Claudia a scris pe 01-03-2017: Buna ziua, am o hotatarare judecatoreasca de tagduire paterna pronuntata in 2016 in Spania prin care se anuleaza numele de familie patern dat la nastere fiicei mele de catre cel care a recunoscut-o la nastere. Pt a ii obtine rectificarea in Registrul Civil roman(si un nou certificat de nastere) am nevoie de recunoasterea acestei sentinte prin Tribunal in Romania. Intrebarea e ce acte am nevoie in concret, dat fiind ca in Spania modificarea s-a produs in Registrul Civil unde a fost inregistrata fetita la nastere si am un Livret de Familie nou. Eu am sa traduc si legalizez sentinta, copia literal de nastere din registrul Civil spaniol(unde se vede ca modificarea a avut deja loc), LIvretul de Familie care la fel confirma acest fapt...sper sa nu omit ceva, de aceea v-as ruga doar sa-mi confirmati daca e tot ce am nevoie sau o sa imi mai ceara ceva(n-o sa am la dispozitie decat 3 zile in Romania sa rezolv problema, de aceea vreau sa ma pregatesc din timp). Multumesc anticipat Buna ziua, In primul rand, orice acte emise de autoritatile spaniole ar trebui sa fie apostilate conform Conventiei de la Haga. Apoi, daca aveti nevoie ca hotararea de tagada paternitatii din Spania sa fie recunoscuta in Romania, este necesara depunerea unei cereri la instanta competenta din Romania, cerere care nu se solutioneaza nicicum in 3 zile. Practic, este o actiune in instanta care se judeca in conformitate cu dispozitiile Codul de procedura civila. In cadrul acestui dosar pentru recunoasterea hotararii din Spania, trebuia facuta dovada faptului ca paratul a fost citat si a avut cunostinta de proces in Spania (se elibereaza o adeverinta/certificat de catre instanta de judecata din Spania in acest sens). In mod normal hotararile pronuntate de un stat membru UE se recunosc de drept in alte state UE fara sa fie nevoie de procedura de recunoastere a hotararii. Cu toate acestea, unele institutii refuza sa puna in aplicare hotarari pronuntate in alte state UE. V-as recomanda sa cereri informatii clare de la Oficiul de Stare civila unde veti solicita noul certificat de nastere pentru a verifica daca este nevoie intreaga procedua de recunoastere a hotararii intrucat aceasta poate dura destul de mult si este costisitoare (va trebui sa angajati cel mai probabil un avocat daca sunteti plecata din tara). |
Avocat Alexandra Vasile tel. 0729974369 Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3 |
|
|