Forum avocaţi > Civil

Calcul despagubire RCA conform Normei ASF 23/2014-art.52

15-10-2017
Vizitator
Dupa un accident in care un vehicul s-a izbit de masina mea parcata regulamentar la 1,5 m de marginea carosabila in fata gardului unei curti proprietate privata, au rezultat avarii atat ale masinii mele cat si a gardului.Politia a facut proces verbal iar eu cu cel vinovat am completat formularul de constatarea amiabila. Am sunat la sediul asigurarii City Insurance pt. informatii de unde am primit numar deschidere dosar daune si nr.telefon service colaborator cu firma de asigurare pentru tractarea masinii, fiind nedeplasabila Au tractat-o la garaj unde am semnat acte de ridicare si introducere in reparatii.,dupa care mi s-a comunicat valoarea de 550lei interventie si urmand sa-mi faca calculul de km tractati atunci cand in cazul de dauna totala primesc suma de despagubire si doresc sa o retrag din service. Un agent constatator City Insurance mi-a facut procesul verbal de constatare daune din pozele facute exteriorului masinii urmand service-ul sa faca evaluarea exacta a daunelor. Dupa cateva zile de la Fan Curier am primit de la City Insurance comuniarea calculului valorii maxime de despagubire din dosarul de dauna. Autoturismul a fost incadrat ca dauna totala cu suma de 8433 lei oferita fara reparatie si suma de 11245 in cazul reparatiei, scriind ca suma a fost stabilita conform Normei ASF23/2014-art.52 precum si a OUG 54/2016. Am sunat la service-ul recomandat de City Insurance unde se afla masina si i-am cerut sa o introduca in reparatii. Am fost refuzat din cauza sumei primite si mi s-a spus ca valoarea de reparatie este in jur de 37000 lei. I-am cerut sa-mi elibereze un deviz al valorii de reparatie. Mi s-a spus ca se face contracost (cu un pret piperat) sau sa cer asigurarii din dosar. Suparat si nestiind ce sa fac,am consultat un avocat care m-a sfatuit sa trec cu rabdare peste toate solutiile amiabile inainte de un eventual proces in instanta. Am sunat la ASF unde un inspector m-a sfatuit sa aflu mai intai valoarea reala a bunului asigurat de la brokerul prin care s-a facut asigurarea fiind chiar obligat la cererea mea sa imi faca calculul valorii de piata. Am sunat la firma Campion Broker si am cerut sa mi se faca acel calcul. O doamna,broker la acea firma mi-a dat adresa de mail ca sa ii descriu detaliat tot cazul si sa-mi exprim cerintele pe urma. I-am descris totul,asemanator celor scrise aici. Inca astept raspunsul.
Nedumerirea mea este ca au invocat art.52 de la ASF unde la punctul 1 spune clar ca valoarea se stabileste pe baza valorilor de piata ale unor vehicule de acelasi fel, iar la punctul 2 spune ca se folosesc sisteme de specialitate pentru evaluarea vehiculelor inmatriculate permanent in Romania, asta in cazul in care pe toata piata din Romania nu exista la vinzare un vehicul de acest fel. Detin un Volvo C70 an fabricatie 2002 capacitate cilindrica 2300 cu 174 kw(240CP). Am intrebat si pe angajatul City Insurance despre rezultatul acelui calcul din care a reiesit suma vehiculului iar acesta mi-a aratat pe un site romanesc de vanzari autovehicule o masina asemanatoare in Italia.Mi-a facut el un calcul din care a reiesit ca suma ce mi s-a oferit de asigurare e mai mare cu 20 de lei si sa ma multumesc. Recunosc ca s-au incins spiritele cand i-am reprosat lipsa de profesionalism si corectitudine iar eu nu sunt de acord cu suma oferita.Mi-a spus ca pot sa fac contestatie si ce vreau eu. Intradevar suma si valoarea vehiculului nu este mare insa dispretul si batjocura intalnita a fost peste masura suportabila chiar si in Romania.
Intre timp am aflat ca am posibilitatea de a face o cerere de reevaluare societatii de asigurare in care sa-mi aduc argumentele nemultumirii mele.O v-oi face in momentul in care o sa pot sti si eu ca proprietar al bunului asigurat acea valoare de piata care mi-a fost stabilita la momentul asigurarii si la momentul accidentului. Dupa care v-oi adauga si chitantele revizuiri in service a masinii facute inainte de accident cu 10 luni cu suma care depaseste cu mult valoarea data de asigurare pe toata masina. In art.52 ASF mai spune despre aceleasi caracteristici tehnice si dotari iar masinii mele i-a fost aduse modificari si dotari omologate ,din nou,cu costuri ce depasec valoarea asigurarii
Intrebarile ar fi daca eu ca proprietar sunt indreptatit sa cer si sa aflu valoarea vehiculului facuta la si de asigurare? Ce solutii ar mai putea fi in afara istantelor de judecata? La un eventual proces in istanta,in cazul unui castig de cauza pot sa obtin extinderea daunelor asupra tuturor cheltuielilor,inclusiv avocat?
Cu respect.
Răspunde
 20-10-2017
Vizitator
Buna, eu am un caz similar... inca in proces de solutionare. Momentan incerc sa contest valoarea comunicata de asigurator. De asemenea le-am cerut detalierea metodei de calcul a.i. sa se vada ca s-au luat in considerare macar cateva dintre optiunile masinii care pot aduce diferente de pret.
E indicat sa incerci pe cale amiabila... dar tb sa gasesti oferte cu caracteristici asemantoare prin care sa-ti sustii punctul de vedere.
Răspunde
 24-10-2018
Vizitator
Buna ziua! Intr-o situatie similara ma aflu si eu fiind pagubit! Cum ati reusit pana la urma? Multumesc.
Răspunde
 25-10-2018
Vizitator
Buna,
Am contestat valoarea si le-am cerut sa-mi arate modul de calcul, ceea ce nu au facut bineinteles. Insa mi-au dat ulterior o valoare mai mare, pe care am contestat-o de asemenea. Pentru a treia am ajuns la un numitor comun, am mai cedat si eu un pic pentru ca dura prea mult. Vezi ca di transportul poate fi decontat, eu le-am dat tranzactiile cu uber pt decontare pt perioada in care dosarul era depus la asigurator in vederea solutionarii. Au incercat sa mai taie si de aici niste zile...
Succes!
Răspunde
 25-10-2018
Vizitator
Mulțumesc mult Silvia. Eu mâine fac 3 săptămâni de la accident, am reușit sa fac constatarea, devizul și mâine ma duc peste ei. Trebuie să-mi deconteze și platforma. De Uber nu știam. Asigurătorul în cauza este Euroins. După fiecare respingere, cât dura fiecare oferta?
Răspunde
 29-10-2018
Vizitator
Bună ziua! Revin cu problema de dauna totala, în situația în care am fost contactat de un ONG al pagubitilor RCA. Mi-au comunicat ca se pot ocupa ei de problema mea gratis, fără nici un cost suplimentar și să-mi ofere și mașina pana se recupereaza suma. A mai lucrat cineva cu ei? Sunt de încredere? Sediul este în Târgoviște, urmează sa fiu contactat de un agent din partea lor.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.