Forum avocaţi > Civil

Optiuni pentru declansarea succesiunii (de la distanta)

02-06-2017
Vizitator
Buna ziua,

Doresc sa fac succesiunea dupa decesul parintilor. Suntem 2 mostenitori: eu si fratele meu. Mama a decedat acum 10 ani, tata cu mult inainte. Eu locuiesc in SUA, fratele meu in Romania, si avem o relatie dificila. El a exprimat verbal ca nu este interesat de mostenire (probabil din cauza neintelegerilor cu parintii). Mostenirea consta in 10 terenuri care nu au cadastrele facute.

Incerc sa inteleg care sunt optiunile mele, daca merg pe calea notariala sau prin instanta.

Inteleg ca ruta notariala este mult mai ieftina. Daca aleg aceasta cale, si il citez pe fratele meu, cat timp trebuie sa astept pana poate fi prezumat ca fratele renunta la mostenire, si care sunt urmatorii pasi?

Incerc sa incep demersurile inainte de a veni in Romania. Am un var in Romania care are procura in numele meu. Poate varul meu sa tocmeasca un notar care sa trimita citatia in numele meu, sau trebuie sa fiu prezent in persoana? Ce alte etape pot declansa de la distanta ca sa minimizez timpul petrecut in Romania ? (serviciul nu imi permite prea mult timp la distanta)

O alta intrebare: Cum se calculeaza taxa de succesiune pentru aceste terenuri?

Multumesc anticipat pentru ajutorul dvs!
Răspunde
 02-06-2017
Vizitator
Da, este mai ieftin la notariat. Este suficient sa treaca un an de la decesul ambilor parinti fara sa fi dat vreo declaratie de acceptare a mostenirii ca sa fie prezumat ca a renuntat la mostenire. Daca se prezinta totusi pt. dezbaterea succesiunii si se face totul amiabil poate dura in jur de o saptamana. In general cand se ajunge la notariat nu se urmareste excluderea unui mostenitor, dar se poate.

Orice procura se poate face la consulat si da, este nevoie sa va prezenti in persoana cand imputerniciti pe cineva. Varul poate inclusiv sa va "tocmeasca" un notar in baza unei procuri speciale. In general se prefera imputernicirea unui avocat in astfel de cazuri, dar probabil ca si varul se poate descurca daca are studii juridice.
Răspunde
 02-06-2017

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In situatia in care nu ajungeti la o intelegere cu fratele dvs. pe cale notariala, va trebui sa formulati o actiune in instanta. In situatia in care nu va puteti prezenta personal, puteti imputernici o persoana sau puteti angaja un avocat sa va apere interesele. Taxele se calculeaza in functie de valoarea masei succesorale.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-06-2017

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Vărul vă poate reprezenta la notariat pentru deschiderea succesiunii doar în baza unei procuri speciale. Rezolvați la notar dacă se poate deoarece durează mai puțin, iar pentru dvs, care sunteți plecat din țară, este mai potrivit.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-09-2021
Vizitator
Bună ziua. Am și eu o întrebare. Cum pot afla dacă tatăl meu care a decedat avea proprietăți pe numele lui si dacă mostenesc ceva dupa moartea lui. Menționez că, părinții mei au divorțat iar eu am ramas cu mama. Eu nu am un certificat de deces al tatălui meu(eu locuiesc în Bacău, tata locuia in comuna Racoviţa județul Timișm). Mulțumesc frumos
Răspunde
 27-09-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Gheta Iulian Ionuț a scris pe 27-09-2021:
Bună ziua. Am și eu o întrebare. Cum pot afla dacă tatăl meu care a decedat avea proprietăți pe numele lui si dacă mostenesc ceva dupa moartea lui. Menționez că, părinții mei au divorțat iar eu am ramas cu mama. Eu nu am un certificat de deces al tatălui meu(eu locuiesc în Bacău, tata locuia in comuna Racoviţa județul Timișm). Mulțumesc frumos

In primul rand mergeti sa obtineti un duplicat de pe Certificatul de deces, apoi acceptati mostenirea in termenul legal.

Ulterior dezbateti mostenirea de pe urma tatalui, urmand ca notarul sa stabileasca componenta masei succesorale.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Gheta Iulian Ionuț a scris pe 27-09-2021:

- Faceti cerere pentru obtinerea unui duplicat al certificatului de deces
- dati o declaratie notariala de acceptare a succesiunii la orice notar din tara
- de la primaria de domiciliu a defunctului dvs. tata solicitati un certificat de atestare fiscala
- solicitati eliberarea Anexei 24

Totodata, va puteti adresa si Camerei Notarilor Publici, avand in vedere ca, din oficiu, secretarul unităţii administrativ – teritoriale va comunica, în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, camerei notarilor publici în a cărei circumscripţie teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu, o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale în conformitate cu dispoziţiile prevăzute de art. 243 alin.(3)-(4) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.

(3) Secretarul general al comunei, al oraşului, al municipiului, respectiv al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului comunică o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale camerei notarilor publici, precum şi oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară, în a cărei circumscripţie teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu:

a) în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, în situaţia în care decesul a survenit în localitatea de domiciliu;

b) la data luării la cunoştinţă, în situaţia în care decesul a survenit pe raza altei unităţi administrativ-teritoriale;

c) la data primirii sesizării de la oficiul teritorial, în a cărei rază de competenţă teritorială se află imobilele defuncţilor înscrişi în cărţi funciare înfiinţate ca urmare a finalizării înregistrării sistematice.

(4) Sesizarea prevăzută la alin. (3) cuprinde:

a) numele, prenumele şi codul numeric personal ale defunctului;

b) data decesului, în format zi, lună, an;

c) data naşterii, în format zi, lună, an;

d) ultimul domiciliu al defunctului;

e) bunurile mobile sau imobile ale defunctului înregistrate în evidenţele fiscale sau, după caz, în registrul agricol;

f) date despre eventualii succesibili, în format nume, prenume şi adresa la care se face citarea.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-09-2021
Vizitator
Toate aceste demersuri se pot face si la distanta(prin tel sau email???) sau trebuie sa merg personal la primaria Racovita. Pot angaja pe cineva sa ma reprezinte....?
Răspunde
 29-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Puteti angaja avocat ori mandata pe cineva cu procura speciala notariala.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-09-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Gheta Iulian Ionuț a scris pe 29-09-2021:
Toate aceste demersuri se pot face si la distanta(prin tel sau email???) sau trebuie sa merg personal la primaria Racovita. Pot angaja pe cineva sa ma reprezinte....?

Puteti angaja un avocat sa efectueze aceste demersuri.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-04-2022
Vizitator
Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pot sa deschid succesiune dupa socrii mei care au decedat acum multi ani.Metioez ca nici un copil al lor(7 la numar) nu s-a preocupat de succesiue.Eu ca nora a socrilor mei vreau sa ma ocup de asta pentru ca sotul meu(unul dintre copii) a murit acum 5ani.Masa succesorala se compune dintr-o casa si ceva teren agricol care teren e folosit de niste nepoti ai socrilor mei.Cum ar fi mai bine:sa ma adresez instantei sau notarului?casa si terenul se afla in comuna REVIGA Jud Ialomita.Sa zicem ca demarez procedura, platesc toate taxele si apoi se trezesc ceilalti mostenitori ca vor si ei din mostenire,ce voi face in acest caz? In speranta ca ma veti lamuri,va multumesc anticipat!
Răspunde
 26-04-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dvs, in calitate de sotie a unui fiu predecedat al socrilor, nu aveti calitatea de mostenitoare a socrilor. Dvs. puteti sa deschideti succesiunea dupa sotul dvs.
La mostenirea bunicilor ar veni fiul sau fiica dvs, prin reprezentarea tatalui. Aveti copii?
Oricum, speta nu e usoara, va recomand sa va adresati unui avocat local.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-04-2022

Bucuresti
0746938774
Facebook
Basturea Maria Bucuresti a scris pe 25-04-2022:
Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pot sa deschid succesiune dupa socrii mei care au decedat acum multi ani.Metioez ca nici un copil al lor(7 la numar) nu s-a preocupat de succesiue.Eu ca nora a socrilor mei vreau sa ma ocup de asta pentru ca sotul meu(unul dintre copii) a murit acum 5ani.Masa succesorala se compune dintr-o casa si ceva teren agricol care teren e folosit de niste nepoti ai socrilor mei.Cum ar fi mai bine:sa ma adresez instantei sau notarului?casa si terenul se afla in comuna REVIGA Jud Ialomita.Sa zicem ca demarez procedura, platesc toate taxele si apoi se trezesc ceilalti mostenitori ca vor si ei din mostenire,ce voi face in acest caz? In speranta ca ma veti lamuri,va multumesc anticipat!

In primul rand va trebui sa dezbateti succesiunea de pe urma sotului, pentru a dobandi calitatea de mostenitor.

Ulterior va trebui dezbatuta succesiunea de pe urma socrilor.

In situatia in care credeti ca nu veti ajunge la o solutie privind modul de impartire al masei succesorale cu ceilalti mostenitori, va trebui sa dezbateti mostenirea in instanta.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.