Buna seara! Doresc sa va supun atentiei o speta cu care ma confrunt de cateva saptamani. Sunt proaspatul proprietar al unui apartament intr-un bloc bucurestean. Fiind la capitolul amenajari si redecorari, mi-am zis ca ar fi momentul oportun pt montarea unei centrale de apartament. In blocul in care locuiesc (bloc cu o singura scara) exista doar doua apartamente care au deja montata o centrala proprie, prin urmare, conform procedurii Distrigaz, sunt nevoit sa obtin acordul ambilor proprietari. Am obtinut acordul unuia dintre proprietari si mai ramane acordul celuilalt. Toate bune si frumoase, daca intre dansii nu ar exista anumite animozitati. Am luat legatura telefonic cu cel de-al doilea (fiind stabilit in alta tara) si m-am lovit de tot felul de pretexte puerile, de genul 'Luati legatura cu dl X (proprietarul care si-a dat acordul), ca stie mai bine!', 'Nu aveti nevoie de acordul meu!', 'Vorbiti cu Distrigaz si va rog sa imi spuneti ce va trebuie de la mine!' sau 'Ma voi sfatui cu un avocat si cu cei de la Distrigaz inainte de a va da acordul!'. Acealeasi probleme le-a intampinat si celalalt propritar, insa a obtinut acordul pe e-mail, lucru care nu pare sa se intample si in cazul meu. Motivul pt care scriu acest roman este ca, intamplator, am auzit o alternativa. Am inteles ca, in cazul in care unul dintre proprietarii coloanei de gaze refuza sa isi dea acceptul ca un nou consumator sa se lege la acea coloana, cel din urma poate face o declaratie pe proprie raspundere, autentificata la un notar, prin care se angajeaza sa ii despagubeasca pe cei care refuza acordul. Aceasta declaratie ar tin loc acordului si ar putea fi utilizata la Distrigaz pt aprobarea debransarii si 'legarea' la coloana separata de gaz. Propietarii, desigur, au dreptul sa il actioneze in instanta, insa, din cauza acelui document autentificat, vor pierde procesul. Intrebarile care se ridica in acest moment sunt: 1. Este posibila o astfel de abordare (in conditiile in care declaratia este facuta inainte de depunerea dosarului la Distrigaz, desigur)? 2. Daca da, despagubirile asumate ar trebui sa fie in limita investitie facute de proprietarul care refuza sa isi dea acordul? In acest caz, cel din urma poate fi obligat de instanta sa dovedeasca valoarea investitiei facute? Va multumesc anticipat, Alex. |
|