Forum avocaţi > Civil

Telefon cumparat de pe OLX

30-01-2017
Vizitator
Buna ziua,

In urma cu 3 saptamani am cumparat din oras la mine un telefon, la cutie cu toate accesoriile. Fiind la cutie si seria acesteia corespunzand telefonului, nici prin cap nu mi-a trecut ca fiind furat.
Fiind si Iphone, nu avea niciun cont de blocare (daca un iphone are cont nu ai ce sa faci cu el) asa ca l-am cumparat.

Ieri, duminica, m-a sunat un domn de la politia din Constanta, cum ca maine sa ma prezint la sediul municipal din orasul in care locuiesc, deoarece telefonul ar fi fost furat din Constanta. Eu am poze la conversatie, precum si numarul de telefon al persoanei de la care l-am cumparat. Aceasta persoana, de asemenea, mai are si alte anunturi pe OLX. Domnul politist mi-a spus ca trebuie sa dau o declaratie si sa predau telefonul, ceea ce mi se pare nedrept, deoarece as ramane si fara telefon si fara bani, dupa care eu sa dau in judecatata pe cine?! Avand in vedere ca nici nu stiu numele persoanei de la care l-am cumparat.

Am gasit pe internet, Art. 937 din noul cod civil (alineat 3):

(3) Dacă bunul pierdut sau furat a fost cumpărat dintr-un loc ori de la o persoană care vinde în mod obişnuit bunuri de acelaşi fel ori dacă a fost adjudecat la o licitaţie publică, iar acţiunea în revendicare a fost introdusă înăuntrul termenului de 3 ani, posesorul de bună-credinţă poate reţine bunul până la indemnizarea sa integrală pentru preţul plătit vânzătorului.

1) Intrebarea mea este: eu maine as vrea sa ma prezint fara telefon, doar cu cutia, si sa nu las telefonul, pana cand nu recuperez banii. Pot fi obligat sa predau telefonul? Am alte optiuni?

2) Si inca o intrebare. Avand in vedere ca am fost sunat de un domn ce nici macar nu s-a prezentat, doar ca e de la politia din Constanta, eu sunt obligat sa merg la politie? Adica eu as vrea sa ii raspund, sa ii spun sa imi trimita citatie, daca doreste sa ma prezint. Este ora 1 si inca nu am fost contactat de nimeni. (ieri mi-a spus sa ma prezint astazi la 11 la Politia de la mine din judet, dar nu mi-a dat un numar de dosar, nimic si nici pe cine sa caut).

Va multumesc anticipat.
Răspunde
 01-02-2017

Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3
0729974369 (Doar pt. programări)
cabinetavocatvasile@yahoo.com
Buna ziua,

Modalitatea in care ati fost chemat la Politie nu este una neobisnuita. Daca nu va veti prezenta la Politie sau daca nu veti colabora cu ei, probabil ca va vor trimite citatie si va vor aduce la Politie cu mandat de aducere.

Conform legii dvs., aveti obligatia de a preda bunul furat. Cu toate acestea, puteti spune ca l-ati vandut unei alte persoane (nu stiti care) si ca nu il mai aveti. Puteti sa sa va prevalati si de dispozitiile art. 937 Cod civil si sa-i solicitati persoanei vatamate sa rascumpere telefonul. Teoretic, nu au voie sa va ia telefonul cu forta. Eventual poate doar sa va oblige printr-o hotarare judecatoreasca sa returnati telefonul.

In cel mau rau caz, riscati o amenda pentru ca nu va supuneti solicitarilor organelor judiciare.

Avocat Alexandra Vasile
tel. 0729974369
Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com
Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-02-2017

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Fiind vorba de un dosar penal, va trebui sa va prezentati la organele de politie ori de cate ori prezenta dvs va fi necesara si sa predati bunul furat. Sfatul meu este sa colaborati cu organele de urmarire penala si sa va constituiti parte civila in dosar, solicitand restituirea sumei achitata pe telefon si daune morale de la autorul faptei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-05-2017
Vizitator
Ce s-a intamplat in final? V-ati prezentat la politie? Ar fi de ajutor daca in urma prezentarii unei situatii, sa aflam si care a fost finalul!!
Răspunde
 23-05-2017
Vizitator
M-am prezentat într-un final. Cum era de așteptat, au fost foarte vocali când era vorba de predarea telefonului dar de atunci nu am mai primit nicio informație legată de dosar...
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.