|
05-04-2015 |
 | Anca Vizitator |
| daca creditorul da in judecata in termen de un an mostenitorii celui care datoreaza bani creditorului, se suspenda succesiunea, mostenitorii reintra din nou in drepturi, pot renunta sau accepta mostenirea? pe motiv ca cel caruia i se datoreaza bani a dat in judecata mostenitorii inainte de expirarea termenului de un an . | |
|
|
|
05-04-2015 |
| succesiunea nu se poate suspenda; poate va referiti la procedura dezbaterii succesorale. | In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos. av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti tel:0721727157* e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com | |
|
|
|
|
05-04-2015 |
| Dati amanunte mai exacte pentru ca nu se intelege intrebarea dvs | Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient | |
|
|
|
|
05-04-2015 |
 | Anca Vizitator |
| vroiam sa intreb si acest lucru. daca dupa ce creditorul m-a dat in judecata ca mostenitoare pentru imprumutul dat sotului meu, iar eu am facut cerere de amanare, atat eu, cat si tatal sotului meu ( si el mostenitor ), si creditorul sa se amane procesul pentru a ajunge la o intelegere amiabila, asta la insistentele repetate ale creditorului, conteaza aceasta cerere ca o acceptare tacita a mostenirii? cererea a fost facuta inainte de expirarea termenului de un an, de acceptare sau respingere a succesiunii. este o cerere de amanare a procesului in vederea unei intelegeri amiabile, cred ca orice proces prevede aceasta posibilitate. se intelege intrebarea? as aprecia foarte mult un raspuns, ma sperie ca poate fi considerata o acceptare tacita a mostenirii sau a pretentiilor creditorului, fara sa fi stiut lucrul acesta la momentul respectiv. | |
|
|
|
06-04-2015 |
 | Avocat Natalia Anton Vizitator |
| In primul rand, referitor la intrebarea dvs., insasi introducerea unei cereri de dezbatere a mostenirii la instanta sau la notar reprezinta act de acceptare. In al doilea rand, daca nu a trecut termenul de un an, creditorul poate sa accepte succesiunea inclusiv in locul dvs. prin actiune oblica, deci singura sansa este sa sperati ca acel creditor nu are un avocat competent care sa-l consilieze ce are de facut. "(1) Creditorul a cărui creanţă este certă şi exigibilă poate să exercite drepturile şi acţiunile debitorului atunci când acesta, în prejudiciul creditorului, refuză sau neglijează să le exercite. (2) Creditorul nu va putea exercita drepturile şi acţiunile care sunt strâns legate de persoana debitorului. (3) Cel împotriva căruia se exercită acţiunea oblică poate opune creditorului toate mijloacele de apărare pe care le-ar fi putut opune debitorului." Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-1560-notiune-actiunea-oblica-mijloacele-de-protectie-a-drepturilor-creditorului | |
|
|
|
06-04-2015 |
 | Anca Vizitator |
| eu nu am introdus personal nici o cerere de dezbatere a succesiunii in instanta. el m-a dat pe mine in judecata si pe tatal sotului meu pentru ca suntem mostenitorii sotului. el nu are nici un contract incheiat cu sotul meu legat de imprumut, au schimbat mailuri, eu nu am vazut niciodata aceste emailuri dintre ei. nu cred ca acest fapt constituie pana in acest moment dovada unei creante certe si indivizibile. ma intereseaza exclusiv amanarea pe care am facut-o toti trei, amanarea procesului, constituie acceptare tacita a mostenirii sua nu? habar n-am avut de acest lucru, zilele astea m-am gandit la asta. dar el a insistat foarte mult sa manam procesul in felul asta, zicand ca nu e decat o amanare, nu inseamna nimic altceva. | |
|
|
|
06-04-2015 |
 | Anca Vizitator |
| ce este asa rau in actiunea obliga daca eu oricum nu vroiam sa iau nimic din mostenire? pare ca ar fi ceva rau. | |
|
|
|
06-04-2015 |
| Cred ca v-am mai raspuns deja in alt subiect unde va chemati "Elena". Chestiunea e ca daca tot nu vreti sa luati nimic din succesiune trebuie sa stiti ca si in caz de acceptare aceasta se face doar sub beneficiu de inventar conform Noului Cod Civil, adica raspundeti fata de creditor doar cu bunurie din patrimoniul defunctului. Problema care se mai pune in cazul dvs. este cu privire la caracterul exclusiv al datoriei sotului. Probabil ca pe aspectul asta va trebui sa mearga apararea dvs. daca tot nu va intereseaza succesiunea sotului. Aceasta pentru ca daca creditorul demonstreaza ca datoria era comuna, veti plati in calitate de codebitor, nu de mostenitor. | |
|
|
|
06-04-2015 |
 | Anca Vizitator |
| da, am postat si alta problema, ca si elena. va multumesc pentru raspuns. da, am inteles acest aspect ca pot plati ca si codebitor si nu doar ca mostenitor de la inceput. creditorul a recunoscut ca este o datorie exclusiva a sotului meu din cauza ca, a motivat el, activul este mai mare decat pasivul si isi dorea o conventie ( inca isi mai doreste ) prin care sa recunoastem, eu si tatal sotului meu, aceasta datorie a sotului meu si el sa-si ia banii exclusiv din mostenirea sotului, insa eu am refuzat sa semnez aceasta conventie. el insista inca foarte mult sa semnam aceasta conventie si sa scapam de proces, insa mie imi este teama pentru ca eu, efectiv, nu stiu exact cat valoreaza acele bunuri si daca nu or sa fie probleme cu succesiunea, el insa a zis ca a evaluat acele bunuri si depasesc pasivul. apoi, daca semnez conventia, imi asum eu personal imprumutul si daca mostenirea nu ajunge, ajung eu sa platesc? a trecut deja termenul de un an, si acceptarea sau refuzul nu mai pot fi facute. dar el ne-a dat in judecata inainte de incheierea termenului de un an, conteaza acest lucru? | |
|
|
|
06-04-2015 |
| Creditorul poate sa faca chestiunea respectiva si fara conventie din partea dvs., insa nu vad nici cu ce v-ar afecta acea conventie. Repet, degeaba va faceti in privinta aspectului daca ati acceptat sau nu succesiunea pentru ca oricum pasivul succesiunii se suporta doar din activ, din patrimoniul defunctului, nu si din patrimoniul dvs. Or, daca nu va intereseaza succesiunea sotului.. Chiar daca ati depasit termenul de optiune succesorala, puteti da o declaratie de neacceptare a succesiunii la notariat care se poate da si peste termen. Puteti eventual sa-i propuneti asta creditorului. | |
|
|
|
06-04-2015 |
 | Anca Vizitator |
| pai m-am gandit ca m-ar putea afecta in sensul ca odata incheiata aceasta conventie, eu imi si asum imprumutul implicit si in cazul in care nu ajunge mostenirea ( ca nu stiu exact cat valoreaza si precis in ce consta ), atunci ajung eu sa platesc. nu inseamna si acest lucru? in conventie, ni se cere, mie si tatalui sotului meu s arecunoastem irevocabil acest imprumut. odata ce-l recunosc irevocabil, mi-l si asum , nu? | |
|
|
|
06-04-2015 |
| Nu semnati acea conventie pana nu o vede si un avocat specializat in drept civil. Puteti sa-i spuneti ca sunteti de acord eventual cu o declaratie de neacceptare a mostenirii la notariat ca sa sa poata dezbate mostenirea pe cale notariala mai rapid/ieftin. | |
|
|
|
06-04-2015 |
| Parerea mea este ca trebuie neaparat sa discutati cu un avocat pt ca noi nu va putem sfatui fara avea actiunea creditorului (ce a cerut exact, in ce temei de drept, ce probe - eu banuiesc ca nu are mari sanse cu dosarul si incearca sa va faca sa semnati acea conventie), precum si un draft al conventiei (pe care o poate numi intr-un fel dar in realitate, dpdv juridic, sa reprezinte alt fel de act) si sa va asumati acea obligatie care nu va apartine si sa ajungeti astfel sa platiti nu doar cu bunurile mostenite ci si cu ale dvs proprii. | Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient | |
|
|
|
|
06-04-2015 |
| Buna ziua.Parintii mei au decedat in urma cu cinci ani,e adevarat ca dupa cini ani se plateste mai mult si cit aproximativ.Ce acte sint necesare.Parintii au avut pamint netabulat,se poate rezolva acest caz.Va rog sa mi raspundeti cind puteti,Multumesc foarte frumos. | |
|
|
|
06-04-2015 |
| Se plateste mai mult cu 1% din valoarea bunurilor. | |
|
|
|
06-04-2015 |
| Luati legatura cu un notar si va va face un calcul al costurilor pt ca este in functie de valoarea masei succesorale. | Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient | |
|
|
|
|
07-04-2015 |
 | Anca Vizitator |
| as dori sa mai intreb ceva. in ce conditii se considera ca este o datorie exclusiva a sotului meu? eu m-am despartit de el in 2010, am venit in tara iar el a ramas in alta tara. a facut de acolo acest imprumut, au schimbat emailuri, nu au semnat nici un contract din cate stiu, iar acele emailuri nu le-am vazut niciodata, nu stiu ce si-au scris. prietenul lui nu a vorbit niciodata cu mine legat de acest imprumut, vorbea exclusiv cu sotul meu. cand a venit in tara, 2011 toamna, sotului meu i s-au virat banii in banca, cand s-a dus in orasul lui natal, eu nu eram cu el. noi am incercat sa ne impacam pentru doua luni, am pus si eu bani la chirie , si el, insa noi avand aceleasi probleme, nu ne-am inteles si ne-am despartit definitiv fara sa divortam insa. el a plecat in alt oras, eu in altul, nu ne-am mai vazut din 2011 toamna. in ce masura conteaza acest lucru in defavoarea mea la proces? | |
|
|
|
07-04-2015 |
| Atat bunurile dobandite in timpul casatoriei cat si datoriile contractate se considera comune. Va revine dvs sarcina sa demonstrati ca nu aveti legatura cu imprumutul ca nu ati beneficiat de el si ca nu a fost facut pentru cheltuielile curente ale casatoriei. Dar chiar daca nu e datorie comuna, ci proprie a sotului, dvs in calitate de mostenitoare tot preluati aceasta datorie. | Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient | |
|
|
|
|
07-04-2015 |
 | Anca Vizitator |
| ce inseamna pentru mine sa pierd un proces, ca si mostenitor al sotului meu? platesc eu cheltuielile de judecata ale reclamantului la sfarsit, trebuie sa platesc imprumutul acesta pe loc la sfarsitul procesului, sau cum se procedeaza? sau se considera mostenirea sotului si atunci se da un fel de obligatie sa se inceapa succesiunea si sa se valorifice bunurile astfel incat creditorul sa-si recupereze banii? creditorul m-a dat pe mine si pe tatal sotului meu in judecata, motivand ca suntem mostenitorii sotului meu. | |
|
|
|
07-04-2015 |
 | Anca Vizitator |
| in ce conditii un mostenitor nu pierde un proces cand un creditor il da in judecata? pare ca nu exista asa ceva, mostenitorul pierde din oficiu. creditorul mi-a zis ca eu o sa pierd sigur procesul. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |