Av. Raluca Ifrim a scris pe 21-11-2016:
Buna ziua,
Trebuie urmata procedura specilica legii exproprierii. Atentie sa nu iesiti/sa fi iesit din termene. In actiune puteti cere si contravaloarea acestui beneficiu nerealizat mai ales ca aveti un contract de inchiriere cu care sa il si dovediti. Faptul ca evaluarea s-a facut la un pret mai mic decat ati fi dorit nu a implicat din partea comisiei de evaluare situatia inchirieii. Pentru comisie nu a contat daca dvs scoteati un venit la vremea respectiva. evaluarea se face tinand cont pretul de vanzare a unui teren similar cu al dvs din zona respectiva.
In general, in astfel de litigii, se admit pretentiile reclamantilor si se acorda despagubiri mai mari decat cele obtinute de la comisia de evaluare a primariei. Se va face o expertiza judiciara, din comisie formata din 3 experti - unul desemnat de instanta, celalalt de expropriator si un al treilea desemnat de dvs. Aceasta comisie va reevalua terenul, la pretul din momentul exproprierii si va stabili cuantumul despagubirilor.
Trebuie oricum sa va inarmati cu multa rabdare intrucat un astfel de proces dureaza ani de zile tocmai din cauza expertizei.
Sunt oarecum in incertitudine deoarece in discutia pe care am avut o cu un alt avocat in urma cu ceva timp imi spunea ca e putin probabil ca instanta sa admita ca despagubire si chiria neincasata pe cei 5 ani pe cat mai era valabil contractul facand o analogie cu situatia in care terenul ar fi fost concesionat pe 49 de ani , caz in care despagubirea ar fi fost mult prea mare. Imi spunea ca mai degraba ar fi de preferat sa discut cu un expert judiciar sa vad daca de fapt se poate sustine o vaoare mai mare a terenului prin prisma faptului ca era inchiriat. Ce parere aveti despre acest sfat? Este pertinent sau in cazul meu in care contractul este valabil inca 5 ani si sustinut de faptul ca locatarul s-a mutat cu afacerea pe aceeas strada , intr-o chirie mai mare , as putea demonstra interesul lui de a ramane inca 5 ani cel putin daca nu ar fi intervenit expropierea , ar putea fi admis de instanta? Multumesc anticipat.
Mentionez ca nu am deschis inca nici o actiune dar sunt constient ca imi trebuie un expert judiciar f bun si un avocat la fel de bun pt a obtine despagubirea asteptata.