Forum avocaţi > Civil

Anulare vanzare -cumparare cu uzufruct viager

26-05-2016
Vizitator
1. Am incheiat in 2013 un contract de vanzare cumparare si intretinere (uzufruct viager) cu 2 batrani (soti de 78,79 ani )pe care ii cunosteam de 8 ani. In 2014 am fost data in judecata(pentru anularea actului pt lipsa discernamant) de fiul doamnei , cererea fiind respinsa pentru lipsa calitatii procesuale.
1. Avocatul meu a facut recurs deoarece o persoana fara calitate procesuala a beneficat de scutirea de timbru in coantum de 2700 ron , acesta solicitand restituirea sumei.
Apelul a fost respins ca fiind nefondat. In aceasta situatie trebuie sa-i platesc onorariul avocatului pt apel (500) ??? mentionez ca acesta a insistat pt apel .

2. Aceeasi persoana m-a dat din nou in judecata in 2015, cauza fiind aceeasi insa de aceasta data avand calitatea de mostenitor (ambii participanti la contract au decedat in 2015).Tin sa mentionez ca intretinatorii nu tineau legatura cu familia de ani buni,ei insiatand la semnarea contractului pentru ama ocupa de ei si pentru a primi lunar 500 ron din partea mea.
Inaintea semnarii actului doamna notar a considerat ca doamna este ok , am facut la psiholog un test pentru discernamant. Ulterior am aflat ca doamna avea dosar medical in Bucuresti pentru inceput de dementa , insa ani de zile s-a intretinut singura , impreuna cu sotul , ea ocupandu-sd de tot ce inseamna gospodarie.
As dorii sa stiu in situatia de fata , urmand ca intr-o luna sa am primul termen la al doilea proces ce sanse am sa castig ? ( tinand cont ca la semnarea contractului le-am dat 9000e ,au fost 2 martori , in plus si domnul a semnat si a fost introdus in obligatia de intretinere)
Răspunde
 26-05-2016

Bacău
0745412603 (Doar pt. programări)
andreea_marca@yahoo.com
Punctual:
1. Dacă nu ați avut contract de reprezentare juridica cu avocatul , nu trebuie sa plătiți suma de 500 lei .
2. În cazul în care ați încheiat cu bătrânii un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager, înseamnă că nuda proprietate a aparținut acestora până în anul 2015 când a intervenit decesul. Din acel moment, sunteți proprietară cu drepturi depline, moștenitorul defunctilor, în speță, fiul , nu are niciun drept, pretențiile sale urmând a fi respinse de către instanta de judecata.

Avocat Andreea Marca - Baroul Bacău

Tel. 0745412603*
email: andreea_marca@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-05-2016
Vizitator
Multumesc frumos pentru raspuns!

Voi avea termen pe 23 iunie , termen la care s-a aprobat proba cu inscrisuri . Imi este teama de actele medicale cu care va veni reclamantul deoarece ei sustin ca doamna cu care am facut contractul (mama dansului) nu avea discernamant la aceea data.
Pot dovedi ei acest lucru cu acte medicale? Cat cantareste in aceasta ipostaza declaratia martorilor si a doamnei notar?
Se poate anula actul daca doamna a decedat in 2015?
Stima .
Răspunde
 26-05-2016

Bacău
0745412603 (Doar pt. programări)
andreea_marca@yahoo.com
Una e " început de demență " alta e " lipsa de discernământ ". Atât timp cât nu a existat o punere sub interdictie a defunctei , iar contractul de vânzare-cumpărare a fost întocmit cu respectarea condițiilor cerute de lege pentru a fi valabil și d-voastră ați respectat dreptul de uzufruct viager al defunctilor, nu vad motive pentru care cererea sa fie admisibilă. Oricum, va sfătuiesc să faceți și d-voastră apărări în cauză ( interogatoriul si/sau depoziții de martori, înscrisuri).

Avocat Andreea Marca - Baroul Bacău

Tel. 0745412603*
email: andreea_marca@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-05-2016
Vizitator
Multumesc frumos ! M-am mai linistit ....sper sa se rezolve favorabil.... O seara frumoasa !
Răspunde
 27-05-2016

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Daca veti putea proba indeplinirea obligațiilor contractuale nu ar tb sa fie probleme .

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-05-2016
Vizitator
Multumesc frumos !
Eu pot demonstra ca am facut mai mult decat obligatiile din contract , insa teama mea este legata de faptul ca daca instanta va considera ca persoana cu care am incheiat acest contract nu avea discernamant la data semnarii actului (din 2008 avea un dosar medical la Obregia cu diagnosticul de dementa mixta -Altzaimer , dosar de care nu stiam in ciuda faptului ca o cunosteam de 8 ani) va anula si nu va tine cont de eforturile mele financiare depuse in cei 2 ani pana la decesul doamnei.
Mentionez ca i-am dat doamnei conform contractului de vanzare suma de 9000e + cheltuie totale de 15000 ron pe perioada derularii contractului.
In cazul in care instanta va considera lipsa discernamantului voi pierde toti banii?
Ii pot recupera de la mostenitor?

Multumesc anticipat !
Răspunde
 28-05-2016

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Eu cred că sunt ceva probleme deoarece existența discernământului este prezumată, iar lipsa discernământului trebuie dovedită. În cazul în care existau probleme medicale la momentul întocmirii contractului (tratament, luarea în evidență cu o boală psihică) este necesară dovada existenței discernământului la momentul încheierii contractului.
Puteți să vă apărați spunând că s-a efectuat acel control medical dar ar fi trebuit să faceți o expertiză medico-legală, mai ales că ați dat atâția bani.
Depinde și de caracteristicile bolii psihice etc. Este un proces care necesită multe probe, inclusiv expertize de specialitate.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-05-2016
Vizitator
Multumesc pt promptitudine!
Stiind in acel moment ca doamna nu tinea legatura cu nici o ruda de mai bine de 10 ani , in acest timp dansa ocupandu-se de tot ceea ce inseamna gospodarie , de asemenea doamna notar considerand ca este o persoana ok , coerenta , atat dansa cat si sotul , nu ne-a solicitat alt act medical pt atasarea la dosar., acesta fiind motivul principal pentru care nu am facut alte demersuri.

Este posibil sa nu putem recupera nimic?
Răspunde
 27-12-2016
Vizitator
Buna ziua,

sotul meu detine un apartament cumparat de la o terta persoana dar cu clauza de uzufruct viager in favoarea tatalui sau; pana in prezent (cel putin de la incheierea actului de vanzare cumparare, in urma cu 10 ani) tatal acestuia nu s-a folosit de dreptul de uzufruct iar apartamentul a fost locuit de sotul meu. acum, in urma unor discutii in contradictoriu, tatal sotului meu vrea sa se foloseasca de acest drept de uzufruct. Putem invoca prescriptia dreptului de uzufruct dat fiind ca au trecut 10 ani in care socrul nu a vrut sa locuiasca acolo (desi a fost vointa lui, relatiile dintre cei doi fiind bune pana in prezent)? Cum se pooate face acest lucru, doar in instanta? pana la rezolvarea situatiei, sotul poate inchiria apartamentul?
multumesc!
Răspunde
 27-12-2016

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Buna ziua,
dreptul de uzufruct, este un dezmembramant al dreptului de proprietate.
Dreptul de proprietate este imprescriptibil, deci si dreptul de uzufruct este imprescriptibil.
Faptul ca socrul dvs. nu si-a folosit acest drept pana acum, nu poate fi considerat un drept pierdut.

Art.1890 Cod civil, prevede ca regula speciala, dobandirea dreptului de proprietate prin simpla exercitare a posesiei utile timp de 30 ani, fara ca persoana care poseda sa fie tinuta a produce vreun titlu si fara sa i se poata opune reaua credinta. Singurele conditii necesare si suficiente pentru a uzucapa sunt exercitarea unei posesii utile timp de 30 ani, fie aceasta chiar si de rea credinta, si fara vreun titlu .
Prescriptia achizitiva este efectul unei posesii utile ce presupune ca posesia sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar.

Posesia nu este utila, cat timp cel ce o invoca nu a posedat imobilul sub nume de proprietar, ci a exercitat doar un drept de folosinta si administrare asupra bunului, titularul dreptului de proprietate fiind cunoscut si inscris in cartea funciara.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-12-2016

Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3
0729974369 (Doar pt. programări)
cabinetavocatvasile@yahoo.com
Buna ziua,

Conform Noului Cod civil, neuzul pentru timp de 10 ani a imobilului duce la stingerea dreptului de uzufruct. In situatia dvs. se pune problema legii aplicabile uzufructului. Tinand cont ca acesta a fost constiuit cu mai bine de 10 ani in urma, i se vor aplica regulile vechiului Cod civil.
In vechiul Cod civil uzufructul se stinge daca nu a fost exercitat timp de 30 de ani.

Avocat Alexandra Vasile
tel. 0729974369
Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com
Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-12-2016
Vizitator
Multumesc pt raspuns.

Si atunci cum ramane cu prevederilor art 746 alin 1, lit e din Noul cod civil?

Art. 746
Cazurile de stingere a uzufructului
(1) Uzufructul se stinge pe cale principală prin:
a) moartea uzufructuarului ori, după caz, încetarea personalităţii juridice;
b) ajungerea la termen;
c) consolidare, atunci când calitatea de uzufructuar şi de nud proprietar se întrunesc în aceeaşi persoană;
d) renunţarea la uzufruct;
e) neuzul timp de 10 de ani sau, după caz, timp de 2 ani în cazul uzufructului unei creanţe.

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-746-cazurile-de-stingere-a-uzufructului-stingerea-uzufructului-uzufructul
Răspunde
 28-12-2016

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Tocmai vi s-a raspuns anterior: depinde cand este incheiat contractul pt a se stabili legea aplicabila.

Articolul citat de dvs se aplica doar daca contractul este incheiat dupa 2011.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-01-2019
Vizitator
Buna seara
Ma confrunt cu urmatoarea situatie.
Bunicii mei I –au dat casa cu teren aferent unchiului meu pe baza unui contract de vanzare cumparare fara clauza de intretinere. (asta acum mai bine de 10 ani si am aflat dupa ce bunicul meu a decedat).
Acum, bunica mea (in varsta de 81 ani, cardiaca) a suferit un accident vascular cerebral si are nevoie de ingrijire. (se poate deplasa cat de cat, dar nu poate sa aiba grija de ea – recomandarea din spital a fost accea de a fii supravegheata in permanenta).
Unchiul meu, bea in fiecare zi, face scandal, nu are grija de ea.
Eu din pacate stau cu chirie, impart un apartament cu alte persoane, in alt oras. Ajung la ea o data pe saptamana, nu imi permit sa o iau de acolo.
Puteti sa ma sfatuiti cum sa procedez astfel incat sa isi dea interesul?
Se mai poate face ceva in privinta acelui contract? (trebuie luat in considerare faptul ca bunica mea fiind batrana nu o pot plimba prea mult pe drumuri)

Va multumesc,
Mihaela
Răspunde
 17-01-2019

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Mihaela a scris pe 16-01-2019:
Buna seara
Ma confrunt cu urmatoarea situatie.
Bunicii mei I –au dat casa cu teren aferent unchiului meu pe baza unui contract de vanzare cumparare fara clauza de intretinere. (asta acum mai bine de 10 ani si am aflat dupa ce bunicul meu a decedat).
Acum, bunica mea (in varsta de 81 ani, cardiaca) a suferit un accident vascular cerebral si are nevoie de ingrijire. (se poate deplasa cat de cat, dar nu poate sa aiba grija de ea – recomandarea din spital a fost accea de a fii supravegheata in permanenta).
Unchiul meu, bea in fiecare zi, face scandal, nu are grija de ea.
Eu din pacate stau cu chirie, impart un apartament cu alte persoane, in alt oras. Ajung la ea o data pe saptamana, nu imi permit sa o iau de acolo.
Puteti sa ma sfatuiti cum sa procedez astfel incat sa isi dea interesul?
Se mai poate face ceva in privinta acelui contract? (trebuie luat in considerare faptul ca bunica mea fiind batrana nu o pot plimba prea mult pe drumuri)

Va multumesc,
Mihaela

Buna ziua,
Nu aveti ce sa faceti in privinta contractului.
Teoretic, acesta ar putea fi anulat de una dintre partile contractului numai pentru anumite conditii care nu au fost indeplinite, cum ar fi: lipsa platii efective, inselaciune, etc.
Dar, practic acest lucru este extrem de greu de dovedit. Mai mult decat atat, bunica avand varsta inaintata, in mod sigur nu va dori sa faca acest lucru, sau daca ar dori, ar fi o lupta in instanta de lunga durata si sanse de castig minime.

Cred ca solutia cea mai buna si mai eficienta la acest moment este sa cautati un camin de batrani unde sa o duceti pe bunica.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 30-01-2019
Vizitator
Buna dimineata.am un proces cu sora mea care a cerut in instanta stingerea dreptului meu de uzufruct viager iar eu vreau sa cer cu acordul judecatorului rezilierea contractului ei de intretinere facut intre mama mea decedata si ea.Am sanse sa castig procesul?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.