|
02-02-2016 |
 | Adina Andreea Vizitator |
| Buna seara! Ma adresez dvs. cu o problema delicata, obtinerea dreptului de a locui legal in imobilul pe care statul l-a inchiriat familiei sotului meu ca locuinta sociala in anul 1999. De atunci si pana in Aprilie 2014, apartamentul in discutie a avut-o ca titular de contract pe soacra mea care la termenul de reanoire a contractului, in luna Mai 2014, a renuntat la dreptul ei de a locui in acest imobil intrucat dansa a mostenit apartamentul parintilor sai in urma decesului acestora. Potrivit Articolului 27 din LEGEA nr. 114/ 1996: “In cazul parasirii definitive a domiciliului de catre titularul contractului de inchiriere,… inchirierea continua, dupa caz: b) in beneficiul descendentilor sau al ascendentilor, daca au locuit impreuna cu acesta. Sotul meu a solicitat transcrierea contractului de inchiriere in baza articolului mai sus amintit, insa acest drept i-a fost refuzat intrucat apartamentul in discutie are 4 camere iar componenta familiei noastre este de 4 membrii (eu, sotul, fiica noastra in varsta de 7 ani si fiul nostru in varsta de 2 ani), autoritatile invocand “spatiu excedentar”. Mentionez ca apartamentul este semidecomandat, cu o suprafata utila totala de 75, 41 metri patrati. Am avut 2 audiente la Primar si am scris de nenumarate ori, atat catre A.F.I. cat si catre Spatiul Locativ din cadrul Primariei de Sector, rugandu-i sa ne rezolve situatia din punct de vedere al actelor. Primarul ne-a spus: “daca tine de mine sa semnez si sa parafez contractul de inchiriere, o fac acum intelegand situatia dvs. “ Catre reprezentantul Spatiului Locativ: “analizati si dispuneti” …Nu s-a intamplat nimic, si iata ca au trecut aproape 2 ani si noi tot fara contract suntem. Nu suntem dati afara din apartament (cel putin nu pana acum), dar nici nu dispun incheierea contractului, asa cum ar fi firesc. Platim chiria asa cum a fost ea calculata in urma cu multi ani, in baza veniturilor declarate de soacra mea care era titular de contract, chitanta fiindu-ne emisa pe numele soacrei mele care in prezent domiciliaza la alta adresa (actul de identitate al dansei arata acest fapt). La plata cotei de intretinere am avut discutii cu Presedintele de Asociatie intrucat chitantele de plata tot pe numele soacrei se emiteau. Ca sa reglementeze acest fapt, ni s-a spus sa facem o cerere in baza contractului de inchiriere (care nu exista) prin care solicitam ca sotul meu sa fie platitor al cotei parte indivize (?) Ca situatia sa fie si mai grea, in luna Ianuarie 2015 sotul si-a pierdut actul de identitate. Neavand cum sa dovedeasca adresa de domiciliu, i-a fost emisa o carte de identitate provizorie ( a expirat in Ianuarie 2016) pe care s-a specificat:”lipsa dovada adresa domiciliu”. La randul meu, nu am buletin de Bucuresti, fiind nascuta in Galati si locuind in Galati pana la casatorie. Am ramas cu actul de identitate de Galati, cu adresa de domiciliu la parinti. Fara carti de identitate care sa ateste ca locuim la adresa unde locuim, am intampinat probleme la inscrierea copilului la scoala. Vom intampina probleme si la inscrierea copilului cel mic la gradinita in toamna acestui an. In plus, venitul familiei s-a redus de cand copilul cel mic a implinit 2 ani (Octombrie 2015) si sunt nevoita sa-mi gasesc de lucru. Am vrut sa ma inscriu la cursuri de perfectionare gratuite, finantate din fonduri UE. Nu am putut. Nu am adresa de domiciliu in Bucuresti. M-am gandit sa depun dosarul pentru somaj pana gasesc un job. Nici acest lucru nu este posibil. Ar fi trebuit sa vizez carnetul de somer in Galati, unde am adresa de domiciliu. A venit iarna si costurile de intretinere sunt foarte mari datorita caldurii. Am fi putut beneficia de subventie pentru caldura de la stat. Fara contract de inchiriere, nu am putut solicita acest lucru. Blocul se afla in reabilitare inca din luna Septembrie. Au fost inlocuite ferestrele cu geamuri termopan. In mod normal costurile reparatiilor si a realizarii glafurilor pe interior sunt suportate de proprietari sau de Primarie. Noi fiind chiriasi ai Statului , in baza contractului de inchiriere, ar fi trebuit sa contactam o firma de constructii care sa ne faca glafurile, urmand ca in baza facturii sa obtinem decontarea costurilor de la Primarie. Neavand contractul de inchiriere, stam cu ferestrele “daramate”. Daca vrem sa ne schimbam furnizorii de servicii de telefonie, Cablu TV, internet, etc, iarasi nu se poate. Nu avem contract de inchiriere pentru adresa de domiciliu. La fel si cu serviciile medicale. Si cu multe alte servicii de care nu putem beneficia fara contractul de inchiriere. Firesc, ma intreb: exista temei legal in baza caruia toate aceste drepturi fundamentale sa ne fie incalcate? Care sunt acele reglementari legale care le da dreptul sa abuzeze in aceasta maniera??? Pentru motivele mai sus prezentate, apelam la dvs. cu rugamintea de a ne spune daca ne puteti ajuta in demersurile noastre pentru dobandirea statutului de chiriasi cu acte, iar daca Da, cand putem stabili o intalnire? Astept cu interes punctual dvs. de vedere si va multumesc anticipat. Cu stima, Adina Serban Tel: 0784074996 | |
