|
29-09-2017 |
 | Meri
|
| Sora mea a fost căsătorită 23 ani .Anul acesta soțul ei a murit .Nu au copii împreună , iar el are un copil din altă căsătorie .Cu 20 de ani in urmă , soțul ei a făcut un testament la notar , in care prevede ca după moartea lui , fiicei lui să ii revină apartamentul , iar sotiei dreptul de uzufruct viager .Apartamentul a fost bunul lui propriu , dar in 23 ani s-au făcut multe îmbunătățiri si cu contribuția sotiei .Cine e de fapt proprietarul ? Ce drepturi are sora mea si ce drepturi are fiica lui , având in vedere că există acest testament . | |
|
|
|
01-10-2017 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| Prin testament nu se poate incalca rezerva succesorala. Sotia supravietuitoare este mostenitor rezervatar, iar rezerva sotului supravietuitor este de jumatate din cat ar fi primit daca venea la mostenire ca mostenitor legal. Partea pe care sotul supravietuitor ar fi primit-o ca mostenitor legal, care vine in concurs cu un descendent direct este de 1/4 din mpstenire. Deci, in cazul existentei unui testament, cota lui devine 1/4 :2 deci 1/8 din mostenire. Pe de alta parte, testamentul este un act atacabil. Dupa moartea testatorului, primii care pot ataca testamentul sunt mostenitorii rezervatari, in conditiile in care le-a fost incalcata rezerva succesorala. Un testament, la fel ca oricare act juridic, poate fi atacat de persoanele interesate (de obicei cei ale caror drepturi sunt afectate de existenta testamentului) pe motivul ca, la momentul incheierii testamentului, testatorul nu avea discernamant sau ca i-a fost viciat consimtamantul. De aceea, pentru a proteja actul, notarii publici solicita, in vederea autentificarii unor astfel de acte, certificate medico-legale de la Institutul de Medicina Legala (care atesta ca testatorul are discernamant) dupa care poate incheia un asemenea document. Insa, in instanta, uneori, este destul de dificil sa demonstrezi ca defunctul avea discernamant atunci cand a facut testamentul. | |
|
|
|
|
01-10-2017 |
 | Meri Vizitator |
| Mulțumesc foarte mult pentru răspunsul documentat .Pentru a mă lămuri complet , mai am următoarea nedumerire .Dacă nu era testamentul , sora mea ar fi beneficiat de 1/8 din tot apartamentul sau doar din cota de 1/2 care intră la succesiune . | |
|
|
|
01-10-2017 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| Daca nu ar fi existat testamentul, sora dvs. in calitate de sotie supravietuitoare, ar fi beneficiat de 1/4 din apartament. La succesiune nu intra doar cota de 1/2 .Concluzia este: daca nu exista testament sora dvs. mostenea 1/4 din apartament, daca exista testament, ea mosteneste 1/8. Insa aceasta 1/8 va trebui sa o solicite in instanta, atacand testamentul. | |
|
|
|
|
07-03-2023 |
 | Manea Valentina Vizitator |
| Bună ziua. Bunica mea a decedat. A avut 2 copii, o fiică (in viata) si un fiu, tatăl meu(decedat).Bunicul a decedat și el înaintea tatălui meu. Bunica, după moartea bunicului și a fiului ei(tatăl meu) a făcut un testamen fiicei ei(mătușa mea). În ce condiții poate fi contestat acest testament și care sunt procentele în care se împarte moștenirea? Mulțumesc! | |
|
|
|
08-03-2023 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Prahova 0742251721Whatsapp marina.starjil@gmail.com
|
| Testamentul poate fi contestat daca persoana nu avea discernament cand a testat ori a fost supusa violentei ori dolului (se intampla la testamentul olograf de regula) Daca este un testament notarial, act autentic, atunci actul implica o dezmostenire. Dvs., fara testament, ati fi mostenit in cota egala cu fiica supravietuitoare, prin reprezentarea tatalui. Cu testament, aveti parte cel putin de rezerva succesorala, in calitate de mostenitoare rezervatara. (rezerva este jumatate din cota normala; daca mostenitori sunt doar fiica si dvs, 1/2 :2, adica 1/4 este aldvs.din mostenire. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
