Forum avocaţi > Civil

Anularea ANTECONTRACTULUI de Vanzare-Cumparare

1  2  Final
 05-12-2016
Vizitator
Extras din ANTECONTRACT:
"....in cazul in care vanzatorul promitent nu-si va respecta obligatia de a vinde, la finalizarea documentatiei cadastrale in vederea intabularii, voi fi obligat sa-i platesc beneficiarului cumparator, dublul sumei."

"eu, M.E. casatorit cu M.Z., am platit vanzatorului promitent suma de ...., reprezentand pretul convenit urmand ca la data la care vanzatoarea promitenta va procura toata documentatia necesara sa perfectam contractul de vanzare-cumparare in forma autentica, inclusiv titlul de proprietate."

"In cazul in care cumparatorul promitent nu-si va indeplini obligatia asumata conform prezentului act, va pierde integral suma de bani achitata la data incheierii prezentului antecontract."

INTREBARI:
1]● In cazul in care cumparatorul nu s-a prezentat la Notariat (la data si ora stabilite prin NOTIFICARE) pentru a incheia Certificatul autentic de Vanzare-Cumparare - ce se intampla cu ANTECONTRACTUL?

2]● ANTECONTRACTUL se poate anula pe acest motiv?

3]● Cum trebuie sa procedam?
Răspunde
 05-12-2016

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Daca cumpărătorul nu s a prezentat, notarul va face o încheiere prin care va constata aceasta stare de fapt. Ulterior veti putea radia antecontractul daca cumva a fost inscris in cartea funciară.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-12-2016
Vizitator
1]● In cazul in care cumparatorul nu s-a prezentat la Notariat (la data si ora stabilite prin NOTIFICARE) pentru a incheia Certificatul autentic de Vanzare-Cumparare - ce se intampla cu ANTECONTRACTUL?

Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite. (posibilitate prevazuta de art. 1669 NCC)

2]● ANTECONTRACTUL se poate anula pe acest motiv?

Anularea inseamna constatarea nulitatii unui act pentru cauze de nulitate relativa. Acestea sunt expres si limitativ prevazute de ]art. 1251 Cod Civil, dar si cateva legi speciale, insa aspectele indicate de dvs nu se numera printre aceste cauze. Deci, nu, nu se poate ANULA actul. Daca vreti mai multe amanunte, cititi: http://legeaz.net/dictionar-juridic/cauzele-de-nulitate-relativa

3]● Cum trebuie sa procedam?

Se poate REZILIA (nu ANULA) antecontractul de comun acord tot la notar, dar daca nu sunteti de acord cu acest lucru, aveti posibilitatea sa mergeti in instanta si sa fortati cealalta parte sa incheie contractul cum am scris la punctul 1.
Răspunde
 27-12-2018
Vizitator
Am încheiat un antecontract de vânzare a unor terenuri agricole pe care am primit și o anumită sumă de bani si urma ca să definitivă vănzarea la care nu sa mai ajuns. Asta sa întâmplat în urma cu 6ani. De atunci eu plătesc la primărie în continuare impozitul spunăndu-mi că în registre tot eu sunt proprietarul. Între timp cumpărătorul a văndut Asociatia cu tot cu pamănt, nu știu cum a fost posibil!!! Ce trebuie făcut ca eu să recupăr banii din impozit și tot odată să definitivez. Ori anularea antecontract ului ori definitivarea vănzarii.??? Doresc un sfat accesibil..... MULTUMESC ANTICIPAT!!!!
Răspunde
 28-12-2018

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Ene Nicu a scris pe 27-12-2018:
Am încheiat un antecontract de vânzare a unor terenuri agricole pe care am primit și o anumită sumă de bani si urma ca să definitivă vănzarea la care nu sa mai ajuns. Asta sa întâmplat în urma cu 6ani. De atunci eu plătesc la primărie în continuare impozitul spunăndu-mi că în registre tot eu sunt proprietarul. Între timp cumpărătorul a văndut Asociatia cu tot cu pamănt, nu știu cum a fost posibil!!! Ce trebuie făcut ca eu să recupăr banii din impozit și tot odată să definitivez. Ori anularea antecontract ului ori definitivarea vănzarii.??? Doresc un sfat accesibil..... MULTUMESC ANTICIPAT!!!!