|
|
|
05-02-2016 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| In primul rand, dupa casatorie dvs. nu v-ati facut buletin de Bucuresti, desi puteati, au trecut niste ani, iar acum sustineti ca va sunt incalcate drepturile...Dupa cum singura afirmati "am ramas cu acul de identitate de Galati" pentru ca asa ati vrut, iar acum considerati ca atltii sunt vinovati de aceasta situatie.Pe de alta parte, daca primarul de sector nu stie ce atributii are, nu poate veni un avocat sa i le spuna. Sa citeasca legea si sa vada ce poate si ce nu poate face, iar daca spatiul este excedentar, nu au decat sa va repartizeze alt apartament. | |
|
|
|
|
05-02-2016 |
 | Adina Andreea Vizitator |
| Va multumesc, doamna avocat, pentru punctul de vedere transant. Fiti sigura ca mi-as fi schimbat buletinul fara ezitare, daca acest lucru ar fi fost posibil. Din pacate, soacra mea nu si-a dat acordul sa fiu luata in spatiu. Motivul: nu am fost pe "standardele" dansei (sunt mai mare cu aproape 3 ani decat fiul sau, sufar de hipotiroidie- tiroidectomie totala din 2001-, in plus mai am si o malformatie din nastere la mana dreapta). Anii au trecut, au venit pe lume copiii, dar tot nu a putut fi induplecata. Au fost ani tensionati, insa am o fire calma si rabdatoare, asa ca am lasat lucrurile sa se aseze de la sine. Cand mama soacrei mele a decedat, in 2014, an in care contractul de inchiriere trebuia prelungit, soacra mea s-a grabit sa-si schimbe actul de identitate pe adresa mamei sale chiar inainte de decesul acesteia (se astepta la acel deznodamand, mama sa suferind de cancer in faza terminala). Fiind singura la parinti, fara alte rude cu drept de mostenire, avea sa devina proprietara apartamentului parintilor sai. Cand am intrebat-o : " cum procedam acum, cand dumneata nu mai poti ramane titular de contract?", ne-a spus ca suntem liberi sa facem ce vrem. La acel moment nu stiam ca dansa isi schimbase actul de identitate pe adresa unde locuia mama sa. Am aflat despre acest lucru in momentul in care, la dosarul pentru transcrierea contractului de inchiriere, erau necesare anumite declaratii notariale din partea noastra, dar si a dansei, inclusiv copii ale actelor de identitate. Va dati seama ca am fost socati, stiind ca ne va afecta intr-o oarecare masura. Si, da, ne-a afectat. Cei de la Spatiu Locativ ne-au spus ca dansa trebuia sa ne ia in spatiu, pe mine si pe copii, inainte de a-si schimba actul de identitate si de a face declaratia notariala prin care renunta la statutul de titular de contract. Nu acuz si nu judec! Asa cum am relatat anterior, refuzul transcrierii contractului de inchiriere are ca temei "spatiul excedentar", nu faptul ca eu si copii nu am fost inclusi in spatiu la momentul oportun. Ne este foarte greu in situatia data, depindem cu totul de acest contract, si avem nevoie sa fim ajutati in demersurile noastre de a obtine transcrierea. Cu toata stima, Adina S. | |
|
|
|
05-02-2016 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| Am inteles si imi cer scuze ca v-am judecat gresit. Nu aveam de unde sa stiu ce s-a intamplat cat timp dvs. nu ati precizat decat anumite aspecte, iar din cele aratate nu reiesea ceea ce ati spus mai sus. Exact, asa trebuia procedat, trebuia sa va fi luat in spatiu. Mai depuneti o cerere la Primarie, sau direct catre compartimenul Spatiu locativ, ca revenire la adresa de acum 2 ani. Un raspuns trebuie sa va dea: ori incheierea contractului, ori repartizarea altui spatiu locativ. Un raspuns se da in maxim 30 zile. V-as recomanda o actiune pe Contencios administrativ impotriva Primariei care nu va raspunde, daca va permiteti angajarea unui avocat. | |
|
|
|
|
14-04-2018 |
 | Carmen chirie Vizitator |
| Buna seara! Întrebarea mea este: mai exista legea spațiului excedentar? Întreb acest lucru deoarece, in momentul de față locuiesc intr un apartament cu trei camere, cu chirie la stat ,cu fiica mea, însă in cel mai scurt fiica își va cumpăra un apartament și bineînțeles va pleca. Exista posibilitatea că primăria orașului în care locuiesc sa mi mai bage pe cineva în apartament, sau să mă oblige sa plec Intr un spatiu mai mic?!?! Nu mai știu dacă aceasta lege, a spațiului excedentar sa mai fie în vigoare? Sau a fost abrogată? Mulțumesc!. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |