| Bianca B. Vizitator |
| Buna ziua! Am si eu cateva nelamuriri legate de succesiune, mostenire, ce drepturi si ce obligatii am si sper sa ma lamureasca cineva. Va voi explica situatia mea, in mare: Este vorba despre casa bunicilor mei. Bunicul a decedat acum cativa ani, bunica nu a dorit sa se faca succesiunea atunci, ci a spus ca eu, ca mostenitor dupa tata (decedat) si matusa mea, sora tatalui, vom imparti ceea ce este de impartit dupa moartea ei. Din pacate, ca in multe familii, au aparut tot felul de intrigi, neamuri "binevoitoare" si asa mai departe, lucruri care m-au facut sa ma indepartez de bunica, noi neavand oricum o relatie obisnuita bunici-nepoti inca din copilarie, cand parintii mei au divortat (cel putin eu pe asta il vad ca singur motiv pentru care mereu am fost data la o parte). Altfel a stat situatia cu matusa mea si fiica acesteia, bunicii au crescut-o pana la varsta de 10-11 ani, cand mama ei a luat-o intr-o alta tara, unde este stabilita si in prezent. Dupa moartea bunicului, inclusiv eu am fost plecata din tara pe o perioada de aproape 3 ani, dupa care am revenit. De vreo 2 ani, matusa mea ma tatoneaza sa vindem casa, desi bunica TRAIESTE. In plus, exista un teren extravilan pe care nu mi l-a mentionat, dar despre care am aflat de la primarie. Anul trecut, in toamna, matusa a venit acasa, ne-am intalnit, a adus din nou in discutie vanzarea casei, zicand ca ar fi mai bine pentru bunica, ca din partea bunicii (75%) ii va lua un apartament si va plati pe cineva sa se ocupe de ea, etc. Eu i-am spus ca nu am incredere in ceea ce urmareste si ca ii propun ca bunica sa ne cedeze partea, sa se imparta egal intre mine si ea (matusa), sa cumparam apartament pe numele nostru si din ce ramane sa punem impreuna bani ca sa o ajutam, asta pe langa pensia bunicii. Am facut aceasta propunere, deoarece, mergand la bunica sa vad daca si ea isi doreste acest lucru, am observat ca bunica astepta sa ii spuna matusa mea ce trebuie sa faca, apoi mi-a reprosat ca mi-a dat sa mananc, cand ii vizitam pe bunici (stau la 100 de metri de mine) si ca, in copilarie, am facut de cateva ori baie la ei, astea in contextul "cate ti-am dat noi tie!". Din acel moment, nu am mai auzit de matusa mea, iar la bunica nu am mai fost, ca sa evit sa-mi fac sange rau degeaba. Acum 6 zile am primit un telefon de la matusa, ca bunica nu e bine, ca ce facem?? Ca are Alzheimer si inceput de dementa, ca nu mai poate gati, ca trebuie angajat cineva, ca persoana care are grija acum nu mai poate merge, etc. Alzheimer despre care eu nu am stiut nimic, ba mai mult i s-a facut si pensie de handicap, ceea ce inseamna ca anul trecut in toamna, matusa deja stia aceste lucruri, dar mi le-a ascuns. De 6 zile ma ocup eu de bunica, ii duc mancare si am grija sa isi ia medicamentele, de 2 zile matusa mea nu a mai dat nici un telefon, desi eu i-am spus foarte clar ca ma pot ocupa de bunica o perioada, fiind in cautarea unui job. Ar fi mai multe de povestit, dar ma opresc aici si va rog sa ma intrebati dumneavoastra, daca este cazul. Intrebarile mele ar fi: am aceleasi obligatii ca matusa mea in ceea ce o priveste pe bunica? Eu, financiar, nu am cum sa o ajut. Zilele acestea trebuie sa vina pensia bunicii, pe care trebuie sa o iau eu. Avand aceasta boala, bunica mai are drept de semnatura? Daca semnez eu, este legal? Nu as vrea sa imi fac probleme, situatia deja este incurcata. Daca s-ar deschide acum succesiunea, bunica mai participa, avand aceasta boala (am intrebat-o pe matusa cine a fost declarat responsabil de bunica si a zis ca nimeni, ceea ce mi se pare ciudat). As mai avea ceva nelamuriri, dar astept sa imi raspunda cineva la aceste intrebari, daca se poate. Va multumesc anticipat! | |
|
|