Forum avocaţi > Civil

Reductiunea liberalitatilor excesive. Testament

03-08-2017

Buna ziua.
Am o nelamurire, care consta in urmatoarele.
Suntem 2 frati, eu avand si testamentul (fiind legatar universal).Fratele m-a actionat in judecata pentru “reductiunea liberalitatilor excesive”, dar la primul termen l-a suspendat, deoarece a deschis un alt proces pentru succesiune. Si primul proces ramanand suspendat pana la hotararea definitiva a celui de-al 2lea proces. Dar nu stiu de ce al-2-lea proces s-a dezinvestit (nici nu a avut termen) , si nici nu a mai facut vreun demers sa redeschida un alt proces de succesiune.
Nedumerirea mea este:
1. Daca primul proces s-a suspendat si in viitor se va redeschide care va fi termenul de repunere pe rol, acela cand s-a depus dosarul, sau cand se redeschide?
2. Avand in vedere ca cauza care a stat l-a baza suspendarii a fost anulata(dezinvestire), ce consecinte are asupra primului dosar( reductiunea)
3. Daca a trecut mai mult de 3 ani ( procesele s-au facut in acest interval), intervine prescriptia?
4. Nu inteleg terminologia dintre “ reductiunea liberalitatilor excesive” si “atacarea testamentului”, e una si acelasi lucru ?
Va multumesc.
Răspunde
 03-08-2017

Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3
0729974369 (Doar pt. programări)
cabinetavocatvasile@yahoo.com
Buna ziua,

Va raspund punctual:
1. Dosarul nu are voie sa ramana suspendat mai mult de 6 luni fara motiv. Dosarul ar fi trebuit repus pe rol in momentul in care dosarul 2 (din cauza caruia s-a suspendat) a fost solutionat definitiv (prin anulare, respingere ori alta solutie).
2. Dosarul privind reductiunea ar trebui repus pe rol la cererea persoane interesate (dvs. nu aveti interes sa repuneti cauza pe rol).
3. Actiune de reductiune a liberalitatilor excesive trebuie introdusa in termen de 3 ani de la data deschiderii succesiunii.
4. Sunt notiuni diferite, insa vizeaza acelasi scop.Reductiunea liberalitatilor excesive reprezinta o sanctiune civila constand in ineficacitatea legatelor (testamentelor) si desfiintarea donatiilor dispuse prin vointa defunctului, in scopul si in masura necesara intregirii rezervei succesorale. Astfel, desi testamentul este perfect valabil (si ramane in fiinta), mostenitorii rezervatari au dreptul sa isi ceara partea care le este "rezervata" prin lege, daca testamentul sau donatia afecteaza dreptul mostenitorilor rezervatari.

Avocat Alexandra Vasile
tel. 0729974369
Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com
Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-08-2017

Multumesc pentru raspuns.
Sa inteleg ca daca au trecut 4 ani de la " deschiderea succesiunii" , si fratele nu a facut nici un demers concret pentru succesiune, intervine prescriptia. Atunci el nu mai poate cere reductiunea si sa mai atace testamentul ?
Eu in acest caz cum ar trebuii sa procedez ?
E un pic cam complicat in sensul ca am avut niste procese pe rol mostenite, si m-au secat financiar.
Cu multumiri.
Răspunde
 04-08-2017

sa reformulez:
Cand voi reusi sa fac succesiunea in instanta, practic cum se interpreteaza prescriptia?
va multumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.