Buna seara, Am o mare nelamurire: Parintii mei , ambii decedati,au cumparat, in anul 1957, cu chitanta de mana, semnata de vanzator, o suprafata de teren intravilan, in vatra satului, pentru a face o casa. Au ridicat casa cu autorizatie. Pana la data decesului lor nu au facut demersuri pentru titlul de proprietate,pentru tot terenul Au pus pe rol casa si terenul ce a mai ramas si care este curtea casei, platind impozit din 1963, data la care s-a terminat si receptionat casa. In calitate de mostemitori legali, eu si sora mea am facut succesiunea conform legii, la notariat. Am fost informate ca pentru terenul tot vom primi titlul de proprietate pe numele mostenitorilor,adica al nostru.. Am intocmit dosarul, l-am depus la primaria comunei, inclusiv chitanta de cumparare a terenului. Comisia de reconstituire a proprietatii si-a facut treaba, consiliul a emis hotarare pentru toata suprafata(2000 mp), dar prefectura a hotarat ca nu poate elibera dreptul de proprietate decat pe 1000 mp ca atat ar fi competenta sa.Mentionez ca cei 1000 mp figureaza in Registrul agricol din perioada 1958-1964...asa ni s-a spus de la Primarie. Am solicitat sa ni se dea amplasamentul celor 1000 mp de care noi nu avem cunostinta, pentru ca in chitanta de cumparare a terenului scrie clar amplasarea si vecinatatile.In extrasul de cadastru, terenul apare cu o suprafata apropiata de cea solicitata de noi si pentru care am facut masuratorile autorizate, cand am facut succesiunea. Deci parintii nostri au fost saraci, nu au avut pamant si deaia au cumparat de la cei care aveau, ptr a face casa. Acum vine problema noastra: - ni s-a spus ca putem avea un titlu pe 1000 mp iar restul de 1000 mp sa ii dea primaria in posesia noastra, iar dupa 5 ani devenim proprietari de drept, fara probleme - a doua solutie este instanta, in care sa obtinem titlul prin uzucapiune de lunga durata( aici sunt peste 30 de ani) In concluzie, din buna practica, cum este bine sa procedam: sa acceptam titlul pe 1000 mp, iar pentru diferenta sa facem actiunea ptr uzucapiune, sau sa facem actiunea pentru toata suprafata!! Va multumesc anticipat! Cu stima, Georgeta Meirosu |
|