|
02-10-2017 |
| Suntem 2 frati. Tatal decedat in 1999. Mama decedata in 2017. Mama a lasat un testament fratelui la notar. Azi am fost la notar si am acceptat succesiunea (stiu ca , chiar daca am fost exclusa din testament atunci am dreptul din rezerva succesorala) . Nu stiu daca va putea deschide succesiunea din lipsa de buletin valabil, lipsa acte, lipsa bani. Intrebarea este daca eu sunt nevoita sa deschid succesiunea in instanta trebuie sa ma incadrez intr-un anumit timp, ? Sau o pot deschide peste 2, 4 sau 5 ani? Sa nu ma trezesc ca daca nu am deschis succesiunea intr-un anumit timp sa pierd partea mea. Cat la suta va primii cel cu testament si cat va primii cel fara testament. Si daca el sufera de schizofrezie poate el merge sa ceara succesiune in instanta sau trebuie sa aiba un reprezentant sau cineva care sa il reprezinte? Multumesc | |
|
|
|
02-10-2017 |
 | Av. Raluca Ifrim ✓ Bucuresti 0736423312 (Doar pt. programări) av.ralucaifrim@yahoo.com
|
| Buna ziua, Potrivit dispozitiilor art. 1143 Noul Cod Civil, cererea de partaj este imprescriptibila: "Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune. Mostenitorul poate cere oricand iesirea din indiviziune, chiar si atunci cand exista conventii sau clauze testamentare care prevad altfel." Deci, puteti formula aceasta cerere oricand doriti, fara limita de timp. Este bine ca ati acceptat succesiunea. In ceea ce-l priveste pe frate, daca este lipsit de capacitate de exercitiu, trebuie reprezentat in instanta de un curator. | Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta) tel: 0736.423.312 Doar pentru programari e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com | |
|
|
|
|
02-10-2017 |
| Si care ar fi partea mea daca el are testament? Jumateta din tot sau mai putin? | |
|
|
|
02-10-2017 |
 | MiriamGeorgescu
|
| Si pe mine ma intereseza raspunsul. Multam | |
|
|
|
02-10-2017 |
 | Av. Raluca Ifrim ✓ Bucuresti 0736423312 (Doar pt. programări) av.ralucaifrim@yahoo.com
|
| Rezerva succesorala este jumatate din cota succesorala cuvenita daca nu ar fi fost testament. In cazul dvs, rezerva este 1/4 din mostenire. | Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta) tel: 0736.423.312 Doar pentru programari e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com | |
|
|
|
|
04-10-2017 |
| In instanta se poate anula un testament facut la notar daca vin cu martori la care mama a spus cu aprox. 5 luni inainte de a muri ca ii este frica de el , ca fratele urla la ea, o jignea, si martori ca vecini are pot confirma cum era tratata doar prin jigniri si urlete zilnice , urlete auzite de multi dintre vecini.El se drogheaza si posibil schizofrenic si ii aducea aminte ca el ma va omori daca nu ii las partea mea de avere. Mama era o persoana care nu isi spunea problemele de rusine. El traind in Germania pana in 2014, eu am avut grija de mama mea, eu dormeam cu ea in spital ,eu am am avut grija de ea cand a avut cancer etc dupa august 2014 nu am mai avut dreptul sa imi vad mama pt ca eram amenintata cu moartea daca am tupeu sa merg la ea la usa (el mutandu-se la ea), avand si martori ca eram asa amenintata. Nimeni nu poate depune marturie pt el ca mama a fost bine tratata de el ci doar umilita si injurata. Am vreo sansa sa ii anulez testamentul? Va multumesc | |
|
|
|
04-10-2017 |
| Eu am mers la notar si am declarat ca accept succesiune (stiu ca este termen 1 an de zile). Trebuie sa faca si el la notar o declaratie de acceptare a succesiunii daca el are facut testament? | |
|
|
|
04-10-2017 |
 | Av. Nelson Denisa Vizitator |
