Forum avocaţi > Civil

Cum afecteaza datoriile sorei jumatatea mea de mostenire?

23-02-2017

Buna ziua,

Am mostenit de la parinti doua apartamente.

Eu si sora mea suntem singurii mostenitori. Valoarea totala a celor doua apartamente este de 60.000 euro.

Sora mea are datorii de 50.000 de euro (25.000 euro la Stat pentru impozite neplatite si 25.000 la o banca). Eu nu am absolut nici o datorie si mi-e frica ca voi pierde jumatatea mea (sau o parte) de mostenire din cauza datoriilor ei.

Din cate stiu, chiar daca sora mea ar vrea sa renunte la mostenire, banca si Fiscul pot interveni la masa succesorala pentru a cere restituirea datoriilor.

Intrebarile mele sunt:

1) este adevarat ca atat Statul cat si Banca au dreptul sa intervina pentru recuperarea datoriilor? Cum afecteaza acest lucru jumatatea mea de mostenire avand in vedere ca datoriile ei sunt mai mari decat jumatatea ei de mostenire? Este jumatatea mea protejata de vreo lege indiferent cat ar fi de mari datoriile ei?

2) daca Statul intervine pentru a recupera cei 25.000 euro, va scoate automat la licitatie unul sau ambele apartamente? Sau avem mai intai dreptul sa mostenim si sa vindem apartamentele la pret bun, iar datoria sa o achite sora mea din partea ei?

3) aceeasi intrebare ca la punctul 2, doar ca din punct de vedere a Banci si nu a Statului. Are Banca aceeasi putere ca Statul de a scoate la licitatie o mostenire sau cum va incerca sa recupereze banii?

Pe scurt, sa zicem ca sora mea nu avea datorii. Vindeam cele doua apartamente si luam 60.000 de euro. Eu luam 30.000 si ea lua 30.000.
In schimb, ea are datorii totale de 50.000 de euro.
Eu voi lua oricum 30.000 de euro, sau doar 10.000 de euro (60.000 minus 50.000 datorii ) sau doar 5000 de euro ( 10.000 impartit la doi frati)?

Va rog sa ma ajutati cu lamuriri si cu o adresa de contact.
Răspunde
 23-02-2017

BRASOV
0754861299
georgiana.urian@yahoo.com
Alex Mostenire a scris pe 23-02-2017:
Buna ziua,

Am mostenit de la parinti doua apartamente.

Eu si sora mea suntem singurii mostenitori. Valoarea totala a celor doua apartamente este de 60.000 euro.

Sora mea are datorii de 50.000 de euro (25.000 euro la Stat pentru impozite neplatite si 25.000 la o banca). Eu nu am absolut nici o datorie si mi-e frica ca voi pierde jumatatea mea (sau o parte) de mostenire din cauza datoriilor ei.

Din cate stiu, chiar daca sora mea ar vrea sa renunte la mostenire, banca si Fiscul pot interveni la masa succesorala pentru a cere restituirea datoriilor.

Intrebarile mele sunt:

1) este adevarat ca atat Statul cat si Banca au dreptul sa intervina pentru recuperarea datoriilor? Cum afecteaza acest lucru jumatatea mea de mostenire avand in vedere ca datoriile ei sunt mai mari decat jumatatea ei de mostenire? Este jumatatea mea protejata de vreo lege indiferent cat ar fi de mari datoriile ei?

2) daca Statul intervine pentru a recupera cei 25.000 euro, va scoate automat la licitatie unul sau ambele apartamente? Sau avem mai intai dreptul sa mostenim si sa vindem apartamentele la pret bun, iar datoria sa o achite sora mea din partea ei?

3) aceeasi intrebare ca la punctul 2, doar ca din punct de vedere a Banci si nu a Statului. Are Banca aceeasi putere ca Statul de a scoate la licitatie o mostenire sau cum va incerca sa recupereze banii?

Pe scurt, sa zicem ca sora mea nu avea datorii. Vindeam cele doua apartamente si luam 60.000 de euro. Eu luam 30.000 si ea lua 30.000.
In schimb, ea are datorii totale de 50.000 de euro.
Eu voi lua oricum 30.000 de euro, sau doar 10.000 de euro (60.000 minus 50.000 datorii ) sau doar 5000 de euro ( 10.000 impartit la doi frati)?

Va rog sa ma ajutati cu lamuriri si cu o adresa de contact.

Nu aveti de ce sa va faceti griji, partea dvs de mostenire nu va fi afectată in niciun fel.
Atât banca cat si statul pot sa o execute silit pe sora dvs, insa doar in limita bunurilor deținute de aceasta.
Asadar, unul dintre apartamentele ce va revine dvs nu va putea fi urmarit de creditorii surorii dvs.
0754861299 - dacă aveti nelamuriri/ intrebari suplimentare

Avocat Urian Georgiana - BRASOV
tel: 0754 861 299
e-mail: georgiana.urian@yahoo.com

Asistenta juridica si reprezentare in domeniul dreptului penal, familiei, civil, comercial, muncii s.a.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-02-2017

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Sora va raspunde pentru datoriile sale doar cu bunurile proprii, iar dvs. nu veti fi afectat de datoriile dansei. Va trebui sa dezbateti succesiunea si sa efectuati iesirea din indiviziune, pentru a se stabili in concret partea fiecaruia din mostenire. In cazul in care sora renunta la mostenire, partea dansei va va reveni dvs.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-02-2017
Vizitator
Va multumesc pentru raspuns dar totusi nu imi este clar.

Ati spus ca unul dintre apartamente nu va fi urmarit. Asta inseamna ca celalalt va fi. Si asta inseamna ca il putem pierde sau o buna parte din el. Deci ramane un apartament pentru amandoi. Asadar nu vad cum nu imi afecteaza jumatatea mea?

Imi puteti clarifica va rog? http://avocatro.net/forum/reply#
Răspunde
 24-02-2017
Vizitator
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns insa nu cred ca mi-ati raspuns la intrebari.

Chiar daca sora mea renunta la partea ei, am inteles ca banca sau statul vor interveni in locul ei la masa succesorala.

Au dreptul sa scoata la licitatie unul sau ambele apartamente daca eu nu renunt la jumatatea mea din niciun apartament? Sau nu au dreptul?
Răspunde
 24-02-2017

BRASOV
0754861299
georgiana.urian@yahoo.com
Alex a scris pe 24-02-2017:
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns insa nu cred ca mi-ati raspuns la intrebari.

Chiar daca sora mea renunta la partea ei, am inteles ca banca sau statul vor interveni in locul ei la masa succesorala.

Au dreptul sa scoata la licitatie unul sau ambele apartamente daca eu nu renunt la jumatatea mea din niciun apartament? Sau nu au dreptul?

O prima ipoteza:
Dezbateti succesiunea, realizati partajul si in acest fel, atat dvs cat si sora dvs, veti dobândi cate un apartament.
Apartamentul surorii va putea fi executat, al dvs nu. Deci dvs veti avea in proprietate exclusivă un imobil ce nu poate fi urmarit.

O alta ipoteza:
Daca sora dvs da o declarație de renunțare la mostenire (la notar) dvs veti ramane unicul mostenitor, sens in care veti dobândi ambele apartamente. In acest fel niciunul dintre imobile nu poate fi executat silit, nefiind proprietatea surorii dvs.

Avocat Urian Georgiana - BRASOV
tel: 0754 861 299
e-mail: georgiana.urian@yahoo.com

Asistenta juridica si reprezentare in domeniul dreptului penal, familiei, civil, comercial, muncii s.a.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.