|
02-08-2015 |
 | Ioana Vizitator |
| Buna ziua, Am urmatorul caz: Soacra mea a aflat de curand cand a facut succesiunea dupa moartea tatalui la un an ca, casa parinteasca a fost donata prin act de donatie de catre tata celuilalt frate. Va rog sa imi spuneti ce poate face in acest caz pentru asi obtine dreptul la mostenire? In cat timp de la moartea tatalui poate ataca actul de donatie pentru a obtine castig de cauza? Va multumesc | |
|
|
|
03-08-2015 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| Da, donatia poate fi atacata in instanta daca prin ea s-a incalcat rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari. Fac parte din aceasta categorie descendentii si sotia supravietuitoare. Rezerva succesorala este jumatate din cota care s-ar fi cuvenit acestor doua clase de mostenitori daca nu ar fi existat actul de donatie. Deoarece cele doua clase mostenesc intreaga avere a defunctului ( in proportie de 3./4 -descendentii si 1/4 sotia suprav.) rezulta ca actul de donatie poate fi atacat imediat in instanta. Nu trebuie sa reaca un anumit termen, mai ales ca ati aflat abia acum. | |
|
|
|
|
03-08-2015 |
| Daca in masa succesorala exista bunuri care sa satisfaca rezerva, atunci donatia nu poate fi redusa pt incalcarea rezervei, ci eventual anulata/declarata nula pt diverse incapacitati ale dispunatorului. Doar in situatia in care casa este unicul bun succesoral se poate discuta de revocarea donatiei pt incalcarea rezervei. Termenul de prescriptie curge de la data la care ati luat cunostinta de existenta actului de donatie. | Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient | |
|
|
|
|
16-01-2016 |
 | Ioana Vizitator |
| Care este termenul de prescriptie?si viitorii mostenitori pot deschide proces la vremea cand vor deveni de drept mostenitori prin succesiune? | |
|
|
|
20-01-2016 |
| Donatia nu va fi desfiintata decat pentru motivele prevazute de lege. Nu cred ca este si situatia dumneavoastra. Insa sotia dumneavoastra este mostenitor rezervatar si are dreptul la o parte din mostenire indiferent de donatiile existente. | |
|
|
|
12-11-2016 |
 | Mirry10 Vizitator |
| Buna seara ,daca tatal meu imi face act de donatie pe casa poate sa mi-l atace fratele caruia ia facut si lui act de donatie pe un teren ?? sau cand paote fi atacat ? | |
|
|
|
13-11-2016 |
 | Alexandra Vizitator |
| @mirr10 - daca nu i-a donat mai mult fratelui decat tie., nu poate sa-l atace. Doar donatiile/testamentele excesive pot fi atacate in sensul la care te gandesti tu. | |
|
|
|
24-01-2017 |
 | Ionudroiu@yahoo.com Vizitator |
| Se poate modifica un act de donaţie? Suntem 3 fraţi, am făcut o donaţie, (casa veche părintească) unui nepot (biatul fratelui cel mare). în actul de donaţie am menţionat ca donatari şi pe soţia acestuia. Aceasta vrea să divorţeze acum. Vrem să modificăm actul de donaţie numai în beneficiul nepotului, se poate şi cum? | |
|
|
|
08-04-2018 |
 | Luci1990
|
| Buna ziua . Intrebarea mea este . Mama si tatăl meu(ambii in viata) au făcut act de donație pe casa in care locuim , 50 % pe numele mătușii mele (sora mamei Si 50% pe numele sorei mele. Mie nu mi.a fost donat nici un procent fiind minor la vremea respectivă.. pot ataca actul de donație in sensul de a.mi cere procentaj si eu? Multumesc. | |
|
|
|
09-04-2018 |
| Luci1990 a scris pe 08-04-2018: Buna ziua . Intrebarea mea este . Mama si tatăl meu(ambii in viata) au făcut act de donație pe casa in care locuim , 50 % pe numele mătușii mele (sora mamei Si 50% pe numele sorei mele. Mie nu mi.a fost donat nici un procent fiind minor la vremea respectivă.. pot ataca actul de donație in sensul de a.mi cere procentaj si eu? Multumesc. Buna ziua, Da, puteti ataca actul de donatie, dar, numai dupa decesul parintilor. Prin donatia facuta se incalca rezerva succesorala a dvs. Succesiunea se deschide prin moarte. Deci, atat timp cat parintii dvs. traiesc, nu puteti ataca actul de donatie, deoarece nu aveti un temei legal. | In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos. av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti tel:0721727157* e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com | |
|
|
|
|
10-04-2018 |
 | Mirry Vizitator |
