Forum avocaţi > Civil

Renuntare la mostenire

04-04-2015
Vizitator
am si eu nevoie de un raspuns, as aprecia foarte mult.

Eu sunt data in judecata de prietenul cel mai bun al sotului meu.
Sotul meu a facut un imprumut la acest prieten de 6000 de euro in 2011.
Noi eram despartiti, insa nu divortati.
Sotul meu s-a sinucis in 2014, in martie.
A trecut ceva mai bine de un an de atunci.
Pentru acest imprumut, ei nu au incheiat nici un act, insa au schimbat emailuri.
Acum sunt data in judecata si eu si tatal sotului meu de prietenul sotului meu din cauza ca suntem mostenitorii sotului meu.

Eu nu am facut nimic ca sa-mi iau partea de mostenire din partea sotului in decursul acestui an, nici tacit, nici expres.
Nici tatal sotului meu nu a facut nimic in acest sens.
Pot eu acum, in cadrul procesului sau in afara lui ( la un notar ) sa renunt la dreptul meu de mostenire si astfel sa scap si de acest proces si de datorie?
Sau nu mai am voie sa renunt si sunt obligata , in cazul in care prietenul sotului meu castiga procesul, sa iau aceasta mostenire, sa platesc taxele de succesiune si apoi sa-i dau inapoi banii pe care sotul meu i-a imprumutat de la acest prieten?
este posibil asa ceva sau inca mai pot renunta la mostenire?
faptul ca nu am facut nimic ca sa iau aceasta mostenire in tot acest an , nu conteaza in sensul ca eu nu mi-am dorit sa iau aceasta mostenire in nici un moment?
apoi, in afara de mostenirea sotului, imi poate mie urmari bunurile proprii ca sa-i platesc datoria?

va multumesc anticipat.
Răspunde
 04-04-2015
Sector 4
0765219217
danpopescu.law.office@gmail.com
www.avocat-danpopescu.ro
Termenul de optiune succesorala estede un an de la data deschiderii succesiunii,data deschiderii succesiunii este data decesului,astfel ca,in cursul lunii martie a anului 2015 a expirat termenul dvs de acceptare a succesiunii.Sotii raspund cu bunurile comune in conditiile prevazute de art.351 NCC.

Avocat definitiv in Baroul Bucuresti, conf. Deciziei nr.1112/27.03.2003.Peste 25 ani experienta juridica, concluzii si reprezentare la toate instantele,inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala.Mail:danpopescu.law.office@gmail.com;tel:0765219217
www.avocat-danpopescu.ro
Răspunde
 04-04-2015
Vizitator
va multumesc pentru raspuns.
eu nu inteleg cum sa raspund eu pentru datoria lui cand este o datorie exclusiva facuta de sotul meu in scopurile lui personale, dupa ce noi ne-am despartit.
in NCC prevede , daca nu ma insel, cazul in care datoria a fost facuta in folosul casatoriei.

noi ne-am despartit in 2010, iar el a facut aceasta datorie in 2011 pentru ca avea probleme cu banii, sa plateasca unde statea si altele legate de studiile lui.
in 2011, noi am incercat sa ne impacam pentru doua luni, insa nu a mers relatia. dupa acele doua luni, noi ne-am despartit definitiv si nu ne-am mai vazut deloc.
banii i-a cheltuit singur, exceptand cele doua luni din 2011, cand a am pus amandoi bani ca sa platim chiria, ceea ce nu inseamna mult.

nu am stiut ca puteam sa renunt la mostenire si ca succesiunea s-a deschis automat dupa moartea lui.
nu are nici o valoare ca in acest an nu mi-am exercitat nici o dorinta sa iau aceasta mostenire, nici tacit, nici expres?
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
eu pur si simplu nu inteleg.
nu s-a deschis nici o succesiune, nu am primit nici o citatie pentru vreo mostenire.
sunt in situatia de prezumtie de renuntare la mostenire, ceea ce echivaleaza cu faptuil ca am renuntat la mostenire.

am gasit acest lucru:
"Potrivit art. 1112 alin. 1 din Codul civil, este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1103.

Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii2 , nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală (art. 1112 alin. 2 din Codul civil)."

,ai este si aici:
"Potrivit art. 1112 alin. 1 din Codul civil, este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1103."

eu nu am fost ciata de nici un notar, nu a deschis nimeni succesiunea.
nu am facut nimic tacit sa-mi iau mostenirea.

prezumtia de renuntare la mostenire inseamna renuntarea la mostenire pana la proba contrarie, daca exista, nu? proba contrarie care nu exista.
atunci nu e acelasi lucru cu renuntarea la mostenire?
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
Chiar daca faceati un act la notar prin care renuntati la mostenire, acesta putea fi interpretat drept un act in paguba creditorului care putea sa accepte succesiunea pentru dvs. printr-o actiune oblica in instanta. Vedeti art. 1560 din NCC:

"Art. 1560

Noţiune

(1) Creditorul a cărui creanţă este certă şi exigibilă poate să exercite drepturile şi acţiunile debitorului atunci când acesta, în prejudiciul creditorului, refuză sau neglijează să le exercite.

(2) Creditorul nu va putea exercita drepturile şi acţiunile care sunt strâns legate de persoana debitorului.

(3) Cel împotriva căruia se exercită acţiunea oblică poate opune creditorului toate mijloacele de apărare pe care le-ar fi putut opune debitorului."

Creditorul putea face inclusiv acceptarea succesiunea pentru dvs., insa aceasta este o alta discutie.
Ideea este ca sansele sunt foarte mici sa faceti ceva. Probabil cel mai bine ii platiti banii de buna voie ca altfel ajungeti sa-i platiti mai mult (cu banii dati la avocati, cheltuielile de judecata platite lui si eventualele cheltuieli de executare silita puteti sa mai adaugati usor 1-2000 de euro la suma datorata)
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
de ce spuneti ca sansele sunt foarte mici s afac ceva daca este o datorie exclusiva a sotulu meu iar el a recunoscut ca este o datorie exclusiva a sotului?
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
Chiar daca este exclusiva datoria, veti raspunde pentru aceasta datorie cu patrimoniul ramas de pe urma sotului. Daca sustineti ca nu ii acceptati succesiunea, creditorul poate sa o accepte pentru dvs. prin actiune oblica sau sa demonstreze ca ati acceptat succesiunea tacit. Asta incercam sa va explic.
Doar daca sotul nu a avut niciun bun pe numele sau, atunci exista sanse daca reusiti sa probati caracterul exclusiv al datoriei. Repet, doar daca sotul nu a avut niciun bun pe numele sau, pentru ca probabil creditorul va prefera sa execute bunul respectiv.
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
eu nu vreau nimic din acea mostenire.
poate sa o accepte el prin actiune obliga, nu ma deranjeaza odata ce nu vreau nimic. poate sa mai faca asta?
nu are cum sa demonstreze ca am acceptat tacit nimic.

sotul are o mostenire de la bunicul lui, are bunuri.
insa eu nu am facut acea renuntare la mostenire in termenul de un an iar eu sunt data in judecata. n-am stiut ca pot sa o fac.
daca te da cineva in judecata si este in decursul acestui termen de un an de la moartea sotului, atunci este acelasi termen sau de la momentul cand ai fost data in judecata?

cum probeaza el ca este o datorie comuna?
ca a fost facuta in folosul casniciei?
pur si simplu ca zice el?
el stie ca noi eram despartiti, din 2010 pana in 2014, exceptand doua luni de zile in 2011.

eu nu am bani, nu pot sa platesc dinainte asa, 6000 de euro.
nu am acceptat nici mostenirea, cu atat mai mult. pentru ca nu mi-am dorit sa iau nimic de pe urma sotului.
apoi m-am trezit fara sa mi se spuna nimic ca sunt data in judecata. pe ascuns, nici nu mi-a zis.

cum sa ajung eu sa platesc cheltuielile de judecata si imprumutul, ce am facut? este datoria mea, am facut eu ceva, i-am folosit in folosul meu banii, ce dzeu am facut?
el nu a incheiat nici un contract cu sotul meu, nu mi-a zis nici ca ma da in judecata, ma preseaza intruna sa semnez o conventie in care eu nici macar nu pot sa zic ca renunt la mostenire dar trebuie sa-i recunosc acest imprumut pe care la dat sotului meu, e ca si cum sunt un nimeni, dar n-am facut absolut nimic.

daca intr-o astfel de conventie se precizeaza clar ca este o datorie exclusiva a sotului, chiar daca se recunoaste si imprumutul, atunci este clar ca creditorul isi ia banii exclusiv din mostenirea sotului si atata? el a zis ca vrea sa scrie acest lucru, ca este o datorie exclusiva a sotului si ca vrea exclusiv sa-si ia banii din mostenirea sotului. conteaza acest luru? ar fi ok o astfel de conventie?
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
Cand afirmati ca nu poate demonstra ca ati acceptat tacit trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte. De exemplu, si doar daca dovedeste ca ati fi platit impozitele pentru proprietatea respectiva (daca exista), acesta poate fi interpretat drept un act de acceptare tacita. Si daca ati locuit in imobilul respectiv (daca este cazul) poate fi interpretat drept un act de acceptare tacita.

Vedeti mai jos un extras dintr-o hotarare judecatoreasca pronuntata intr-o speta similara cu a dvs.:
"Nu poate fi retinuta sustinerea pârâtului F.B.P.N. - în sensul ca va fi strain de mostenire deoarece conform cartii de identitate a avut domiciliul în imobilul ce face obiectul prezentei cauze la data decesului defunctului, nu a renuntat expres la succesiune."