09-03-2023 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Manea Valentina a scris pe 07-03-2023: Bună ziua. Bunica mea a decedat. A avut 2 copii, o fiică (in viata) si un fiu, tatăl meu(decedat).Bunicul a decedat și el înaintea tatălui meu. Bunica, după moartea bunicului și a fiului ei(tatăl meu) a făcut un testamen fiicei ei(mătușa mea). În ce condiții poate fi contestat acest testament și care sunt procentele în care se împarte moștenirea? Mulțumesc! Dvs, in calitate de mostenitoare a tatalui, beneficiati de o rezerva succesorala de 1/2 din cota care i-ar fi revenit legal tatalui dvs, in lipsa unui testament, deci veti mosteni 1/4. Testamentul a fost incheiat la notar? | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
09-03-2023 |
| Bună ziua, mulțumesc mult pentru răspuns. Testamentul a fost făcut la notat. | |
|
|
|
09-03-2023 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| In acest caz veti beneficia de rezerva succesorala. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
09-03-2023 |
| După succesiune, sunt obligată sa vând partea de 1/4 care îmi revine dacă mătușa dorește să vândă partea ei ? | |
|
|
|
09-03-2023 |
|
| Nimeni nu va poate obliga sa vindeti. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
09-03-2023 |
| Mulțumesc pentru răspunsuri. În acest caz succesiunea se dezbate la notar ? După succesiune se face un partaj pentru a ști care este partea mea, adică 1/4 din casa? | |
|
|
|
10-03-2023 |
|
| Da, daca partile se inteleg, toate actele se fac la notar. Daca partile nu sunt in acord, mostenirea se dezbate in instanta. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
11-03-2023 |
| Pentru a utiliza partea ce îmi revine, se face un partaj? Eu nu doresc sa vând ce mi se cuvine, doresc sa păstrez și eventual sa utilizez o cameră din casat. Este posibil? Mulțumesc anticipat! | |
|
|
|
12-03-2023 |
|
| Fiind descendenta,sunteti si mostenitor sezinar, adica puteti intra in posesie fara alte proceduri. Adica, chiar si fara partaj puteti folosi imobilul. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-03-2023 |
| Manea Valentina a scris pe 11-03-2023: Pentru a utiliza partea ce îmi revine, se face un partaj? Eu nu doresc sa vând ce mi se cuvine, doresc sa păstrez și eventual sa utilizez o cameră din casat. Este posibil? Mulțumesc anticipat! Puteti folosi imobilul, insa daca ceilalti mostenitori vor dori iesirea din indiviziune, vor trebui efectuate expertize pentru a se stabili daca bunul este comod partajabil in natura. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
12-03-2023 |
| Ce înseamnă " comod partajabil in natura"? Este vorba de o casa cu 4 camerei bucătărie. În cazul în care nu poate fi partajată ce se întâmplă? | |
|
|
|
13-03-2023 |
| Comod partajabil in natura insemna ca imobilul respectiv poate fi impartit fizic, fiecare sa isi ia o cota parte strict delimitat, conform cotelor de proprietate. Nu cred ca 4 camere pot fi partajate in natura, ceea ce inseamna ca imobilul va fi atribuit in totalitate in natura unuia dintre coproprietari, celalalt urmand sa primeasca o sulta, adica valoarea in bani a cotei sale de proprietate. | Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient | |
|
|
|
|
13-03-2023 |
| Manea Valentina a scris pe 12-03-2023: Ce înseamnă " comod partajabil in natura"? Este vorba de o casa cu 4 camerei bucătărie. În cazul în care nu poate fi partajată ce se întâmplă? Adica daca bunul poate fi impartit fizic intre proprietari. Daca nu este comod partajabil, imobilul fie se va atribui in natura unui mostenitor, cu obligarea acestuia la plata unei sulte catre ceilalti, conform cotelor pe care le detin, fie va fi vandut, iar banii vor fi impartiti intre mostenitori. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
01-10-2023 |
 | Begu Mariana. Vizitator |
| Buna ziua, In cazul in care vreau sa las mostenire prin testament nepoatei mele un imobil,dupa moartea mea mai poate veni la mostenire si fiica mea? | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |