Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Parintii mei au cumparat cu chitanta de mana. Sa facem actiunea ptr uzucapiune?

06-03-2016
Vizitator
Buna seara,
Am o mare nelamurire:
Parintii mei , ambii decedati,au cumparat, in anul 1957, cu chitanta de mana, semnata de vanzator, o suprafata de teren intravilan, in vatra satului, pentru a face o casa.
Au ridicat casa cu autorizatie. Pana la data decesului lor nu au facut demersuri pentru titlul de proprietate,pentru tot terenul
Au pus pe rol casa si terenul ce a mai ramas si care este curtea casei, platind impozit din 1963, data la care s-a terminat si receptionat casa.
In calitate de mostemitori legali, eu si sora mea am facut succesiunea conform legii, la notariat. Am fost informate ca pentru terenul tot vom primi titlul de proprietate pe numele mostenitorilor,adica al nostru..
Am intocmit dosarul, l-am depus la primaria comunei, inclusiv chitanta de cumparare a terenului.
Comisia de reconstituire a proprietatii si-a facut treaba, consiliul a emis hotarare pentru toata suprafata(2000 mp), dar prefectura a hotarat ca nu poate elibera dreptul de proprietate decat pe 1000 mp ca atat ar fi competenta sa.Mentionez ca cei 1000 mp figureaza in Registrul agricol din perioada 1958-1964...asa ni s-a spus de la Primarie.
Am solicitat sa ni se dea amplasamentul celor 1000 mp de care noi nu avem cunostinta, pentru ca in chitanta de cumparare a terenului scrie clar amplasarea si vecinatatile.In extrasul de cadastru, terenul apare cu o suprafata apropiata de cea solicitata de noi si pentru care am facut masuratorile autorizate, cand am facut succesiunea.
Deci parintii nostri au fost saraci, nu au avut pamant si deaia au cumparat de la cei care aveau, ptr a face casa.
Acum vine problema noastra:
- ni s-a spus ca putem avea un titlu pe 1000 mp iar restul de 1000 mp sa ii dea primaria in posesia noastra, iar dupa 5 ani devenim proprietari de drept, fara probleme
- a doua solutie este instanta, in care sa obtinem titlul prin uzucapiune de lunga durata( aici sunt peste 30 de ani)
In concluzie, din buna practica, cum este bine sa procedam: sa acceptam titlul pe 1000 mp, iar pentru diferenta sa facem actiunea ptr uzucapiune, sau sa facem actiunea pentru toata suprafata!!

Va multumesc anticipat!
Cu stima,
Georgeta Meirosu
Răspunde
 06-03-2016

Bacău
0745412603 (Doar pt. programări)
andreea_marca@yahoo.com
Obțineți titlul de la Primărie pentru cei 1000 mp, urmând ca, sa introduceți o acțiune în instanță pentru uzucaparea celorlalți 1000mp. De reținut ca, va judecați pe " legea veche " potrivit normelor de aplicare a Codului Civil, ceea ce este mai facil ca și procedura. În calitate de pârât, în acțiunea de uzucapiune, este Autoritatea Administrativ Teritoriala prin Primar .

Avocat Andreea Marca - Baroul Bacău

Tel. 0745412603*
email: andreea_marca@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-03-2016
Vizitator
Multumesc d-nei avocat Andreea Marca pentru raspuns.
In prezent suntem in proces(sper sa incheiem in 07.04.2016), parata fiind Comisia care a dat hotararea pentru doar 1000 mp, pe care am atacat-o in instant.
Din ultimile informatii, se para ca aceasta comisie va lua in considerare si chitantele de mana.
Am facut proba cu inscrisuri si cea cu martori si au fost admise ambele.
Am depus si schita cu coordonatele proprietatii parintilor mei, deoarece instant a solicitat dosarul de cadastru, in conditiile in care acesta nu exista pentru ca parintii nu au facut demersurile, cat erau in viata, pentru a-l obtine. Dar am verificat, neoficial, zona amplasarii proprietatii si ni s-a comunicat ca nu exista niciun alt cadastru la adresa.
Sper sa castigam procesul.
Daca, Doamne freest, instant spune altfel, ce am avea de facut??
Va multumesc!
Cu stima,
Georgeta Meirosu
Răspunde
 06-03-2016

Bacău
0745412603 (Doar pt. programări)
andreea_marca@yahoo.com
Bănuiesc că, s- a dispus și efectuarea unei expertize judiciare în cauză . Va doresc mult succes! Nu gândiți ca veți pierde procesul . Soluții legale se vor găsi întotdeauna pentru rezolvarea unei situații.

Avocat Andreea Marca - Baroul Bacău

Tel. 0745412603*
email: andreea_marca@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.