Hotararea integrala aici:
Acţiune oblică. Condiţii. Opţiunea succesorală.
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
Daca aveti bunuri pe numele dvs. sau in comun cu sotul decedat, parerea mea este sa negociati o plata in rate a acelei sume pe o perioada mai lunga pentru ca din experienta mea in cazuri asemanatoare va pot spune ca veti ajunge sa platiti mult mai mult de 6000 de euro daca ajungeti sa va judecati. Stiu ca este greu sa acceptati acum, insa daca veti ajunge intr-un proces in 2-3 ani cand se va finaliza imi veti da dreptate. In aceasta situatie creditorul are mai multe parghii sa-si recupereze banii.
Daca nu aveti bunuri, puteti sa nu platiti pentru ca nu va avea oricum ce sa execute.
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
eu nu am locuit in imobilul lui si nici in orasul respectiv.
nu i-am platit impozite.
acolo este o casa batraneasca, atat de veche, e inchisa, nelocuibila.
am avut insa buletinul pe adresa respectiva in momentul decesului lui pentru ca acolo ne-am casatorit si inca nu-mi expirase buletinul.
asta este acceptare tacita?
ce era sa fac, sa-mi schimb buletinul imediat cand a murit el? mi se pare absurd.

daca el a recunoscut ca este o datorie exclusiva a sotului, nu conteaza acest lucru pentru nimic?

eu nu pot sa fac o intelegere cu el sa-i platesc pentru datoria sotului cand el isi poate recupera banii din mostenirea sotului. cum sa ma inteleg eu cu creditorul pentru datoria sotului cand mai intai trebuie sa vada daca ii acopera mostenirea sotului datoria si apoi daca are ceva impotriva mea, nu este asa?

el trebuie sa faca dovada ca banii au fost folositi in folosul casatoriei nu, ca sa ia bani si de la mine, din bunurile mele personale.
in afara celor doua luni din 2011, eu nu am fost cu sotul meu.

avand in vedere toate astea, de ce sa pierd procesul?

el doreste sa semneze o conventie in care eu sa recunosc acest imprumut, atat eu cat si tatal sotului meu, imprumut pe care l-a dat sotului meu, si apoi ca el isi ia banii exclusiv din mostenirea sotului. insa am fost la notar si notarul nu vrea sa auda de asa ceva, a zis ca nu e bine pentru mine pentru ca echivaleaza cu o recunoaste si implicit o asumare a imprumutului.
este adevarat?

nu mai stiu ce sa mai fac, m-am tampit.
ma credeti sau nu, dar mi se dau sfaturi contradictorii din toate partile.
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
Eu v-am facut trimitere si la o hotarare judecatoareasca intr-o speta similara cu a dvs., nu va dau doar sfaturi care sunt in contradictie cu altele. Cei care v-au dat acele sfaturi care sunt in contradictie cu al meu v-au oferit si o hotarare judecatoreasca? Credeti pe cine vreti
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
eu nu am bunuri personale pe care sa le urmareasca.

nu exista decat mostenirea sotului iar succesiunile nu s-au facut.
eu am vrut sa renunt la mostenire insa mi s-a spus ca nu pot sa renunt pana nu incepe cineva succesiunea si ca aceasta ar costa 1000 de euro. se pare ca nu era adevarat, ca succesiunea era considerata deschisa din momentul mortii sotului si ca puteam sa fac acea renuntare in orice moment, nu trebuia platita acea suma uriasa de deschidere a succesiunii.
dar n-am stiut, nu numai asta, dar am primit sfaturi avizate ca nu pot sa renunt la mostenire pana nu incepe cineva succesiunea si pana nu ajunge mostenirea la sotul meu, pentru ca nu e pe numele lui in momentul asta si, prin urmare, n-am la ce sa renunt.
este adevarat, mai intreb si eu o data.
nu se putea renunta la mostenire decat in momentul cand mostenirea ajungea la sotul meu, dupa ce se faceau succesiunile de pe bunicul lui, mama lui?
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
am citit acea hotarare judecatoreasca, nu stiu cat de bine am inteles.
eu am avut domiciliul in buletin pe adresa de acolo, unde se afla si mostenirea, dar nu am locuit niciodata acolo.
buletinul meu a expirat la acea adresa dupa o luna de la moartea sotului meu.
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
in cazul respectiv, doamna a locuit in imobilul respectiv, nu?
este vorba de a avea adresa din buletin pe o lucuinta fara sa locuiesti sau de a locui respectiv in imobilul respectiv ca sa fie considerata acceptare tacita?
care dintre ele?
Răspunde
 05-04-2015
Vizitator
puteti sa-mi souneti, va rog, daca pentru a putea renunta la o mostenire trebuie ca cineva sa deschida succesiunea?
mie mi s-a spus ca trebuia ca cineva sa deschida succsiunea si apoi mostenirea sa ajunga la sotul meu, apoi eu sa o refuz sau sa o accept, nu altfel.
si asta este motivul pentru care n-am facut nimic.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.