| Meli a scris pe 04-10-2017: Eu am mers la notar si am declarat ca accept succesiune (stiu ca este termen 1 an de zile). Trebuie sa faca si el la notar o declaratie de acceptare a succesiunii daca el are facut testament? Da, si mostenirea testamentara trebuie acceptata, nu numai cea legala. Cel mai sigur mod de a o accepta este declaratia pe care ati facut-o dv., insa nu uitati de acceptarea tacita pe care o poate proba sau nu. | |
|
|
|
04-10-2017 |
| Ce inseamna acceptare tacita? Deci eu am avut grija de mama si totusi i-a lasat lui tot cu testament la notar. Un drogat care a trait pe spatele parintilor.Eu am mers la notar si am acceptat succesiunea (un sfert din tot ar fi al meu). El nu trebuie sa mearga sa accepte succesiunea tot in termen de 1 an? A fost la notar de mai multe ori dar niciodata cu acte si are buletin expirat. Nu face decat sa ma ameninte cu moartea sa ii dau si partea mea care mi-o da legea. I-am facut plangeri penale pt agresiune, amenintari cu moartea (avand martori) si asteptam inceperea procesului. In prezent sta in casa mamei si traieste din banii care au mai ramas de la mama bani care acum incep sa se termine si amenintarile si scrisul pe masina au loc zilnic. Daca nu face.si el hartie la notar de acceptrea succesiunii el nu pierde tot? Nici nu are de gand sa isi faca buletinul fiind expirat de 1,5 ani. Ce pot face sa nu mai fiu amenintata ca lui nu ii pasa de lege, de politie de nimic. | |
|
|
|
04-10-2017 |
| "(1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte: a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii; b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi; c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comostenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi. (2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire. (3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor. (4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii." Detalii: Art. 1110 Codul Civil | |
|
|
|
04-10-2017 |
| Meli a scris pe 04-10-2017: Daca nu face.si el hartie la notar de acceptrea succesiunii el nu pierde tot?. Nu pierde neaparat tot daca nu face declaratie la notar, exista inca posibilitatea sa isi probeze in instanta acceptarea tacita daca se afla in unul din cazurile prevazute de lege. De exemplu in mod curent plata impozitelor este recunoscuta ca act de acceptare tacita. Vedeti articolul de lege si folositi si cautarea Google ca sunt destule articole pe subiect. | |
|
|
|
05-10-2017 |
|
| Meli a scris pe 04-10-2017: In instanta se poate anula un testament facut la notar daca vin cu martori la care mama a spus cu aprox. 5 luni inainte de a muri ca ii este frica de el , ca fratele urla la ea, o jignea, si martori ca vecini are pot confirma cum era tratata doar prin jigniri si urlete zilnice , urlete auzite de multi dintre vecini.El se drogheaza si posibil schizofrenic si ii aducea aminte ca el ma va omori daca nu ii las partea mea de avere. Mama era o persoana care nu isi spunea problemele de rusine. El traind in Germania pana in 2014, eu am avut grija de mama mea, eu dormeam cu ea in spital ,eu am am avut grija de ea cand a avut cancer etc dupa august 2014 nu am mai avut dreptul sa imi vad mama pt ca eram amenintata cu moartea daca am tupeu sa merg la ea la usa (el mutandu-se la ea), avand si martori ca eram asa amenintata. Nimeni nu poate depune marturie pt el ca mama a fost bine tratata de el ci doar umilita si injurata. Am vreo sansa sa ii anulez testamentul? Va multumesc Da, se poate cere anularea testamentului daca aveti martori in acest sens. | Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta) tel: 0736.423.312 Doar pentru programari e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com | |
|
|
|
|
08-10-2017 |
| Eu nu ma grabesc sa deschid succesiunea in instanta. Daca fratele cu testament deschide succesiunea la notar este obligatoriu sa fiu anuntata de catre notar? Eu nefiind de acord si doresc prin instanta. Multumesc | |
|
|
|
08-10-2017 |
| Da, este obligatoriu sa fiti citata deoarece sunteti mostenitor rezervatar, dar faptul ca refuzati dezbaterea amiabila a succesiunii nu este deloc cea mai buna optiune. Va puteti cere rezerva si in mod amiabil la notar. Intr-un final veti pierde mai mult in urma procesului. | |
|
|
|
18-10-2017 |
| Fiind cea care a fost exclusa din testament, eu am acceptat la notar succesiunea, intrebarea este : 1) Pot cere o copie a testamentului inainte de deschiderea succesiunii ? si daca da unde se poate cere? 2) fratele sta in casa mamei platind intretinerea si curentul dar impozitul pe casa nu il plateste (nefiind platit din 1999) si nici impozitul pe pamant nefiind platit de 2 ani. Pt acceptare tacita a mostenirii nu trebuie sa platesti si taxele si impozitele catre stat? | |
|
|
|
10-11-2017 |
|
|
30-11-2018 |
 | Zaharia Vizitator |
| Buna ziua,am si eu o intrebare ,am testament facut de mama in timpul vietii ,cele 4 surori au dat semnatura la notariatul de stat ca renunta in favoarea mea,decat una dintre ele nu a dat declaratie,eu vreau sa obtin un certificat de mostenitor,trebuie dezbatuta taxa de succesiune,relatez testamentul a fost facut in 1981. | |
|
|
|
04-02-2020 |
 | Alecsandra Vladu Vizitator |
| Bună ziua - Am și eu o întrebare, soțul meu - decedat, fiind singurul care a acceptat succesiunea după mama lui, ea lăsând un testament. Am introdus acțiune în instanta pentru succesiune, am plătit taxa. Cei 2 parati nu au făcut cerere de acceptare a succesiunii, nu i-a interesat niciodată sănătatea testatoarei nu au contribuit cu nimic la cheltuielile de înmormântare - dar prin testament le-a lăsat ceva. Pot cere ca instanta sa nu le atribuie nimic, ei fiind complet dezinteresati. Va mulțumesc, | |
|
|
|
04-02-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Alecsandra Vladu a scris pe 04-02-2020: Bună ziua - Am și eu o întrebare, soțul meu - decedat, fiind singurul care a acceptat succesiunea după mama lui, ea lăsând un testament. Am introdus acțiune în instanta pentru succesiune, am plătit taxa. Cei 2 parati nu au făcut cerere de acceptare a succesiunii, nu i-a interesat niciodată sănătatea testatoarei nu au contribuit cu nimic la cheltuielile de înmormântare - dar prin testament le-a lăsat ceva. Pot cere ca instanta sa nu le atribuie nimic, ei fiind complet dezinteresati. Va mulțumesc, Daca testatoarea nu si-a revocat testamentul, acesta produce efecte, insa daca sotul dvs a acceptat mostenirea, acesta a devenit mostenitor rezervatar, revenindu-i o cota de 1/2 din cat i-ar fi revenit in mod legal, daca nu ar fi existat acel testament. Dvs, in calitate de mostenitoare a sotului, va revina cota parte din masa succesorala ramasa de pe urma sotului, iar daca veti considera ca exista motive de nulitate a acelui testament, puteti solicita acest lucru in fata instantei, aducand dovezi in acest sens. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
04-02-2020 |
 | Alecsandra Vladu Vizitator |
| Mulțumesc frumos pentru răspuns - am omis sa spun ca fiii noștri sunt reclamanți în cauza, eu sunt mandatar, iar parati sunt fiul defunctei, singurul în viata, și un nepot de fiu. Ce vreau sa știu este dacă pot cere ca ei sa nu beneficieze de acel testament, pentru ca nu merită. Trebuia contestat atunci? Ce se mai poate cere (face)? Încă nu s-a fixat termen la instanta. Am încercat inițial la notar dar nu s-au prezentat, Mulțumesc tare mult! | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |