, mai nou, cine face intabulari noi ( si eu trebuie sa intabulez certificatul de mostenitor si despartirea din indiviziune pe numele meu) se cere de catre Cartea funciara, masuratori noi, ma rog dupa noile "standarde" in care se face incadrarea lor centrala prin GPS adica punctele topo sunt clar incadrate intr-un sistem national, international in asa fel incat sa fie clar centralizat si ma rog,adaptabil la sistem GPS (explicatia ideala nu am reusit s-o gasesc, dar se intelege sper ce vreau sa spun). Eu mi-am manifestat nemultumirea pentru ca trebuie sa fac din nou astfel de masuratori ( facandu-le pana acum de 2 ori : odata cand am cumparat de la vechiul proprietar, odata eu ca sa intabulez asa numita casa de vacanta si nu eram dispus sa mai fac aceste masuratori inca odata) avand de gand, daca mi se respinge cererea de intabulare (desi aveam toate actele necesare inclusiv masuratori cu documentatie pe numele mamei defuncte avizata de oficiul judetean de cadastru, deci aveam de gand sa inaintez instantei de judecata cererea de intabulare respectiva cu toate actele necesare pe care consider ca le aveam: act de vanzare cumparare pe numele mamei, documentatie totp avizata de OC judetean, certificat de mostenitor, extras carte funciara pe numele mamei ( fara iesire din indiviziune), sentinta definitiva pe numele mamei de despartire din indiviziune, orice alt act de identitate sau referitor la imobil. Intr-ucat, a aparut acest potential cumparator, adica el m-a contactat pe mine ca vrea sa cumpere (nu eu pe el, desi la momentul actual eu nu incercam sa vand acest imobil), deoarece el dorea rezolvarea acestor probleme, ca sa cumpere asa fara ca ulterior sa umble el cu aceste probleme (desi eu puteam sa-i cedez dreptul meu de proprietar (ca singur mostenitor) cu conditii eventual stabilite dinainte), am hotarat totusi sa facem aceste masuratori, pe care el le v-a suporta, intr-ucat eu altfel nu le-as face. Atentie: am convenit ( ca fiind foarte fairplay si corect l-am asigurat ca desi eu nu as fi facut aceste masuratori, totusi el le suporta numai daca contractul se duce la bun sfarsit, daca pana la urma din motive obiective, nu vom face contractul, ii voi da cheltuielile pentru aceste masuratori). El a venit in tara dupa ce eu am plecat de acolo, a fost la Notar si a discutat impreuna cu sora mea in calitate de Mandatar cu Notarul amanuntele acestei tranzactii, a fost la Topograful autorizat, a dat in lucru efectuarea masuratorilor care s-au efectual, urmand ca rezultatele sa fie trimise la oficiul de cadastru ( momentan s-a sistat trimiterea mai departe), urmand ca in momentul cand iasa rezultatul de la cadastru sa venim in tara si sa perfectam aceasta tranzactie. Intre timp mi-a trimis anumite mailuri cum ca masuratorile noi ar iesi cu vre-o 3-4 mp mai putin decat cele vechi, ca pe deasupra terenului trece niste fire electrice iar el are un proiect pe 4 nivele si firele alea incurca proiectul lui ( aceste fire trec pe la marginea terenului fiind destul de inalte ca sa faci orice constructie care se preteaza pe suprafata respectiva, constructia actuala avand 3 nivele, dar nu iasa pana in drumul care limiteaza terenul ca sa ajunga in zona firelor care oricum sunt mai sus)si ca ce am de spus, bla, bla, bla. I-am spus ca se poate eventual face altcumva sau ma rog, nu stiu ce sa spun, nu stiu projectul lui cum arata si nu vreau sa-i dau idei ca sa spuna ca cine stie ce urmaresc. Mi-a spus ca asta este o problema pentru el, ca altfel nu-si poate folosi la maxim terenul, ca altfel nu se merita si ca a vorbit si cu arhitectul si cu Societatea Enel si au spus ca costa vre-o 5 mii Euro sa bage cablurile in pamant ( pretzul de vanzare cumparare fiind de 17 mii euro) si pentru el atunci devine 22-23 mii euro prea mult pentru ca sa cumpere si ca ce am de spus? Toate astea sunt corespondente Email...Tot asa ca sa incerc sa fiu cat mai fairplay si coresc am incercat sa-i explic, ca asta trebuia sa se gandeasca la inceput, ca eu daca cumpar un teren in care am de gand sa fac ceva, il vad inainte si ma adaptez la teren apoi ce vreau sa fac si daca trebuie sa trag curent, sa ma leg la canal, sa tai copaci, sa fac pot peste vr-un sant sau apa ca sa ajung la teren, nu pot sa pun asta la pretul de cost al terenului ci eventual la pretzul proiectului si oricum ar trebui sa aibe in vedere 20-30% cheltuieli neprevazute cand se apuca de ceva si nu sa-i spuna la vanzator despre aceste probleme si sa-i cer parerea. Ce are de spus? Adica i-am scris ca nu stiu ce vrea sa spuna si ca daca vrea cumva sa insinueze sa contribiu eu la aceste costuri sau ce vrea de fapt? Mi-a scris ultimul emai ca nu poate sa mai cumpere in aceste conditii, ca-l costa 22-23 mii atunci si este prea mult si tine la exact projectul lui, nu vrea sa adapteze la conditiile terenului pe care a promis ca-l cumpara si nu a vreut sa mai negocieze sau sa mai scada din pret atunci cand mi-a cereut parerea informandu-ma de aceste proböeme si ca-i pare rau dar nu mai poate lua. INTREBARE: Va rog, cineva care poate sa-mi raspunda foarte obiectiv si profesional daca se poate: Este posibil ca acest potential cumparator sa se poate retrage asa din acest contract verbal, dupa ce a condus pe acel teren, in absenta mea, masuratorile topo, a fost la notar in absenta mea, vorbind despre amanuntele acestei tranzactii, numai ca ulterior, a stabilit ca din cauza acestor fire nu poate face o cladire cu 4 nivele acolo din cauza acelor fire electrice si nici nu e dispusa sa plateasca rezolvarea acestei probleme ( adica trecerea lor din forma lor actuala suspendate pe stalpi de tensiune, prin pamant, solutie pentru care deja a chemat reprezentantul Soc. Enel sa vada situatia in teren, acesta facand o evaluare aproximativa...cred ca nu a fost facuta vre-o documentatie, ci s-a evaluat probabil asa "la ochi"??? Pot sa consider cu sanse reale ca s-a incheiat un contract verbal in toata puterea cuvantului si motivele de retragere ale lui nu sunt de acceptat, vazand aceste fire si inainte, cand a vazut acest imobil, cand a facut masuratori cu topograful, etc??? (El ma trage pe mine la raspundere ca eu stiam de firele acelea si el nu....acele sunt fire de curent foarte normale si dintotdeauna acolo...trebuia sa stiu eu ca-l poate incurca pe el, era datoria mea sa stiu asta??? si sa-l opresc din intentia lui de a cumpara???) Va multumesc ffff mult celor care pot sa-mi dea un raspuns profesional si obiectiv. | |
|
|