Am comandat online un TV care a ajuns la mine cu panel-ul crăpat. Eu mi-am asumat obligațiile de consumator deschizând coletul în fața curierului și am inspectat vizual televizorul împreună cu alți doi martori. Nu exista niciun fel de urmă vizibilă cu ochiul liber de lovitură, crăpătură sau alt șoc mecanic. Abia când am montat televizorul, l-am băgat în priză și l-am aprins am putut observa crăpătura. L-am trimis înapoi și operatorul economic m-a informat că mă costă 1722 de lei să-l înlocuiască (în contextul în care am dat 1545 de lei pe el). Mi-au spus că produsul trimis înapoi e devalorizat 100% și că ei nu mai au ce face cu el. Operatorul economic nu mi-a asigurat verificarea tehnică (să-l bag în priză să văd că ecranul este în regulă). Ei ar fi putut trimite direct un produs defect care, dacă s-ar fi spart vizibil pe drum vina ar fi căzut pe curier, iar dacă ar fi ajuns așa cum a ajuns la mine, vina pică pe mine. Desigur, nu am niciun fel de dovadă că așa s-a întâmplat (decât faptul că acest agent are un istoric bogat de astfel de cazuri). Am refuzat condițiile lor de retur pentru că mi s-au părut abuzive. Menționez aici că televizorul a rămas la ei, nu mi l-au trimis înapoi. Am depus plângere la ANPC care mi-a spus exact același lucru pe care mi l-a spus agentul economic, și anume că defectul respectiv nu se încadrează în garanția de reparație. Mai apoi mi-au spus, și citez: "nu ne putem pronunța în legătură cu temeinicia reclamației dvs. în cauză fiind necesară efectuarea unei expertize tehnice de un expert tehnic neutru, conform prevederilor Codului Civi și Codului de procedură Civilă, în cadrul unei proceduri juridice inițiate de dvs., care să aibă ca obiectiv stabilirea relației de cauzalitate dintre neconformitatea apărută la televizorul dvs. și cauza de exclidere de la reparația gratuită în cadrul termenului de garanție, instituția noastră neavând compentența materială în acest sens." În acest context, aș avea două întrebări: 1. Aș putea avea câștig de cauză într-un astfel de proces? 2. Pot da în judecată agentul economic în alt oraș decât locul unde își are sediul? Eu sunt în Cluj și agentul în București. |
|