Forum avocaţi > Civil

Donatie apartament

11-10-2017

Bună ziua,
Mama mea este foarte bolnava cu inima. Ar vrea să îi dea apartamentul ei fiicei mele.
Eu (împreuna cu fica mea) locuiesc în străinatate şi as dori să ştiu care variantă este cea mai usoară pentru acest lucru.
1) Să doneye apartamentul acum cît este in viaţa
2) Să facă testament şi să îl pună acolo
Ce documente sînt necesare şi cum trbuie procedat în fiecare variantă?
Aş vrea să menţionez că eu sînt singurul ei copil şi deasemeni nu am alt copil de cît fiica mea.
Vă mulţumesc anticipat pentru ajutor.
Cu tot respectul,
Răspunde
 11-10-2017

Bucuresti
0736423312 (Doar pt. programări)
av.ralucaifrim@yahoo.com
Buna ziua,

Cel mai simplu este sa faca testament olograf. Testamentul olograf pentru a fi valabil trebuie scris, semnat si datat in intregime de mana testatorului.

Donatia trebuie obligatoriu sa fie facuta la notar, trebuie sa fie prezenta si fiica dvs, iar taxa de donatie este identica cu cea a unui contract de vanzare.

Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta)
tel: 0736.423.312
Doar pentru programari
e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-10-2017
Vizitator
Daca optati pentru testament, as zice ca cel mai bine il faceti tot la notar. Costa in jur de 100-200 de lei in functie de notar, dar aveti avantajul printre altele ca este mult mai greu de contestat. Afara ca se inscrie in registrul national al liberalitatilor si mai exista alte avantaje practice fata de testamentul olograf. Intr-adevar cel olograf nu va costa chiar nimic insa complica foarte mult ulterior procedura succesiunii pentru ca va trebui inclusiv expertizat. Expertiza grafoscopica il va costa pe succesibil minim 1000 de lei si trebuie sa pastrati scripte autentice ale testatorului.
Răspunde
 11-10-2017
Vizitator
Asa ca in final desi va bucurati ca nu-i platiti notarului cei 100-200 de lei, riscati sa platiti mai mult (fie prin anularea testamentului in cel mai rau caz sau prin plata expertizei)
Răspunde
 11-10-2017
Vizitator
In speta dv. inteleg ca nu ar avea cine sa conteste testamentul, insa in continuare exista riscul ca daca il faceti olograf sa omiteti ceva dpdv. al formei sau al legalitatii dispozitiilor de ultima vointa astfel incat sa nu fie acceptat la dezbaterea succesiunii. Deci faceti tot posibilul sa vi-l autentifice un notariat daca vreti sa aveti siguranta sau macar sa va asiste un avocat la redactarea lui.
Răspunde
 11-10-2017

Bucuresti
0736423312 (Doar pt. programări)
av.ralucaifrim@yahoo.com
avand in vedere ca doamna este singurul copil si este de acord cu dorinta mamei dumneaei, ma indoiesc ca dupa deces ar putea contesta testamentul.....Tinand cont si de faptul ca doamna respectiva, despre care se vorbeste in mesajul initial, este in varsta si bolnava, nu stiu in ce masura ii va fi usor sa mearga la notar pt un testament autentic.

Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta)
tel: 0736.423.312
Doar pentru programari
e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-10-2017
Vizitator
Sigur, am inteles si eu asta, insa exista posibilitatea ca notarul sa mearga la domiciliu sau macar sa o asiste un avocat cum scriam mai sus. Personal am intalnit de mai multe ori testamente olografe ce nu au putut fi folosite la dezbaterea succesiunii nici macar in instanta din cauza viciilor de forma sau chiar de fond (dispozitii echivoce sau confuze ale testatorului).
Răspunde
 16-10-2017

Vă mulţumesc pentru răspuns.
Ce documente ar fi necesare pentru întocmirea testamentului?
Răspunde
 16-10-2017

Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3
0729974369 (Doar pt. programări)
cabinetavocatvasile@yahoo.com
Buna ziua,

Pentru intocmirea testamentului la notar este nevoie de actul de identitate si cam atat. Daca testamentul se face pentru toate bunurile aflate in patrimoniu, nu este nevoie de nominalizarea lor. Daca testamentul se face doar cu privire la un anumit bun, atunci este nevoie de actul de proprietate.

Avocat Alexandra Vasile
tel. 0729974369
Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com
Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.