Buna ziua,
va trebui sa va hotarati ce vreti: anularea antecontractului (caz in care va trebui sa restituiti, probabil, suma primita - depine de clauzele trecute in antecontract!) ori definitivarea vanzarii - caz in care va trebui, in functie de clauzele trecute in contract, sa mergeti fie la notar sa semnati definitiv actele fie la instanta.
Situatia dvs. este destul de complexa, iar pentru un raspuns concret, ar fi indicat sa consultati direct un avocat, cu care in urma studierii actelor, veti stabili de comun acord, care este calea cea mai avantajoasa pentru dvs.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-12-2018

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Ene Nicu a scris pe 27-12-2018:
Trebuie formulata o actiune civila, insa trebuie analizata concret situatia de fapt, mai ales modul in care a fost instrainat terenul, pentru ca este posibil sa existe si elemente penale.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-04-2019
Vizitator
Am încheiat un anteprecontract în achizitionarea unui apartament. Avem 3 termene în care trebuie na ne prezentam la notar.(Blocul este contructie noua termele sunt trecute mai mult in ideea ca el trebuie sa termine pana la al 3-ea termen) Eu pot sa anulez si sa imi primesc banii înapoi pe motivul ca: Nu va lega blocul la reteaua de canalizare(imi da ca obtiune fosa septica) eu nu vreau acest lucru... si alte motive Nu se stie daca va finaliza bransamentul de gaz si curent pana la a treia data prevazuta în contract.. Ce sanse am de anulare si returnare a banilor..
Răspunde
 23-04-2019

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Buna ziua,
Contractul este legea partilor.
Conditiile de anulare a contractului si de returnare a banilor ar trebui sa se regaseasca printre clauzele contractului semnat.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-05-2020
Vizitator
Buna ziua,

Eu si prietenul meu suntem in procesul de a cumpara un apartament prin programul Prima Casa. Este prima experienta de acest gen, nu am mai avut niciodata experiente in cumpararea/vanzarea unuor bunuri(case, masini etc) si deci nici in intocmirea/verificarea unui contract. Cand am incheiat Promisiunea Bilaterala, din pacate noi nu am stiut ce aspecte trebuie sa urmarim in astfel de contracte si nici nu ni s-a explicat nimic. Singurele aspecte la care ne-a atras atentia doamna notar au fost pretul, datele noastre din buletine si faptul ca pierdem avansul daca ne razgandim asupra achizitionarii. Ulterior, citind pe indelete contractul acasa am observat un pasaj care mi-a dat de gandit. "- cumpărătorii sunt de acord ca, în ipoteza în care, după dobândirea imobilului, vordecide să închidă balconul sau să efectueze modificări la fațada blocului (inclusiv dar fără a selimita la: gratii, jaluzele exterioare, suporți, balustrade) să întreprindă aceste lucrări cu acordulvânzătoarei și în baza unui proiect pus la dispoziție de aceasta. In cazul în care cumpărătoriinu își îndeplinesc obligația de a nu aduce modificări fațadei imobilului, acesta se obligă săplătească vânzătoarei daune interese in valoare de 10% din valoarea contractului pentruprejudiciul suferit de vânzătoare constând în scăderea atractivității proiectului imobiliar pedurata existentei modificărilor. Cumpărătorii au totodată obligația de a aduce imobilul lastarea inițială, pe cheltuiala lor, în termen de 15 zile de la notificarea vânzătoarei în acest sens.În caz de neîndeplinire a acestei obligații, vânzătoarea poate efectua lucrările necesareaducerii imobilului la starea inițiala, cu personal de specialitate, toate costurile urmând a fisuportate de către cumpărători;" . Nu imi inspira incredere acest pasaj intru-cat consider ca dreptul meu de proprietate trebuie sa fie deplin si nemarginit, iar daunele acelea de 10% din valoarea contractului mi se par extrem de exagerate si abuzive, si as dori sa fie scos din contract. Mai am vre-o sansa de a modifica ceva avand in vedere ca promisiunea bilaterala a fost deja semnata in acest format?
Multumesc!
Răspunde
 20-05-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Inteleg ca ati cumparat un apartament intr-un imobil finalizat de un dezvoltator, probabil chiar intr-un cartier nou, rezidential.

