Forum avocaţi > Civil

Drept de a folosi drumul de acces

20-03-2015
Vizitator
Buna ziua,
am cumpărat o casă în urmă cu cațiva ani, pe care doresc să o vând acum. Casă am cumparat-o de la un prioprietar, care la randul lui a cumparat-o de la un dezvoltator imobiliar privat.

In momentul cand am fost la notar pentru a efectua vanzarea casei, au descoperit ca in contractul meu de cumpărare, cât și celui de la care am cumpărat eu, nu este specificat clar cum se face accesul la proprietate.

Casa este construita pe un lot foarte mare, care a fost dezmembrat, rezultand multe locuri pe care s-a construit, si unul care are destinatia drum de acces. Unii vecini au trecut o cota parte din drumul de acces in contracte, unii nu (ca mine).

Proprietarul initial a decedat intre timp, si are 2 mostenitori.

Am luat legatura cu mostenitorii, care sunt dispusi sa imi cedeze o cota parte din teren. Problema este ca nu au trecut acet lot in actul de mosternire. Am fost la alt notar pentru a face acest lucru, care a spus ca trebuie sa ne asiguram ca toti vecinii care au loturi de la ei si care au trecut in contract cota parte din drum, il au intabulat (stiu sigur un caz care nu il are). Si abia apoi pot face succesiunea, si abia apoi imi pot ceda mie.

Mostenitorii nu mai au contractele cu toti cumparatorii de acum 10-15 ani, asa ca am ajung intr-un impas.

Intrebarea mea este: ce pot face, pentru a totusi vinde casa. Drumul de acces este intabulat ca drum de acces, si sigur riscul de a nu il putea folosi vreodata ca drum de acces este 0. Insa se pare ca toti notarii insista sa am cota parte din acel drum trecut in contractul meu. Exista si alte cai?

Daca nu, cum pot proceda totusi? Trebuie sa dau pe cineva in judecata ca am ajuns in situatia asta, fara a avea vreo vina?

Multumesc!
Răspunde
 20-03-2015

Revin cu cateva intrebari in acelasi context: cum pot dovedi dreptul de folosinta a drumului de acces? Trebuie sa fiu neaparat proprietar pe o cota din drumul de acces, sau este de ajuns sa imi dea cineva drept de utilizare? Daca trebuie sa am o cota, cat anume ar fi suficient? Daca e de ajuns sa imi dea cineva drept de utilizare, cine poate face asta?

Am un vecin care are deja cota parte trecuta in contract, insa nu este foarte deschis sa imi vanda/cedeza o parte din ea. Exista alta forma prin care sa ma ajute? Sau daca l-as convinge sa imi cedeze, cat anume ar fi suficient? Si el ar risca ceva?

Multumesc!
Răspunde
 21-03-2015
Vizitator
Euj zic ca cel mai simplu este sa mai incercati si la alti notari deoarece in materia asta chestiunea respectiva e interpretabila si parerile difera destul de mult. Mai exact, sunt notari care incheie astfel de contracte din cauza ca dreptul de trecere este reglementat de lege pentru proprietarii care nu au acces la calea publica.

Art. 617 din Noul Cod Civil:

Dreptul de trecere

(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-617-dreptul-de-trecere-limite-legale-limitele-juridice-ale-dreptului-de-proprietate-privata
Răspunde
 21-03-2015

Multumesc foarte mult pentru mesaj. Voi incerca sa vorbesc si cu alti notari.

Avand in vedere ca atunci cand am cumparat actele au fost facute la acelasi cabinet notarial care acum nu mai vrea sa efectueze vanzarea pe motivul mai sus mentionat, pot depune o plangere impotriva acestui cabinet notarial? Am cum sa le cer daune? Eu ma simt nedreptatit pentru faptul ca atunci cand am cumparat nu a fost nicio problema, si acum cand vreau sa vand, este o problema. Este acelasi cabinet notarial, si aceleasi acte/conditii.
Răspunde
 21-03-2015
Vizitator
Un notar poate sa isi schimbe practica la fel ca si o instanta in functie fie de hotarari noi ale organizatiilor profesionale care l-au determinat sa interpreteze intr-un alt fel situatia juridica respectiva, fie ca urmare a aparitiei unor legi noi sau chiar hotarari judecatoresti care privesc subiectul respectiv. Nu cred ca ati avea vreun succes cu un proces in acest sens si riscati sa platiti cheltuieli de judecata notarilor.
Cel mai bine incercati la altul, chiar si din alta localitate pentru ca puteti incheia contractul oriunde. Notarii pot avea pareri diferite asa cum si tarifele lor difera destul de mult de la un birou notarial la altul. Am inteles ca la d-vs este vb de o parere diferita in practic aceeasi speta, insa este facuta la intervale de timp diferite cand actualitatile juridice pot sa schimbe practica notarului cum spuneam mai sus.
Răspunde
 21-03-2015

Inteleg, insa totusi mi se pare ciudat ca acelasi cabinet notarial sa intepreteze o data intr-un fel, si apoi in alt fel, in conditiile in care legea nu s-a schimbat, si pe mine m-a pus intr-o situatie complicata.

O sa incerc si la alt notar cu siguranta, insa schimbarea notarului trebuie sa fie acceptata si de cumparatori, care pot deveni suspiciosi.

Actualul notar mi-a spus ca este de ajuns sa am si 1% cota parte din drumul de acces, si ca pot cumpara de la un vecin care are deja o cota parte oarecare. Este acest lucru reglementat undeva, sau tine tot de intepretarea lui?
Răspunde
 21-03-2015
Vizitator
Nu numai schimbarea legilor poate sa determine o opinie diferita-dupa cum v-am spus mai sus, chiar si hotarari ale organizatiilor profesionale (Camerele Notarilor Publici, Uniunea Notarilor) care le sunt comunicate notarilor pot schimba practica acestora. Chiar si o simpla discutie cu mai multi colegi pe maginea unui anumit tip de spete poate schimba o practica (atat la judecatori cat si la notari) - este vorba de o incercare de unificare a practicii pentru ca asta isi doresc si notarii si toata lumea - sa nu existe diferente de interpretare de la un birou notarial la altul.

Nu cunosc sa existe un articol de lege care sa impuna o cota de 1%. Cel mai probabil nu exista, intrebati notarul daca se bazeaza pe un temei legal.
Răspunde
 21-03-2015

Multumesc pentru explicatii. Inteleg cum functioneaza mecanismul, sper sa gasesc totusi un notar care sa cunoasca legile mai bine.

Inca nu imi este clar cum pot dovedi ca am drept de a folosi acel drum de acces. Daca trebuie sa am o cota parte din drum (si daca da, cat anume), sau daca am implicit dreptul de a il folosi (pe baza legilor invocate mai sus). Sau daca cineva care are deja cota indiviza, imi poate da dreptul de utilizare. Si daca da, in ce forma.

Multumesc pentru informatii, ma ajuta foarte mult.
Răspunde
 21-03-2015

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Dreptul de utilizare (de fapt dreptul de servitute!) vi-l poate da numai proprietarul terenului respectiv.

Aceasta se poate face fie de buna-voie de catre acesta, printr-un act notarial, fie, daca acesta refuza, aveti posibilitatea sa obtineti o hotarare judecatoreasca. Asta inseamna un proces in instanta.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-03-2015

Unii vecini au trecuta cota indiviza din lotul respectiv, care apare intabulat ca si 'drum de acces'. In acest caz, cine este proprietar? Sunt toti cei care au cota indiviza, sau exista unul principal?

E de ajuns sa obtin acest drept de utilizare de la orice vecin care are cota indiviza? Daca nu, pe cine anume pot da in judecata, daca exista mai multi proprietari?

Multumesc!
Răspunde
 18-03-2016
Vizitator
Nu știu daca ati rezolvat problema , dar si eu trec printr-o problema relativ identică cu a dumneavoastra. Numai ca eu am cumpărat in 2013 un teren de 950 mp făra sa realizez ca nu are drum de acces constituit in acte, el exista doar fizic. Si de 3 ani încerc sa obțin o autorizație de construire si mi-o da, pt ca imi cere primăria sa constitui acel drum ( din care fac parte 9 loturi). Am cheltuit mii de euro si făra nici un rezultat.
Răspunde
 11-05-2016
Vizitator
Buna ziua, ati rezolvat problema cu drumul?
Răspunde
 12-09-2016
Vizitator
Bună ziua. Va deranjez cu o mica problema. Sunt proprietarul unui drum de acces situat în fata casei iar acum unul dintre vecini vrea sa sape prin fata porții pentru a trage curent. Are dreptul sa facă acest lucru? Mulțumesc frumos.
Răspunde
 14-06-2019
Vizitator
Daca sunt 2 proprietari pe aceleași drum de servitute și unul vrea sa vândă jumătatea lui de teren celalalt trebuie sa i dea acord sau nu?
Răspunde
 06-08-2019
Vizitator
Bună ziua, locuiesc într-o comuna din județul Brașov și acum câteva luni Primăria a început lucrări prin care cablurile de curent sunt băgate prin pământ și este băgată canalizarea pe strada, prin urmare accesul către locuință se face foarte greu, câteodată deloc. Începând de ieri ne-a fost oprita și iluminarea stradala și săptămâna aceasta cei de la electrica vor lua și stâlpii fără a fi înlocuiți cu alții. Am vorbit la Primărie sa pună piatra pe porțiunea unde au terminat lucrările pentru a putea ajunge cu mașina pana acasă. Ni s-a răspuns ca, pentru 2 familii nu merita. Menționez ca mașina este noua și datorita drumului scutul masinii s-a rupt. Ce pot face în situați aceasta?
Răspunde
 06-08-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Puteti intenta o actiune impotriva administratiei locale care administreaza drumul unde s-a produs incidentul.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-08-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Lavinia a scris pe 06-08-2019:
Bună ziua, locuiesc într-o comuna din județul Brașov și acum câteva luni Primăria a început lucrări prin care cablurile de curent sunt băgate prin pământ și este băgată canalizarea pe strada, prin urmare accesul către locuință se face foarte greu, câteodată deloc. Începând de ieri ne-a fost oprita și iluminarea stradala și săptămâna aceasta cei de la electrica vor lua și stâlpii fără a fi înlocuiți cu alții. Am vorbit la Primărie sa pună piatra pe porțiunea unde au terminat lucrările pentru a putea ajunge cu mașina pana acasă. Ni s-a răspuns ca, pentru 2 familii nu merita. Menționez ca mașina este noua și datorita drumului scutul masinii s-a rupt. Ce pot face în situați aceasta?

Va trebui formulata o actiune in instanta avand ca obiect pretentii si obligatia de a face, prin care sa solicitati restituirea cheltuielilor ocazionate cu reparatia autoturismului, cat si obligarea autoritatilor locale sa asfalteze drumul.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-05-2020
Vizitator
Inainte de a deceda tatal meu mi.a facut act de vanzare cumparare pe teren si case.pe terenul meu se mai afla o casa care s.a construit de fratele meu si sotia lui.ei nu detin nici un fel de documente la casa(autorizatie).intre timp au divortat si vor casa care se afla pe terenul meu si trecuta la rolul lui taicamio?au dreptul de a intra pe teren fara acordul meu?trebuie sa le dau o cale de acces?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.