Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Comodat. Cum pot sa-l evacuez pe comodatar? Ce termen legal este prevazut?

07-05-2017
Vizitator
Numele meu este Claudiu M. .
As dori,daca se poate,o lamurire referitoare la un contract de comodat.
Sunt proprietar al unu apartament si am inchiat in august 2016 un contract de comodat cu Alex C. in vederea folosirii unui apartament pe o durata de 2 ani.In acest contract am stipulat ca oricare dintre parti poate sa ceara rezilierea acestuia oricand fara sa se ceara daune materiale,dar nu exista stipulat niciun termen de parasire/evacuare al locuintei. Comodatarul(chiriasul) a acumulat datorii la intrertinere,nu stiu exact daca si la alte utilitati,l-am contactat sa rezolve situatia sau sa paraseasca locuinta.Ulterior,acesta nu mai raspunde la telefon...am incercat in nenumarate randuri sa-l sun,i-am lasat mesaje vocale,i-am trimis mesaje pe numarul sau...iar in final i-am spus ca are 2 saptamani sa pararseasca locuinta.
O alta chestiune ce ar putea fi interesanta este ca eu am incheiat acest contract cu Alex C,dar am informatii ca apartamentul este folosit si de concubina acestuia si copiii lor,lucru nestipulat in contract.Acestia din urma stau fictiv,nefiind trecuti la intretinere.
Mentionez ca eu nu locuiesc in tara,prin urmare,intrerbarea mea este :cum trebuie sa procedez sa-l evacuez legal?Daca exista un termen legal in vederea parasirii locuintei,care este acel termen si cum sa-l instiintez,altcumva decat telefonic/mesaje scrise?As vrea sa evit situatia sa ajung in tara si sa nu pot sa-l evacuez,ca mai apoi sa fac un alt drum.

In speranta ca voi primi un raspuns cat mai clar,va multumesc anticipat!
Răspunde
 07-05-2017
Vizitator
Avand in vedere ca este prevazuta denuntarea unilaterala in contractul de comodat, din momentul in care contractul este denuntat si desfiintat, comodatarul nu mai detine niciun titlu locativ pentru a folosi imobilul si, prin urmare, poate fi evacuat oricand. Daca se opune solicitarii dvs. de a evacua imobilul de buna voie, va trebui sa efectuati actiune in instanta.

In plus, chiar daca n-ar fi fost prevazut un temei de denuntare unilaterala a contractului, potrivit art. 2156 din Codul Civil, "comodantul poate cere restituirea bunului înainte de momentul prevăzut la Art. 2155 alin. (1) atunci când are el însuşi o nevoie urgentă şi neprevăzută de bun, atunci când comodatarul decedează sau atunci când acesta îşi încalcă obligaţiile."

http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-2156-restituirea-anticipata-imprumutul-de-folosinta-contractul-de-imprumut
Răspunde
 07-05-2017
Vizitator
''...din momentul in care contractul este denuntat si desfiintat, comodatarul nu mai detine niciun titlu locativ pentru a folosi imobilul si, prin urmare, poate fi evacuat oricand''... Cum pot denunta si desfinta acest contract? L-am instiintat verbal la telefon si prin mesaje scrise...acum nu mai raspunde,cand trebuie sa-mi predea locuinta...si am inteles ca nu am dreptul sa intru in locuinta fara acceptul lui..
Răspunde
 07-05-2017
Vizitator
Cel mai bine formulati o notificare scrisa cu confirmare de primire prin care sa-i comunicati denuntarea unilaterala a contractului. Apelurile telefonice sau mesajele electronice sunt mai greu de folosit ca proba in instanta. Notificarea de denuntare a contractului se face de obicei in scris. Ii veti invedera comodatarului si obligatia de a evacua imobilul intr-un termen rezonabil dupa denuntare, nemaiavand un titlu locativ.
Răspunde
 07-05-2017
Vizitator
Va multumesc doamna avocat Natalia Anton. Acea notificare trebuie trimisa la adresa imobilului sau la adresa din buletin a ocupantului? Si...un ''termen rezonabil'' poate fi si 2 saptamani? Multumesc!
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Cel mai bine trimiteti notificarea in ambele locuri (si la domicilul din cartea de identitate si la resedinta). Da, 2 saptamani este un termen rezonabil pentru a parasi imobilul ocupat fara titlu locativ.
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Trimiteti textul notificarii inclusiv prin alte mijloace disponibile (sms, e-mail etc.) pentru a nu exista nicio discutie cu privire la primirea ei.
Răspunde
 08-05-2017
Vizitator
Inca o data,multumiri,doamna avocat.
Răspunde
 04-02-2019
Vizitator
Dacă nu a plătit întreținerea aferenta perioadei contractului de comodat care a fost înregistrat la dna administratora și administrarea ma dat pe mine în judecata atasatașat fiind și contractul de comodat. Este normal să fiu dat eu ca proprietar în judecată. Mulțumesc
Răspunde
 04-02-2019
Vizitator
Apostol George Adrian a scris pe 04-02-2019:
Dacă nu a plătit întreținerea aferenta perioadei contractului de comodat care a fost înregistrat la dna administratora și administrarea ma dat pe mine în judecata atasatașat fiind și contractul de comodat. Este normal să fiu dat eu ca proprietar în judecată. Mulțumesc
Răspunde
 04-10-2021
Vizitator
Claudiu,m a scris pe 07-05-2017:
Va multumesc doamna avocat Natalia Anton. Acea notificare trebuie trimisa la adresa imobilului sau la adresa din buletin a ocupantului? Si...un ''termen rezonabil'' poate fi si 2 saptamani? Multumesc!
Răspunde
 04-10-2021
Vizitator
Daca am facut un contract de comodat cu durata nedeterminata si acum vreau ca cel cu care l-am facut sa paraseasca locuinta deoarece nu a respectat clauzele si anume nu a pastrat apartamentul curat,are restante la intretinere si curent,nu imi mai permite accesul ptr a verifica starea apartamentului si a citi contoarele de apa si curent,nu mai comunica cu mine,cand am fost sa vizitez apartamentul nu mi-a deschis desi era incuiat pe dinauntru,fiind acasa desi am sunat la telefon,interfon,batut puternic in usa ,a spus ca dormea si nu a auzit,apoi si-a deconectat telefonul,nu mai citeste nici mesajele pe wehattsap,cum ar trebui sa procedez sa il dau afara?
Răspunde
 05-10-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Angela a scris pe 04-10-2021:
Daca am facut un contract de comodat cu durata nedeterminata si acum vreau ca cel cu care l-am facut sa paraseasca locuinta deoarece nu a respectat clauzele si anume nu a pastrat apartamentul curat,are restante la intretinere si curent,nu imi mai permite accesul ptr a verifica starea apartamentului si a citi contoarele de apa si curent,nu mai comunica cu mine,cand am fost sa vizitez apartamentul nu mi-a deschis desi era incuiat pe dinauntru,fiind acasa desi am sunat la telefon,interfon,batut puternic in usa ,a spus ca dormea si nu a auzit,apoi si-a deconectat telefonul,nu mai citeste nici mesajele pe wehattsap,cum ar trebui sa procedez sa il dau afara?

Va trebui sa promovati in instanta o actiune pentru a obtine anularea contractului si evacuarea comodatarului.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.