Clauza este normala si legitima, pentru ca tot ceea ce s-a construit s-a facut cu autorizatie de contructie si in ideea de a se pastra o unitate vizuala si estetica a imobilului / cartierului.

Orice inchidere de blacon, daca nu respecta ideea generala a proiectului, nu va fi admisa de autoritati. (nu va orientati dupa practica din Romania, unde fiecare proprietar de apartament din blocurile vechi si-a pus cercevele de ce culoare a vrut el, ori isi zugraveste balconul in ce culoare vrea el, ori isi inchide balconul de la aluminiu la fier forjat, in final blocul aratand ca o sorcova; toate acestea sunt ilegale de multi ani, chiar daca nu s-a deranjat nimeni sa-i sanctioneze pana acum)

Ca sa raspund pe scurt; nu trebuie sa va ingrijoreze clauza contractuala; este perfect legala si pertinenta; iar drepturile cuiva sfarsesc unde incep drepturile altcuiva (in cazul dvs, ale celorlati proprietari, ale dezoltatorului si ale statului).

Chiar daca NU scria asa ceva in contract, tot nu ati fi avut voie sa va inchideti balconul in modalitatea dorita de dvs, daca ar fi contrastat cu restul fatadei si fara autorizatie de constructie, pentru ca ati fi modificat fatada si estetica imobilului si a zonei. Dezvoltatorul a dorit ca si prin contract sa constientizeze cumparatorii la ce se expun in cazul unor astfel de initiative nelegale, la noi spaima de plata unor daune fiind mai mare decat spaima de a incalca legea.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-05-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Madalina a scris pe 20-05-2020:
Buna ziua,

Eu si prietenul meu suntem in procesul de a cumpara un apartament prin programul Prima Casa. Este prima experienta de acest gen, nu am mai avut niciodata experiente in cumpararea/vanzarea unuor bunuri(case, masini etc) si deci nici in intocmirea/verificarea unui contract. Cand am incheiat Promisiunea Bilaterala, din pacate noi nu am stiut ce aspecte trebuie sa urmarim in astfel de contracte si nici nu ni s-a explicat nimic. Singurele aspecte la care ne-a atras atentia doamna notar au fost pretul, datele noastre din buletine si faptul ca pierdem avansul daca ne razgandim asupra achizitionarii. Ulterior, citind pe indelete contractul acasa am observat un pasaj care mi-a dat de gandit. "- cumpărătorii sunt de acord ca, în ipoteza în care, după dobândirea imobilului, vordecide să închidă balconul sau să efectueze modificări la fațada blocului (inclusiv dar fără a selimita la: gratii, jaluzele exterioare, suporți, balustrade) să întreprindă aceste lucrări cu acordulvânzătoarei și în baza unui proiect pus la dispoziție de aceasta. In cazul în care cumpărătoriinu își îndeplinesc obligația de a nu aduce modificări fațadei imobilului, acesta se obligă săplătească vânzătoarei daune interese in valoare de 10% din valoarea contractului pentruprejudiciul suferit de vânzătoare constând în scăderea atractivității proiectului imobiliar pedurata existentei modificărilor. Cumpărătorii au totodată obligația de a aduce imobilul lastarea inițială, pe cheltuiala lor, în termen de 15 zile de la notificarea vânzătoarei în acest sens.În caz de neîndeplinire a acestei obligații, vânzătoarea poate efectua lucrările necesareaducerii imobilului la starea inițiala, cu personal de specialitate, toate costurile urmând a fisuportate de către cumpărători;" . Nu imi inspira incredere acest pasaj intru-cat consider ca dreptul meu de proprietate trebuie sa fie deplin si nemarginit, iar daunele acelea de 10% din valoarea contractului mi se par extrem de exagerate si abuzive, si as dori sa fie scos din contract. Mai am vre-o sansa de a modifica ceva avand in vedere ca promisiunea bilaterala a fost deja semnata in acest format?
Multumesc!

Din pacate multi cumparatori omit sa citeasca cu atentie clauzele contractuale, iar dupa semnarea contractului este destul de dificil sa obtina o reziliere bilaterala.

In speta prezentata, daca veti dori sa reziliati unilateral contractul veti pierde pretul oferit cu titlu de avans, asa cum v-a precizat doamna notar, insa este posibil sa existe si alte obligatii, conform clauzelor cotractuale.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-05-2020
Vizitator
Buna ziua! Am dorit sa cumpăr un apartament in Spania dar din cauza crizei economice actuale nu o sa mai pot face acest lucru. Am un antecontract care zice ca dacă in termen de 6 luni, rescpectiv data de 31.05.2020, vânzătorul nu poate avea toată documentația necesară semnării contractului oricare dintre părți poate opta pentru rezilierea antecontractului. Am plătit un avans pentru achiziționarea apartamentului și nu as vrea sa pierd acei bani. Îmi puteți spune, va rog, când e de preferat sa ii contactez pentru reziliere, înaintea acestei date sau după? Cred ca din cauza stării de urgentă nu vor putea pregăti totul pentru semnarea contractului. Va multumesc!
Răspunde
 22-05-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Daca asa scrie in contract ca daca "vânzătorul nu poate avea toată documentația necesară semnării contractului oricare dintre părți poate opta pentru rezilierea antecontractului", dvs. puteti doar sa va interesati daca vor avea documentatia gata la termen si vor fi pregatiti sa semneze contratul. Deci, dvs, trebuie sa asteptati trecerea termenului ca sa reziliati. Vedeti anterior termenului in ce conditii puteti rezilia dvs.
Cel mai bine, consultati un avocat local, sa nu fie prevederi care sa va scape ori sa nu le deslusiti complet.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-05-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Ana a scris pe 22-05-2020:
Buna ziua! Am dorit sa cumpăr un apartament in Spania dar din cauza crizei economice actuale nu o sa mai pot face acest lucru. Am un antecontract care zice ca dacă in termen de 6 luni, rescpectiv data de 31.05.2020, vânzătorul nu poate avea toată documentația necesară semnării contractului oricare dintre părți poate opta pentru rezilierea antecontractului. Am plătit un avans pentru achiziționarea apartamentului și nu as vrea sa pierd acei bani. Îmi puteți spune, va rog, când e de preferat sa ii contactez pentru reziliere, înaintea acestei date sau după? Cred ca din cauza stării de urgentă nu vor putea pregăti totul pentru semnarea contractului. Va multumesc!

Luati legatura cu un avocat local pentru a va asista sau reprezenta in momentul in care solicitati rezilierea contractului.

