Forum avocaţi > Civil

Stergere nume publicatii online

27-03-2015
Vizitator
In urma cu vreo 6 ani, am primit in urma unei infractiuni, 2 ani cu suspendare cu supraveghere. Focul tineretii si anturajul prost m-au adus in aceasta situatie.

In urma acesteia au aparut fel si fel de articole despre ce am facut eu in diferite publicatii si ziare online, respectiv site-uri cu caracter juridic care preiau automat date de pe portal.just.ro.

In urma reabilitarii, am decis ca vreau sa sterg din articolele aparute in ziare si am inceput sa solicit acestora sa stearga articolele cu numele meu sau sa treaca initialele; unii au raspuns favorabil, altii nu.

Fac acest lucru pentru ca ma afecetaza inca d.p.d.v social - in gasirea unui loc de munca.

In baza carei legi, au acestia dreptul sa-mi foloseasca numele in publicatiile lor si cum ii pot obliga pe acestia sa-mi stearga numele din articolele lor? Am dreptul la opozitie?

Daca instanta de judecata, in calitate de operator de prelucrare a datelor cu caracter personal imi sterge dosarul de pe portal sau il arhiveaza in sistemul ECRIS , imi pierd caracterul public? Implicit, publicatiile sunt obligate sa-mi stearga numele?
E obligata instanta sa-mi stearga datele de pe portal in temeiul dreptului meu la opozitie?

Google refuza sa stearga articolele din motorul de cautare interogarile cu privire la numele meu, cu toate ca hotararea CJCE din 2013 a confirmat dreptul persoanelor fizice de a solicita operatorilor motoarelor de cautare pe internet sa stearga anumite informatii cu caracter personal, atunci cand acestea sunt inadecvate, irelevante sau excesive in raport cu scopul pentru care acestea au fost initial procesate, tinand cont si de vechimea lor. (cazul Mario Costeja Gonzales)

Am facut si o plangere la ANDSPC, cu privire la decizia Google de a nu-mi sterge articolele ramase din interogarile cu privire la numele meu, insa am primit un raspuns evaziv fara un termen de solutionare.

Va multumesc!
Răspunde
 27-03-2015
Vizitator
Datele respective nu au caracter personal atat timp cat este vorba de date dintr-o sedinta publica. Atat timp cat participati la o sedinta publica, trebuie sa va asumati toate consecintele publicitatii ei. Ideea e ca lumea in general ar trebui sa evite sa aiba de-a face cu instantele, respectiv- cetatenii sa se inteleaga intre ei ca sa nu se ajunga la procese civile (publice de asemenea) si mai ales, cetatenii sa nu comita infractiuni ca sa nu se ajunga sa fie arestati, trimisi in judecata etc.- tot intr-un proces public

La americani autoritatile publica pe internet chiar si pozele persoanelor arestate, inclusiv adresa lor (cautati pe net "mugshots") Si chiar daca persoanele au fost si achitate de judecator, ele inca raman publicate.

Parerea mea este ca Google procedeaza conform deciziei CJUE cand nu da curs tuturor solicitarilor pe hotararea CJUE pentru ca nici acea hotarare nu se refera la genul acesta de cazuri (infractiuni comise in trecut).

Decizia CJUE a stabilit doar ca anumite persoane pot sa ceara motoarelor de cautare sa elimine anumite rezultate pentru interogarile care includ numele persoanei in cauza, atunci cand dreptul persoanei respective la viata privata este mai important ca aparitia rezultatelor respective pentru publicul general (principiul interesului public care este deasupra celui privat). De exemplu, poate fi mai important pentru angajatori sa stie anumite amanunte de caracter penal despre un viitor angajat sau o societate comerciala sa stie in ce procese a mai fost implicata alta societate comerciala sau persoana fizica, astfel incat sa poata evita implicarea intr-un caz similar etc.

Din formularul Google de indepartare a datelor:
"Când faceți o astfel de solicitare, vom pune în balanță dreptul individului la viața privată cu interesul public de a ști și cu dreptul de a distribui informațiile. La evaluarea solicitării, se va lua în calcul dacă rezultatele includ informații învechite despre dvs., precum și interesul public față de informațiile respective. De exemplu, poate fi refuzată eliminarea anumitor informații privind escrocherii financiare, malpraxis, condamnări penale sau comportamentul public al unor funcționari guvernamentali."
Răspunde
 29-03-2015
Vizitator
Mihai Tanase a scris pe 27-03-2015:
In baza carei legi, au acestia dreptul sa-mi foloseasca numele in publicatiile lor si cum ii pot obliga pe acestia sa-mi stearga numele din articolele lor? Am dreptul la opozitie?

Nu exista o asemenea lege si cum scria cineva mai sus, publicitatea datelor celor care au comis infractiuni au o avengura chiar si mai mare in alte tari mai dezvoltate unde se urmareste descurajarea actelor criminale prin aceasta publicitate (da, se publica inclusiv fotografiile arestatilor, nu doar numele - d-vs inca aveti posibilitatea sa afirmati ca este o coincidenta de nume si sa aratati cazierul)
Daca instanta de judecata, in calitate de operator de prelucrare a datelor cu caracter personal imi sterge dosarul de pe portal sau il arhiveaza in sistemul ECRIS , imi pierd caracterul public? Implicit, publicatiile sunt obligate sa-mi stearga numele?

Nu. Atat timp cat o sedinta a fost publica, nu o mai puteti face secreta. Doar anumite sedinte pot fi secrete (cele in care sunt implicati minori etc.)
E obligata instanta sa-mi stearga datele de pe portal in temeiul dreptului meu la opozitie?
Daca instanta careia va adresati cunoaste legea si nu vrea "sa scape" de petitiile dvs., nu are niciun motiv legal sa va stearga datele.

Google refuza sa stearga articolele din motorul de cautare interogarile cu privire la numele meu,

Google procedeaza corect
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.