|
24-11-2015 |
 | B.C. Vizitator |
| Buna ziua. Suntem o familie din Oradea. Locuim la etajul intai intr-o garsoniera intr-un bloc de sase etaje. Dedesubt, la parter, functioneaza de ani de zile un cafe-bar unde se tin regulat pana tarziu in noapte (se ajunge si la orele 2.00 A.M.) petreceri zgomotoase. Vibratia boxelor, pe langa alte elemente sonore neplacute (trantit lazi, scartait mese, urlete petrecareti etc.) este total insuportabila si, deci, un om normal nu se poate odihni adecvat in aceste conditii. Politia a fost anuntata in cateva randuri, au trimis echipe la fata locului, dar masurile luate au fost temporare. Zgomotele au revenit dupa cateva zile. Uneori barul modifica intermitent volumul sonor de la o jumatate de ora la alta (o jumatate de ora foarte tare, cealalta jumatate ceva mai incet), parca intentionat. In vara anului 2013 am dorit sa depunem o plangere mai serioasa si am discutat cu Asociatia de Locatari in aceasta privinta. La foarte scurt timp am fost contactati de proprietara cafe-barului care, cica, dorea sa rezolve situatia “amiabil”. In urma promisiunii dansei cum ca “va face tot posibilul ca zgomotul sa inceteze”, am fost de acord sa renuntam la orice demersuri oficiale. Nu a trecut mult timp (poate nici doua saptamani) si zgomotul a revenit exact ca si inainte. Am incercat sa discutam cu patroana (conform spuselor Asociatiei de Locatari, dansa este proprietara la parter) din nou dar dumneaei a negat cum ca zgomotul ar proveni de la cafe-bar. Nici un alt vecin nu produce insa acest gen de zgomote, deci sursa tulburarilor sonore este cu siguranta cafe-barul. La un moment dat, in urma unui telefon din partea noastra pe motivul zgomotului, proprietara cafe-barului chiar ne-a reprosat faptul ca o “hartuim” cu astfel de insistente... Recent, acum cateva zile, patroana cafe-barului ne bate la usa si ne cere sa semnam o hartie, scrisa de mana dansei, prin care ne dam acordul ca acest cafe-bar sa functioneze. Nici nu ne-a lasat bine sa citim despre ce este vorba; initial ne-a mintit, spunand ca hartia este necesara doar pentru interventii de pompieri! Se pare ca ceilati trei proprietari afectati si-au dat deja semnaturile. Unul dintre acesti proprietari este o batranica de 80 de ani. Ne indoim ca stie ce anume a semnat... Asociatia se eschiveaza de la a lua orice masuri oficiale. Ne spune ca suntem pe cont propriu. Noi avem bune motive sa credem ca patroana cafe-barului este capabila de masuri extreme (incercari de mita, amenintari, atacuri la persoana sau prejudiciu de bunuri materiale etc.) pentru a obtine cu orice pret semnaturile locatarilor. Este genul de persoana cu influenta si caracter in acest sens... Noi suntem singurii care inca nu am semnat hartia dansei. Ce putem face? Intrebari: 1. Suntem obligati in vreun fel sa ne dam semnatura? 2. In cazul in care nu cedam semnatura, cum ne putem proteja de posibilele atacuri neconventionale de razbunare? Ne garanteaza cineva vreo protectie adecvata? 3. Daca ne dam semnatura, putem obtine vreo forma de promisiune scrisa din partea patroanei cum ca se obliga la un anumit orar de zgomot (de exemplu doar pana la orele 22.00 seara) sau se supune masurilor de penalizare oficiale in cazul in care zgomotul intrece iar masura? Iar aceste masuri de penalizare au vreo tarie permanenta sau trebuie iar sunat la Politie din doua in doua zile? 4. Putem depune o plangere oficiala pentru ca acest cafe-bar sa fie desfiintat? Nu mergem pana acolo incat sa fie desfiintat ca unitate comerciala, ci doar ca si loc de distractii cu decibeli anormali. 5. In cazul in care semnam, cat timp este valabil acest acord? Si daca am semnat, ce drepturi mai avem sa depunem vreo plangere sau sa revocam semnatura? 6. Asociatia de Locatari chiar nu are nici o obligatie fata de noi, proprietarii, sa ne reprezinte in vreun fel in acest caz? 7. Daca ne mutam (luam in considerare si aceasta varianta) si ne dam semnatura, noii proprietari care vin in locul nostru se supun automat deciziei noastre semnate sau trebuie la randul lor sa-si dea si ei semnatura de acord functionare cafe-bar? … Va rugam frumos sa ne raspundeti la toate aceste intrebari si, daca se poate, pe langa varianta teoretica, oficiala (am aprecia daca ne-ati mentiona la care legi anume apelam), oferiti-ne si un sfat realist, tinand cont de faptul ca suntem oameni simpli, fara pile si influente... Va multumim pentru timpul si efortul dumneavoastra! | |
