Forum avocaţi > Civil

Rectificare certificat de casatorie

23-11-2016

Buna ziua,
In certificatul de casatorie al parintilor mei prenumele tatalui meu este scris gresit.
De asemenea, in acelasi certificat de casatorie prenumele tatalui mamei mele este scris gresit.
Am solicitat primariei din localitatea unde a fost emis certificatul de casatorie rectificarea acestuia, dar raspunsul a fost negativ invocind motivul ca si prenumele mamei mele ar trebui sa fie modificat. Citat: "...sa isi preschimbe certificatul de nastere care este gresit eliberat la rubrica privind prenumele, dupa care sa solicite din nou rectificarea actului de casatorie".
Mentionez ca in certificatul de casatorie prenumele mamei mele este scris corect (asa cum este si in certificatul de nastere, cit si in certificatul de deces - deoarece mama a decedat).
Cum este posibil sa se solicite preschimbarea certificatului de nastere al mamei mele?
Ce trebuie sa fac?

Astept cu interes raspunsul dvs.,
Va multumesc anticipat,
Gabriela
Răspunde
 28-11-2016

Bacău
0745412603 (Doar pt. programări)
andreea_marca@yahoo.com
S-a cerut rectificarea întrucât din citatul pe care il invocați, rezulta ca, trebuie rectificat certificatul de naștere al mamei, intrucat la rubrica " tată" a fost trecut gresit numele acestuia. Ulterior, se rectifica si celelalte inscrisuri.

Avocat Andreea Marca - Baroul Bacău

Tel. 0745412603*
email: andreea_marca@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-12-2016

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Actul de stare civilă e care doriți să-l îndreptați este întocmit cu luarea în considerare a acelor de stare civilă anterioare. Așadar, va trebui să rectificați mai întâi actele de stare civilă anterioare,

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-01-2020
Vizitator
Buna ziua!
Am o problemă cu certificatul de căsătorie. La rubrica CNP nu este trecut CNP-ul soțului, doar al meu.
Spuneti-mi, vă rog, cum se poate proceda in acest caz? Se poate face ceva la notar sau trebuie mers la starea civila?
Mulțumiri!
Răspunde
 06-01-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Completarea actelor de stare civilă este calea juridică de punere de acord a datelor cuprinse în ele cu elemente reale de stare civilă; presupune întregirea acestora cu menţiunile omise, atunci când din diferite motive, unele rubrici au rămas necompletate.

Temei legal:
- art. 100 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 287/2009, Codul Civil;
- art. 57, 59 din Legea nr. 119/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- art. 125 alin.(1), art. 126-127 din H.G. 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă;

Conform legii 119/1996
Art. 57 - (1) Anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
(2) În cazul anulării, completării şi modificării actelor de stare civilă, sesizarea instanţei judecătoreşti se face de către persoana interesată, de structurile de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare locale sau judeţene de evidenţă a persoanelor ori de către parchet. Cererea se soluţionează de judecătoria în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul acestora, pe baza verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor şi a concluziilor procurorului.
(3) Soluţionarea cererilor de anulare, completare şi modificare a actelor de stare civilă formulate de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate şi de străini este de competenţa Judecătoriei Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.
(4) Hotărârea judecătorească prevăzută la alin. (1), precum şi înregistrarea făcută în temeiul acesteia sunt opozabile oricărei alte persoane, atâta timp cât printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul.

Cod civil
Art. 100 - Anularea, completarea, modificarea sau rectificarea actelor de stare civilă⇓
(1) Anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive.
(2) Rectificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestora se poate face, din oficiu sau la cerere, numai în temeiul dispoziţiei primarului de la primăria care are în păstrare actul de stare civilă.
(3) Starea civilă poate fi modificată în baza unei hotărâri de anulare, completare sau modificare a unui act de stare civilă numai dacă a fost formulată şi o acţiune de modificare a stării civile, admisă printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(4) Hotărârea judecătorească prin care se dispune anularea, completarea sau modificarea unui act de stare civilă, precum şi înregistrarea făcută în temeiul unei asemenea hotărâri sunt opozabile oricărei alte persoane cât timp printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul. Actul administrativ prin care s-a dispus rectificarea unui act de stare civilă, precum şi înregistrarea făcută în baza lui sunt opozabile oricărei persoane până la proba contrară.

Art. 101 - Înscrierea menţiunilor pe actul de stare civilă
Anularea, completarea, modificarea şi rectificarea unui act de stare civilă sau a unei menţiuni înscrise pe acesta, dispuse prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă ori, după caz, prin dispoziţie a primarului, se înscriu numai prin menţiune pe actul de stare civilă corespunzător. În acest scop, hotărârea judecătorească rămasă definitivă se comunică de îndată, din oficiu, de către instanţa care s-a pronunţat ultima asupra fondului.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.