Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Exequator - custodia unica a minorului - recunoasterea hotararii straine pe teritoriul Romaniei

16-02-2016
Vizitator
Buna ziua. In ianuarie 2014 am fost citata in tribunal pe teritoriul italian de catre tatal fetitei mele (care a ramas cu mine dupa ce el ne-a abandonat in 2010) pentru a obtine custodia comuna. Pentru anumiti factori, judecatorul a hotarat ca eu castigam custodia unica pe cale exclusiva, ca tatal fetitei putea sa aiba doar contact telefonic cu ea pana la sfarsitul anul 2014, si il obliga sa ii plateasca 200€ lunar. Acesta a contactat-o doar pana in luna aprilie 2014 si i-a trimis doar 200€. Precum fetita are pasaportul expirat, am apostilat la tribunalul din Italia hotararea emisa de acesta, si prin procura facuta prin consulat mamei mele, am cerut recunoasterea hotararii pe teritoriul Romaniei. Cauza a fost repusa pe rol, pentru a demonstra caracterul definitiv al hotararii. La urmatorul termen vom prezenta traducerea apostilei si caracterul executiv al hotararii. Intre timp am mers aici in Italia, la avocat si la tribunal si mi s-a explicat ca legea italiana nu emite hotarari definitive. Frica mea este ca recunoasterea pe teritoriul Romaniei imi v-a fi respinsa, si in urma respingerii nu ii voi putea reface actele fetitei ramanand blocata aici in Italia fara a ma putea intoarce in Romania nici macar in vacanta. Ce pot face? Cum pot demonstra caracterul definitiv al hotararii daca legea statului in care a fost emisa nu efectueaza astfel de hotarari? Multumesc!
Răspunde
 16-02-2016

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Buna ziua! Minorul are cetatenie romana? Sfatul meu este sa asteptati solutia instantei romane.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-02-2016
Vizitator
Copilul este nascut in Anglia, dar traieste in Italia pt ca am fost abandonate aici, dar are cetatenie romana avand amandoi parintii romani
Răspunde
 16-02-2016

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In cazul in care vi se va respinge actiunea, puteti formula o alta actiune la instanta din Romania de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorului la dvs si obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere, insa asteptati solutia din dosarul de recunoastere a hotararii straine, pentru ca cel mai probabil vi se va admite.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-02-2016
Vizitator
Sper! Chiar daca imi cer dovada caracterului definitiv ... am fost sfatuita sa caut articolul din legea italiana in care vine mentionat ca nu se efectueaza hotarari definitiva, si sa-l traduc la notar pt a-l depunde la dosar, dar sincer nu stiu de unde sa incep pt a-l gasi. Multumesc mult pt raspunsuri! O zi buna
Răspunde
 16-02-2016

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Fara o dovada ca e definitiva sentinta din Italia nu se va admite cererea in Romania pt ca este conditie obligatorie pt recunoasterea hotararii ca aceasta sa fie definitiva.

Poate nu aceasta e denumirea in Italia. Ce mentiuni exista in finalul hotararii ? Nu scrie nicaieri ca nu are cale de atac. Ori ca nu este revizuibila sau o alta mentiune echivalenta ?

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-02-2016
Vizitator
Nu scrie pt ca in cazul sentitelor de acest gen, nu exista un termen pt cale de atac, se poate face oricand, vazand ca este vorba despre un minor. In acest caz nu exista sentinta definitiva, exista articolele de lege a constitutiei statului italian, dupa care s-a aplicat sentinta, texte de lege prin care se demonstreaza ca nu poate fi definitiva. In cazul meu nu va recurge nimeni la calea de atac, pt ca nu au interes s-o faca, pe langa faptul ca au trecut deja 2 ani.
Răspunde
 18-02-2016

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Executarea hotararii straine se incuviinteaza cu respectarea urmatoarelor conditii:

- Hotararea este definitiva potrivit statului care a incuviintat-o,
- Instanta care a pronuntat-o a avut, potrivit legii statului de sediu, competenta sa judece procesul fara insa a fi intemeiata exclusiv pe prezenta paratului ori a unor bunuri ale sale fara legatura directa cu litigiul in statul de sediu al respectivei jurisdictii,
- Exista reciprocitate in ceea ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea.

Cererea de incuviintare a executarii silite va fi insotita si de dovada caracterului executoriu al hotararii straine, eliberata de instanta care a pronuntat-o.

Acestea sunt conditiile legale. Trebuie sa aduceti o dovada privind prevederile de care vorbiti din legea italiana.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-02-2016
Vizitator
Multumesc pentru raspuns! Am citit de foarte multe ori articolele din legea 105/1992, in scrisoarea adresata presedintelui tribunalului pentru recunoasterea sentintei m-am bazat pe articolele 167 si 171, articole in care scrie exact ceea ce ati alineat dvs mai sus. Precum este scris ca hotararea trebuie sa fie definitiva, in baza legii statului de care a fost emisa, nu m-am gandit ca trebuiam sa dovedesc asta. Am gasit astazi articolele de lege in care sunt alineate tipurile de sentinte si criteriile prin care vin aplicate. Am mai citit si conventia dintre Italia si Romania, in care se cere doar caracterul executiv al unei sentinte pt a fi recunoscuta pe teritoriul celeilalte tari, dar scrie si ca exequator'ul poate fi aplicat doar dupa legile tarii in care vine cerut
Caracterul executiv il are deja sentinta originala cu apostila de la haga, este o stampila prin care se roaga toate organele de stat sa recunoasca actul pt orice necesitate. Pt a dovedi ca sentinta nu poate fi definitiva in acest caz, sper sa fie de ajuns articolul de lege tradus si legalizat la notar.
Răspunde
 19-02-2016
Vizitator
Cred am facut o greseala, analizand mai bine actele. Este un decret nu o sentinta ...
Răspunde
 11-03-2016
Vizitator
Am avut termen, in care am depus la dosar articolele de lege in baza carora a fost emis decretul prin care mi-a fost incredintata fetita pe cale exclusiva. Articolele demonstreaza de ce nu poate fi definitiv decretul. Ieri mi-au dat termen peste 2 saptamani pt a depune la dosar dovada caracterului definitiv al hotararii. Trebuie sa depun la dosar anexa II prevazuta de regulamentul 2201/2003 al consiliului uniunii europene,emisa de autoritatile italiene. Am mers la avocat in italia si nu stie cum sa ma ajute, mi- a spus ca regulamentul este al uniunii europene, este un act care nu poate fi emis de autoritatile italiene. Nu stiu ce trebuie sa fac si daca pot face ceva. Sunt disperata. Imi puteti da un sfat va rog din suflet! Multumesc mult!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.