| Buna ziua, va rog sa mi spuneti si mie cum se poate modifica un certificat de casatorie unde s a gresit numele? | |
|
|
|
10-04-2018 |
 | Avocat Vasile Alexandra ✓ Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3 0729974369 (Doar pt. programări) cabinetavocatvasile@yahoo.com
|
| Mirry a scris pe 10-04-2018: Buna ziua, va rog sa mi spuneti si mie cum se poate modifica un certificat de casatorie unde s a gresit numele? Buna ziua, Trebuie sa mergeti la starea civila unde s-a emis certificatul de casatorie si sa solicitati sa se indrepte eroarea materiala strecurata cu ocazia completarii certificatului de casatorie. | Avocat Alexandra Vasile tel. 0729974369 Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3 | |
|
|
|
|
10-04-2018 |
| Mirry a scris pe 10-04-2018: Buna ziua, va rog sa mi spuneti si mie cum se poate modifica un certificat de casatorie unde s a gresit numele? Rezolvați la serviciul de stare civilă care a emis actul. Să aveți la dvs actul de căsătorie, în original. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
03-08-2018 |
 | Pascu Munteanu Maria Anisoara Vizitator |
| buana ziua,tata imi poate dona partea lui de avere? | |
|
|
|
25-12-2018 |
 | Lucia Bozga Vizitator |
| Fiul meu a primit o donatie de la unchiul sau.La vremea decesului,unchiul avea un copil de 3 ani. Acum are 13 ani.Poate ataca donatia? ( o garsoniera) | |
|
|
|
30-12-2018 |
 | Lazăr viorel Vizitator |
| Bună ziua... Tatăl meu a decedat în ianuarie 2018..eu mai am doua surori.. Una dintre ele ma forțat sa ma căsătoresc imediat după decesul tatălui meu... La succesiune sora cea mare a renunțat la tot iar sora cea mijlocie ia revenit 50 la suta din suc cesiune la fel ca și mine.. Însă Sara mea ia donat soției mele partea ei succesorala... Iar acum am probleme cu soția.. Cum pot ataca actul de donație în instanță și dacă se poate... Menționez ca soția mea are doi copi din prima căsătorie... | |
|
|
|
02-01-2019 |
| Pascu Munteanu Maria Anisoara a scris pe 03-08-2018: buana ziua,tata imi poate dona partea lui de avere? Buna ziua, Daca a facut succesiunea poate sa va doneze. | In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos. av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti tel:0721727157* e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com | |
|
|
|
|
02-01-2019 |
| Lucia Bozga a scris pe 25-12-2018: Fiul meu a primit o donatie de la unchiul sau.La vremea decesului,unchiul avea un copil de 3 ani. Acum are 13 ani.Poate ataca donatia? ( o garsoniera) Buna ziua, Poate ataca, dar pentru a castiga, trebuie sa dovedeasca ca i s-a incalcat rezerva succesorala. | In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos. av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti tel:0721727157* e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com | |
|
|
|
|
02-01-2019 |
| Lazăr Viorel a scris pe 30-12-2018: Bună ziua... Tatăl meu a decedat în ianuarie 2018..eu mai am doua surori.. Una dintre ele ma forțat sa ma căsătoresc imediat după decesul tatălui meu... La succesiune sora cea mare a renunțat la tot iar sora cea mijlocie ia revenit 50 la suta din suc cesiune la fel ca și mine.. Însă Sara mea ia donat soției mele partea ei succesorala... Iar acum am probleme cu soția.. Cum pot ataca actul de donație în instanță și dacă se poate... Menționez ca soția mea are doi copi din prima căsătorie... Dvs. nu aveti nicio calitate ca sa atacati actul de donatie in instanta. | In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos. av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti tel:0721727157* e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com | |
|
|
|
|
22-02-2021 |
 | Dorobantu Daniela Vizitator |
| Buna ziua.Suntem 2 frati,tatal meu mi-a lasat mie prin donatie apartamentul lor,deoarece fratele meu nu s-a interesat si nici nu s-a ingrijit in vreun fel de ei.Mentionez ca tatal meu suferind de mai multe afectiuni grave de 20 de ani am umblat numai eu prin spitale cu el.Fratele meu nici macar un telefon nu le-a dat parintilor de circa 12 ani,nu a venit nici la inmormantarea lui.Mama este in ingrijirea mea suferind de altzheimer.Ce sanse am pt. a pastra apartamentul in cazul in care fratele meu ataca donatia. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |