Buna Seara, D-nelor/d-lor avocati Doresc si eu un raspuns in cauza civila cu obiectul: contestatie la executare Pe scurt: In 2013 feb, creditoarea si bej au depus o prima cerere de incuviintare a executarii mele silite la Jud. Calarasi, care i-a fost respinsa. Hotararea au atacat-o cu recurs, care de asemenea i-a fost respins, pe motiv ca dreptul de a cere executarea fusese prescris, din 2010 in baza titlului executoriu - contractul de credit. Astfel ca aceasta hotarare a ramas definitiva si irevocabila nemaifiind atacata mai departe, intreaga actiune fiind supus normelor VCPC. In schimb, in luna mai 2013 au mai depus o noua cerere de executare silita, in baza aceluiasi titlu care era prescris din 2010, la Judec. Calarasi cerere admisa de data aceasta, tot in baza VCPC. In 2014, am depus o contestatie la executare, care se afla in prezent in faza de recurs, ajungandu-se aici dupa cum instanta Trib Calarasi a decis sa schimbe calea de atac din apel in recurs, pe motiv ca actiunea mea de contestatie la executare ar fi supusa acelorasi norme ale VCPC. Pana la schimbarea caii de atac, au fost solicitate si depuse inclusiv raspunsul la intampinare dar care nu a mai contat intrucat s-a cerut dupa NCPC si se afla tot la dosar. Aceasta pricina dupa parerea mea nu trebuie supus VCPC intrucat el a inceput in 2014, cu mult dupa intrarea in vigoare a CPC nou. Este corecta motivarea inst. de recurs ? Avand in vedere ca urmeaza un nou termen, pana la acesta, ajutati-ma sa-mi formulez apararea, va rog. Vreau sa va precizez ca in VCPC, nu se regasesc prevederi precum cele prevazute in cel nou si invocate de mine, referitoare la: - art 430 NCPC autorit de lucru judecat "(1) Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată. (2) Autoritatea de lucru judecat priveşte dispozitivul, precum şi considerentele pe care acesta se sprijină, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasă.", vis a vis de exceptia autoritatii de lucru judecat cu privire la prescriptia dreptului de a mai cere executarea silita; - art. 706, NCPC ”Efectele împlinirii termenului de prescripţie”, alin. (1) ”Prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate” și (2) ”Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie”, drept pe care in calitate de persoana interesata, nu am avut ocazia sa-l cer pe alte cai. Pot si pe cale administrattiva, sau o alta? Acestea fiind in mare parte zise, va rog sa-mi dati o mana de ajutor, mai pot face ceva si ce anume, daca se judeca pe VCPC? Va multumesc |
|