Puteti contacta vanzatorul cu o zi inainte de termen pentru a va putea prezenta la termenul stabilit, in situatia in care acesta a obtinut documentatia necesara, pentru a nu pierde avansul.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-05-2020
Vizitator
Va multumesc mult pentru timpul acordat și recomandările făcute!
Răspunde
 22-05-2020
Vizitator
Va multumesc mult pentru timpul acordat și recomandările făcute!
Răspunde
 22-06-2021
Vizitator
Buna ziua,va rog daca cineva ma poate ajuta cu un raspuns;
Am achizitionat un apartament cu anteprecontract,platim de 3 ani ,acum scrie in antep.cand se ajunge la cel Putin achitarii a 70% din valoarea lui se va face contractul de vanzare cumparare cu o eventuaa prelungire de 30 sole,am avut niste discutii cu dumnealui,dezvoltatorul,jigniri pe motivu citez pe dumnealui,noi fiind plecati sunam pt informatii despre apartament,ca' si acum intreband cum procedam pt acte si i am spus Ca' am 3 copii si avem nevoie de organizzare,mai ales cu regulile acestea,covid...etcc:"noi nu putem sta dupa curul fiecaruia",ca' cei care au achitat 100% au prioritate,si eu l-am facut nesimtit,atunci ce a fost la gura lui...in fine ,ne-a amenintat ca' nu ne mai da apartamentul,ca' sa vedem noi,etc...
Intrebarea mea este:
Poate dezvoltatorul sa nu mai semenze contractul de vanzare cumparare daca crea?
Noi am achitat Mereu puntuali,niciodata in intarziere!
Multumesc anticipat!
Răspunde
 22-06-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Irina a scris pe 22-06-2021:
Am achizitionat un apartament cu anteprecontract,platim de 3 ani ,acum scrie in antep.cand se ajunge la cel Putin achitarii a 70% din valoarea lui se va face contractul de vanzare cumparare cu o eventuaa prelungire de 30 sole,am avut niste discutii cu dumnealui,dezvoltatorul,jigniri pe motivu citez pe dumnealui,noi fiind plecati sunam pt informatii despre apartament,ca' si acum intreband cum procedam pt acte si i am spus Ca' am 3 copii si avem nevoie de organizzare,mai ales cu regulile acestea,covid...etcc:"noi nu putem sta dupa curul fiecaruia",ca' cei care au achitat 100% au prioritate,si eu l-am facut nesimtit,atunci ce a fost la gura lui...in fine ,ne-a amenintat ca' nu ne mai da apartamentul,ca' sa vedem noi,etc...
Intrebarea mea este:
Poate dezvoltatorul sa nu mai semenze contractul de vanzare cumparare daca crea?
Multumesc anticipat!

Daca ati respectat obligatiile contractuale, dezvoltatorul este obligat sa va vanda imobilul.

In caz de refuz, va puteti adresa instantei.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-06-2021
Vizitator
Va multumesc frumos pt raspuns, imi cer scuze pt.greselile de ortografie,citindu-ma ,groaznic
Răspunde
 04-12-2021
Vizitator
Irina a scris pe 22-06-2021:
Intrebarea mea este:
Multumesc anticipat!

Am citis mesajul dvs si m am regasit intrutotul in ce ati scris. Suntem intr o situatie identica , si e f probabil sa vorbim de acelasi dezvoltator asa ca v as ruga daca se poate sa ma contactati si privat la andrei_dany22@yahoo.com .
In cazul nostru pe langa faptul ca refuza sa semneze un contract in forma finala pana la plata celor asa zisi 70% , el propune o conventie de plata care sa substituie contractul in care dumnealui intentioneaza sa adauge clauze noi diferite de cele din ante contract cum ar fi : conditia de 70% avans plata pana la eliberarea contractului in forma finala ( chiar daca in ante contract nu este mentionat nimic despre asta)
- in cazul nostru mai este o clauze care vrea sa o introduca , mai exact apartamentul nu a fost predat la data stabilita (iulie 2020) , ci se pregateste predarea pt sapt urmatoare (16 luni intarziere) , timp in care noi am achitat lunar rate egale cu cele stipulate in contract ca fiind pana la data predarii apartamentului. Acum dezvoltatorul sustine ca noi ar fi trebuit sa platim ratele marite conform antecontractului chiar si in conditia in care apartamentul era pe departe de a fi finalizat . Noi am fost reticenti sa platim rate mai mare chiar daca asa era stipulat in ante contract tocmai pe tru ca am considerat ca exista un risc prea mare pt noi de a pierde banii.
Acum dumnealui ne cere sa platim prnalizari pentru faptul ca n am platit ratele marite conform ante contractului ignorand complet faptul ca a incalcat principala clauza de predare cu 16 luni absolut nejustificat ( singura clauza de intarziere trecuta este cu referinta la conditiile climaterice si poate fi pe maxim 3 luni)
As aprecia mult o parere avizata din partea Dnei Avocat
Va multumesc anticipat
Răspunde
Răspunde 1  2  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.