Forum avocaţi > Civil

Succesiune succesiva

16-11-2015
Vizitator
Buna-ziua! Am o mare nelamurire in ceea ce priveste o succesiune, tatal meu a decedat in 2012 , era unicul fiu al bunicii mele care a decedat si ea in acest an. Cine sunt mostenitorii bunicii mele? Copiii tatalui meu sau se incadreaza si mama mea aici. Inca o intrebare pe care o mai am, deocamdata nu s-a facut succesiune la casa bunicii, din cauza faptului ca tatal meu mai are un copil dintr-o alta casatorie , si el sustine ca el va primi toata casa a ocupat-o in mod abuziv, nepermitandu-i mamei mele sa intre acolo. Eu,, sunt sigura ca pot insa nu imi da voie nici mie , insa el sustine ca mama mea nu are dreptul.Bunica mea avea teren arabil si il dadea unei persoane sa se ocupe de el, fratele meu ( copilul tatalui din alta casatorie ) a ocupat si acele terenuri fara nici un document legal, ci doar ca stie el ca e mostenitor, insa a uitat ca si eu sunt fiica tatalui sau.Intrebarile mele sunt: are si mama mea vreun procent daca deschid eu succesiune si daca este legal ca el sa ocupe aceste bunuri fara nicio succesiune facuta pana in prezent.
Răspunde
 16-11-2015

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Succesiunile se dezbat pe rand. La succesiunea dupa tatal dvs. mostenitori sunt: mama dvs-ca sotie supravietuitoare=1/4 si copii din cele doua casatorii=3/4 impreuna, pentru bunurile aflate in patrimoniul lui, la data decesului. La mostenirea bunicii vin copii fiului ei, prin reprezentare, in cote egale.Fratele dvs. in niciun caz nu are drept exclusiv asupra acelui imobil.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-11-2015
Sector 4
0765219217
danpopescu.law.office@gmail.com
www.avocat-danpopescu.ro
Mama dvs, ca sotie supravietuitoare are cota de 1/4 din mostenirea de pe urma sotului,fratele dvs. are acelasi drept cu dvs., dar fara certificat de mostenitor, dpv.legal nu aveti nici un drept succesoral.

Avocat definitiv in Baroul Bucuresti, conf. Deciziei nr.1112/27.03.2003.Peste 25 ani experienta juridica, concluzii si reprezentare la toate instantele,inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala.Mail:danpopescu.law.office@gmail.com;tel:0765219217
www.avocat-danpopescu.ro
Răspunde
 17-11-2015
Vizitator
Va multumeesc pentru raspunsuri. O alta intrebare pe care o am, daca fratele meu deschide succesiunea acum ( eu sunt plecata in strainatate) exista posibilitatea sa ma scoata de la succesiune? .Mentionez ca bunica a decedat in luna octombrie a acestui an.
Răspunde
 18-11-2015
Sector 4
0765219217
www.avocat-danpopescu.ro
Fratele dvs.trebuie sa declare in fata notarului daca mai sunt si alti mostenitori, daca nu declara corect , poate fi invinuit de infractiune de fals in declaratii.

Avocat definitiv in Baroul Bucuresti, conf. Deciziei nr.1112/27.03.2003.Peste 25 ani experienta juridica, concluzii si reprezentare la toate instantele,inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala.Mail:danpopescu.law.office@gmail.com;tel:0765219217
www.avocat-danpopescu.ro
Răspunde
 18-11-2015
Vizitator
Va multumesc pentru raspuns, insa eu ma refeream , daca el deschide succesiunea acum si eu sunt plecata , nu am posibiliatatea sa vin in tara pentru dezbaterea succesiunii, voi fi scoasa din succesiune?Probabil ca mi se v-a da un termen?
Răspunde
 18-11-2015
Sector 4
0765219217
www.avocat-danpopescu.ro
Puteti da o procura ptr.reprezentare la dezbaterea succsorala,intrebati si un notar.

www.avocat-danpopescu.ro
Răspunde
 15-05-2019
Vizitator
PARINTII LOCUIESC IN ACEEASI CURTE UNDE MAI ESTE SI CASA BUNICILOR DE PE TATA CARE AU DECEDAT. TATA A FACUT IMEDIAT FARA CA MAMA SA STIE IN TIMP CE ERAU LEGAL CASATORITI.2 COPII, UN ACT DE UNIC MOSTENITOR CA FIIND UNICUL FIU FARA SA DECLARE 2 CASE IN CURTE.CASA NEDECLARATA AU FACUT O INPREUNA PARINTI MEI. LA ACEEASI ADRESA IN 1974. CIND MAMA S A INBOLNAVIT DE O BOALA GREA ,EL A DIVORTAT SI SPUME SA PLECAM DE ACOLO CA ESTE A LUI. DORESC O PERERE PENTRU CA MAMA SA NU RAMANA IN DRUM SI SA STIM CE I SE CUVINE [CARE SINT DREPTURILE EI SI ALE MELE ACUM ] DUPA 45 ANI DE MUNCA SI INGEIJIREA LUI SI A FAMILIEI LUI. MULTUMESC MULT
Răspunde
 16-05-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
SIMONA R a scris pe 15-05-2019:
PARINTII LOCUIESC IN ACEEASI CURTE UNDE MAI ESTE SI CASA BUNICILOR DE PE TATA CARE AU DECEDAT. TATA A FACUT IMEDIAT FARA CA MAMA SA STIE IN TIMP CE ERAU LEGAL CASATORITI.2 COPII, UN ACT DE UNIC MOSTENITOR CA FIIND UNICUL FIU FARA SA DECLARE 2 CASE IN CURTE.CASA NEDECLARATA AU FACUT O INPREUNA PARINTI MEI. LA ACEEASI ADRESA IN 1974. CIND MAMA S A INBOLNAVIT DE O BOALA GREA ,EL A DIVORTAT SI SPUME SA PLECAM DE ACOLO CA ESTE A LUI. DORESC O PERERE PENTRU CA MAMA SA NU RAMANA IN DRUM SI SA STIM CE I SE CUVINE [CARE SINT DREPTURILE EI SI ALE MELE ACUM ] DUPA 45 ANI DE MUNCA SI INGEIJIREA LUI SI A FAMILIEI LUI. MULTUMESC MULT

Din moment ce terenul a fost al bunicilor, tatal dvs este proprietar in urma dezbaterii mostenirii, insa in cazul in care mama dvs. va introduce o actiune de partaj, daca mama dovedeste faptul ca in timpul casatoriei a fost ridicat imobilul in care locuiti, poate solicita un drept de creanta, reprezentand jumatate din costul constructiei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-09-2021
Vizitator
Bună ziua, am și eu o întrebare. Am făcut succesiunea după mama, ultimul părinte, în 2016 pentru bunurile cunoscute la acea dată. În 2021 verii mei îmi prezintă un Certificat moștenitor din 1977 și un titlu de proprietate moștenitori din 2003 în care apar bunica (decedată în 1997), mama mea (decedată în 2015), fratele mamei (decedat în 2021, înainte de luarea mea la cunoștință a celor două acte de mai sus) și sora mamei. Eu doresc să renunț la succesiunea succesivă pentru bunurile trecute în cele două acte, în care apar cote parte și bunurile care au fost ale bunicului matern decedat în 1985. Cum procedez ?. Mulțumesc anticipat.
Răspunde
 24-09-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Mihai ILIE a scris pe 23-09-2021:
Bună ziua, am și eu o întrebare. Am făcut succesiunea după mama, ultimul părinte, în 2016 pentru bunurile cunoscute la acea dată. În 2021 verii mei îmi prezintă un Certificat moștenitor din 1977 și un titlu de proprietate moștenitori din 2003 în care apar bunica (decedată în 1997), mama mea (decedată în 2015), fratele mamei (decedat în 2021, înainte de luarea mea la cunoștință a celor două acte de mai sus) și sora mamei. Eu doresc să renunț la succesiunea succesivă pentru bunurile trecute în cele două acte, în care apar cote parte și bunurile care au fost ale bunicului matern decedat în 1985. Cum procedez ?. Mulțumesc anticipat.

Daca nu doriti sa dezbateti mostenirea de pe urma bunicului, in calitate de mostenitor al mamei, va trebui sa dati o declaratie de renuntare la mostenire.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-09-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Mihai ILIE a scris pe 23-09-2021:

Am citit de cateva ori mesajul dvs. sa vad daca reusesc sa va inteleg speta. Nu sunt sigura ca am reusit. Ce concluzie am tras eu din enuntul dvs. extrem de concentrat (fara sa vad efectiv inscrisurile si in lipsa multor elemente extrem de importante ):

Dvs. ati acceptat mostenirea mamei dvs. si ati obtinut certificatul de mostenitor.
Ulterior, ati constatat ca patrimoniul succesoral este in fapt mai mare. (cu bunuri mentionate in certificatul din 1977 si titlul de proprietate). Puteau sa fie o masina ori actiuni la o societate.

Pentru aceste bunuri se obtine certificat suplimentar de mostenitor.

Mostenirea nu se poate accepta pe bucati, se aplica principiul totul sau nimic. Iar dvs. ati acceptat deja mostenirea.

Deci, daca nu doriti terenul din titlul de proprietate ori bunurile mentionate pe numele mamei in certificatul de mostenitor, [deci nu solicitati certificat suplimentar de mostenitor], puteti da o declaratie de renuntare in favorem, gratuita ori oneroasa, care este in fapt tot o declaratie de acceptare; Dar nu puteti da o declaratie de renuntare la mostenire, adica de strain la intreaga mostenire a mamei, ca asa ceva acum nu va primeste nimeni.

Iar pentru mostenirea bunicului matern, decedat in 1985, cand mama dvs. era in viata (ea decedand dupa 30 de ani inteleg), strict legal dvs. nu aveti drept de mostenire la bunurile acestuia, pentru ca inteleg ca:
(i) mama dvs. cat timp a fost in viata nu a intreprins nimic pentru a aduce bunurile tatalui ei in patrimoniul sau ca sa poata sa vi le transmita mai departe in caz de deces si
(ii) nu a exprimat vreo optiune succesorala in termenul legal - 6 luni pe fostul cod civil).

Iar, mama dvs. nu era singurul copil, ci mai avea 2 frati, teoretic singurii mostenitori. [Nu stiu insa care este situatia acestora, daca au acceptat sau nu mostenirea].

Si nici nu poate fi vorba de retransmiterea dreptului de optiune al mamei catre dvs, ptr ca termenul de optiune al mamei dvs. a expirat din 1986.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.