Forum avocaţi > Civil

Cedare mostenire

26-06-2015
Vizitator
Suntem doi frati: eu 70 ani si o sora 72 ani care locuieste la Bucuresti, tatal meu a decedat in urma cu 12 ani, mama mea (93 ani) este cu proteza la un picior, se deplaseaza cu greutate cu cadru, (este dependenta de mine in activitatile curente ale unei zile) eu locuiesc cu ea, avem stabilita succesiunea in urma decesului tatalui, fiecare conform codului civil, este vorba despre casa, dependinte, curte si teren arabil.
Mama are certificat ca nu mai este in deplinitatile mintale, cine ar putea s-o reprezinte pentru cedarea mosteniri? Poate un copil sau o ruda din partea sotiei (fratele sau sora ei)?
Sora mea nu a renuntat la mostenire, dar, avand in vedere ca eu ingrijesc de mama, vreau sa-mi cedeze partea ei.
Va rog, sa-mi spuneti daca exista posibilitatea ca sora mea sa cedeze in favoarea mea mostenirea din partea ei de la tata si de la mama (chiar daca traieste), ce documente as putea solicta de la notar pentru aceasta speta daca se poate?

Va multumesc anticipat,
Răspunde
 26-06-2015

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Sora dvs. nu este obligata sa va cedeze partea ei de mostenire, chiar daca o ingrijiti pe mama. Cred ca va intereseaza partea mamei din mostenirea dupa tatal dvs., adica a cea 1/4 din mostenire. Dvs o puteti reprezenta pe mama avand in vedere situatia medicala. Deci, sora doar daca vrea va va ceda partea ei. Mostenirea dupa mama se va dezbate abia dupa decesul ei.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-06-2015
Vizitator
Multumesc pentru raspunsul acordat dar vreau sa va mai intreb ceva:
Exista posibilitatea, in cazul enuntat mai sus, in care de buna voie sora mea dar si mama (cu toate ca are certificatul ca nu mai este in toate deplinatatile mintale) sa imi cedeze mie partile lor din mostenirea tatalui, si cum anume s-ar putea face aceasta,
pentru ca o chestiune sensibila si nu vreau sa mai reluam procedura si dupa moartea mamei.
Am primit raspuns de la un notar ca nu se pot ceda partile din mosteniri in favoarea cuiva (indiferent despre cine este vorba).
In cazul asta, ma gandisem la un contract de vanzare cumparare (sau contract de intretinere) intre mama mea si mine (fiul ei) cu martori sora mea (fiica ei) si nepoti pentru a nu se pune in discutie starea psihica a mamei mele ulterior.
Cum imi recomandati sa procedez?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.