|
|
|
24-11-2015 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| Trebuie sa precizez intai ca nu exista text de lege pentru absolut orice problema existenta. 1-avand in vedere toate problemele de pana acum, si chiar daca nu ar fi fost, nu exista obligatia de a semna acea hartie, pe care nici nu stiti exact ce este scris; 2-nimeni nu va garanteaza nimic, dar ma intreb cum s-ar putea razbuna pentru ca nu ati semnat,.. 3-nici daca semnati nu vi se garanteaza nimic, sau, de forma, poate vor promite ceva de care sa nu se tina cont; 4-chiar daca depuneti plangere, barul nu va fi desfiintat, nici orarul sau valoare decibelilor nu vor fi modificate; trebuie sa stiti ca de fapt, la infiintare si inregistrarea la Registrul comertului, s-a solicitat acordul proprietarilor si odata trecut acolo, nu se mai schimba nimic; 5-semnatura este valabila definitiv si nu poate fi revocata; aveti dreptul sa depuneti plangere, oricum, dar ati constatat ca de fapt nu se ia nicio masura; 6-asociatia de proprietari nu are nicio competenta sau responsabilitate deoarece acordul se solicita direct, nu prin asociatie; 7-noii proprietari nu vor mai fi intrebati daca sunt de acord, luandu-se in considerare eventualul dvs. acord | |
|
|
|
|
25-11-2015 |
 | B.C. Vizitator |
| Buna ziua. Apreciem deosebit aceste informatii. Ele ne sunt de real folos. Chiar ieri am fost sunati de patroana cafe-barului si de aceasta data, auzind ca ne pregatim temeinic cu informatii in acest caz (si deci nu cedam presiunilor imediate), a avut bunavointa sa ne spuna ca ea are de fapt acordul de functionare pana la ora 22.00 (acord probabil acordat de fostul proprietar al locuintei noastre), dar ceea ce vrea de la noi este un acord pentru a functiona peste ora 22.00... As mai avea o nelamurire: In ceea ce priveste textul legii care trateaza aceste acorduri de functionare intre locatarii afectati si cafe-baruri parter, nu ar trebui sa existe un formular tipizat sau o forma de contract intre solicitant patron cafe-bar si locatarii afectati, contract pe baza caruia patronul sa se oblige la eventuale despagubiri in cazul in care activitatea cafe-barului perturba linistea locatarilor iar locatarii sa aiba dreptul sa apeleze la autoritati oricand dreptul la liniste le este incalcat? In concluzie, se poate pune problema unei semnaturi conditionate de un astfel de contract, sau legea nu permite o astfel de abordare si deci exista doar semnaturi de un singur tip, adica definitive? Va multumim anticipat. | |
|
|
|
25-11-2015 |
 | B.C. Vizitator |
| B.C. a scris pe 25-11-2015: Buna ziua. Apreciem deosebit aceste informatii. Ele ne sunt de real folos. Chiar ieri am fost sunati de patroana cafe-barului si de aceasta data, auzind ca ne pregatim temeinic cu informatii in acest caz (si deci nu cedam presiunilor imediate), a avut bunavointa sa ne spuna ca ea are de fapt acordul de functionare pana la ora 22.00 (acord probabil acordat de fostul proprietar al locuintei noastre), dar ceea ce vrea de la noi este un acord pentru a functiona peste ora 22.00... As mai avea o nelamurire: In ceea ce priveste textul legii care trateaza aceste acorduri de functionare intre locatarii afectati si cafe-baruri parter, nu ar trebui sa existe un formular tipizat sau o forma de contract intre solicitant patron cafe-bar si locatarii afectati, contract pe baza caruia patronul sa se oblige la eventuale despagubiri in cazul in care activitatea cafe-barului perturba linistea locatarilor iar locatarii sa aiba dreptul sa apeleze la autoritati oricand dreptul la liniste le este incalcat? In concluzie, se poate pune problema unei semnaturi conditionate de un astfel de contract, sau legea nu permite o astfel de abordare si deci exista doar semnaturi de un singur tip, adica definitive? Va multumim anticipat. EDIT: Am uitat sa intrebam inca un lucru: Daca nu ne dam semnatura, insa patroana tot insista prin diverse mijloace sa ne obtina acordul, ce tip de plangere gen hartuire putem face si unde anume depunem aceasta plangere? Inca o data mii de multumiri pentru bunavointa dvs. Sa speram ca nu va mai fi necesar sa revenim cu vreun mesaj privitor la acest caz. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |