Forum avocaţi > Civil

Exceptia autoritatii de lucru judecat

24-10-2017
Vizitator
Buna,

Am intentat mai demult un proces cuiva iar in final instanta a dat o solutie 'de mijloc', adica a admis in parte si cererea mea dar si anumite aspecte din cererea paratului (prin reconventionala). Paratul a solicitat cheltuieli de judecata iar la momentul respectiv instanta a respins ca neintemeiata aceasta pretentie.

Ulterior persoana respectiva s-a adresat pe cale separata sa ceara recuperarea cheltuielilor de judecata. Eu am invocat exceptia autoritatii de lucru judecat insa aceasta a fost respinsa pe motiv ca cererea partii nu a fost judecata si m-a obligat la plata integrala a cheltuielilor de judecata!

De ce nu ar fi aceasta exceptie valabila in conditiile in care prima instanta a scris in motivare ca respinge pretentiile de cheltuieli ca neintemeiate?

Multumesc
Răspunde
 24-10-2017

Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3
0729974369 (Doar pt. programări)
cabinetavocatvasile@yahoo.com
Buna ziua,

Este interesanta chestiunea pe care ati supus-o atentiei noastre. In mod normal, aveti dreptate, insa depinde cum a fost solutionata cererea privind cheltuielile de judecata de catre prima instanta.

Daca paratul a cerut in cadrul actiunii initiale obligarea dvs. la plata cheltuielilor de judecata, iar instanta s-a pronuntat cu privire la acesta cerere, in sensul ca a respins cererea paratului de plata a cheltuielilor de judecata.inseamna ca exista autoritate de lucru judecata.

Exista insa posibilitatea ca instanta sesizata cu actiunea de fond sa nu fi solutionat cererea paratului, ci doar pe a reclamantului privind cheltuielile de judecata? Daca solutia instantei nu este clara, v-as recomanda sa faceti o lamurire de dispozitiv in ceea ce priveste aceasta chestiune.

Puteti ataca cu apel hotararea instantei care a dispus obligarea dvs. la plata cheltuielilor de judecata si sa invocati toate aceste aspecte. Poate instanta de control va da dreptate.

Avocat Alexandra Vasile
tel. 0729974369
Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com
Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-10-2017
Vizitator
In actiunea pe fond eu nu am cerut cheltuieli de judecata ci doar paratul le-a cerut in cererea reconventionala. In consecinta instanta nu se putea pronunta pentru respingerea lor decat pentru parat.

Din ce inteleg ar fi sanse la un apel sa admita exceptia invocata de mine.

Nu imi este foarte clar ce este acea lamurire de dispozitiv dar inteleg ca as putea solicita o lamurire de dispozitiv la instanta de fond cu trimitere strict la aspectul cheltuielilor de judecata. La apel banuiesc ca as putea invoca aceasta lamurire de dispozitiv cu numar de inregistrare (chiar daca inca nesolutionata). Apelul ar ramane in pronuntare pana la redactarea lamuririi de dispozitiv. Ar fi o directie buna?

Multumesc
Răspunde
 25-10-2017

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Daca instanta s a pronunțat pe aspectul cheltuielilor in sensul ca au fost respinse, eu apreciez ca ele nu pot fi cerute pe cale separata deoarece se opune principiul autoritatii de lucru judecat.

Asteptati motivarea instanței si apoi analizati oportunitatea declarării caii de atac.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.