|
02-11-2017 |
 | Serea Denisa Vizitator |
| Buna ziua, Am 2 vecini care au plantat pomi pe razor langa linia despartitoare dintre cele 2 proprietati si acestia nu inteleg sa taie pomii (salcami si visini) .Acestia imi umbresc curtea iar radacinile se intind in curtea mea provocandu-mi pagube, frunzele cad in curtea mea si trebuie sa la adun, umbra. In primul caz vecinul este plecat in strainatate de mai multi ani si in curtea acesteia intra si supravecheaza curtea mama si rudele proprietarei vecine. In al doilea caz vecinul este decedat si in curtea acestuia se foloseste de curte, gradina niste cunostinte, fosti prieteni ai vecinului decedat. In ambele cazuri persoanele care intra in curte, supravegheaza si controleaza curtea nu inteleg sa taie pomii aflati pe razor. Primaria locala nu se implica pe motiv ca nu poate intra in curtea acestora. Ce ma sfatuti sa fac? | |
|
|
|
03-11-2017 |
 | Av. Raluca Ifrim ✓ Bucuresti 0736423312 (Doar pt. programări) av.ralucaifrim@yahoo.com
|
| Buna ziua, Puteti sa formulati actiune in instanta prin care sa solicitati obligarea celor 2 vecini la a face, in sensul de a scoate pomii fructiferi si arborii saditi cu incalcarea urmatoarelor norme legale: - in ceea ce priveste salcamii, se va face aplicarea art. 607-608 C.civ (daca acestia au fost plantati inainte de 1.10.2011, data intrarii in vigoare a noul cod civil). Conform art. 607 C.civ., ,,nu e iertat a sadi arbori care cresc inalti decat in departarea hotarata de regulamentele particulare sau de obiceiurile constante si recunoscute si, in lipsa de regulamente si obiceiuri, in departare de doi metri, de la linia despartitoare a celor doua proprietati pentru arborii inalti si de o jumatate de metru pentru celelalte plantatii si garduri vii’’. Art. 608 C.civ.prevede ca vecinul poate cere ca arborii si gardurile vii, pusi la o distanta mai mica, sa se scoata. Daca plantarea a avut loc dupa 1.10.2011, atunci disp legale sunt cele cuprinse in art. 613 NCC: "În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii." - in ceea ce priveste visinii, disp. legale sunt cuprinse la art. 9 din Legea 384/2003: "(2) Plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi răzleți în grădini și curți, precum și în terenurile din extravilan se face respectându-se distanțele față de limita proprietății vecinilor, astfel: a) la 2 m de răzor sau gard, pomi cu talie mică; b) la cel puțin 3 m de răzor sau gard, pomi cu talie mare" Aveti dreptul sa taiati crengile care depasesc hotarul, catre proprietatea dvs, si radacinele care se intind peste proprietatea dvs. si sa pastrati fructele care cad pe proprietatea dvs. | Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta) tel: 0736.423.312 Doar pentru programari e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com | |
|
|
|
|
05-11-2017 |
 | Serea Denisa Vizitator |
| Va rog sa-mi spuneti pe cine dau in judecata,vecinii proprietari lipsesc, in curte intra alte persoane: la vecina care locuieste in strainatate controleaza curtea rudele proprietarei (mama si fratii acestuia) iar la celalalt vecin care e decedat se foloseste de curte si gradina fosti prieteni ai acestuia. Multumesc | |
|
|
|
06-11-2017 |
 | Avocat Vasile Alexandra ✓ Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3 0729974369 (Doar pt. programări) cabinetavocatvasile@yahoo.com
|
| Serea Denisa a scris pe 05-11-2017: Va rog sa-mi spuneti pe cine dau in judecata,vecinii proprietari lipsesc, in curte intra alte persoane: la vecina care locuieste in strainatate controleaza curtea rudele proprietarei (mama si fratii acestuia) iar la celalalt vecin care e decedat se foloseste de curte si gradina fosti prieteni ai acestuia. Multumesc Buna ziua, Trebuie sa actionati in instanta persoanele care apar in cartea funciara ca proprietari. In cazul vecinului decedat, trebuie sa chemati mostenitorii acestuia in judecata. Pentru a afla proprietarii din cartea funciara, trebuie sa cereti un extras CF de informare de la oficiul de cadastru si proprietate imobiliara de care apartineti. In ceea ce priveste mostenitorii vecinului decedat, puteti sa va adresati camerei notarilor publici cu o cerere pentru a afla daca s-a dezbatut succesiunea si care sunt mostenitorii. | Avocat Alexandra Vasile tel. 0729974369 Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3 | |
|
|
|
|
23-12-2018 |
 | Ion Vizitator |
| Bună ziua. Unde trebuie sa merg sau ce trebuie sa fac ca sa îmi conving vecinul sa își taie salcâmii care au crescut la 5 cm de gardul meu? | |
|
|
|
02-01-2019 |
| Ion a scris pe 23-12-2018: Bună ziua. Unde trebuie sa merg sau ce trebuie sa fac ca sa îmi conving vecinul sa își taie salcâmii care au crescut la 5 cm de gardul meu? Buna ziua, primul pas: il notificati prin executor judecatoresc sau avocat; pasul doi: actiune in instanta. | In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos. av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti tel:0721727157* e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com | |
|
|
|
|
15-07-2019 |
 | Spanu Dumitru Vizitator |
| La ce distanță se planează pomi fata de gard | |
|
|
|
03-10-2019 |
 | Toma Vizitator |
| Buna ziua. Dar ce facem in cazul in care in ultimii 2 ani, vecinul s-a hotarat sa umple tot hotarul cu trandafiri cataratori, iasomie, arbusti si pomi, toti plantati la 10-15 cm fata de gard. Si pe deasupra le-a mai si legat de gardul comun, astfel acestea trec foarte des la mine in proprietate. Am luat legatura cu primaria si au zis ca nu este nici o hotarare in acest sens, si daca ma deranjeaza sa tai crengile. Dar ce fac cu cele care atarna la mine in poarta? Daca vreau sa ies cu masina din curte am doua variante, ori ii tin crengile ori imi sgarii masina. Nici aici nu a stiut ce sa imi spuna cei de la primarie. Fiindca este drum privat, la care toti din complex avem drept de acces auto si pietonal (proprietarul drumului a ramas constructorul). Il tot rog sa le traga inapoi la el in curte, zice da da si trec luni bune si nimic. Multumesc, | |
|
|
|
03-10-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| N-am reusit sa-mi imaginez situatia descrisa de dvs, cine si unde a plantat arbustii. Insa ceea ce va cade pe propria poarta si va incomodeaza trecerea, vizibilitatea si accesul la drum ori va poate cauza pagube, puteti evident sa le indepartati. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
05-10-2019 |
 | Toma Vizitator |
| In complex suntem 8 case, dispuse in forma de U, drumul fiind cel ce ne leaga. Sunt cate 3 case de fiecare parte a drumului, si 2 in capat de drum, a mea fiind una din cele 2 din capat. In baza carui lege pot eu sa-i tai trandafirii din drum, care imi blocheaza mie drumul de acces? Si faptul ca a decis sa lege arbustii plantati la 10 cm de gardul comun, e un gard de lemn, la un moment dat o sa cedeze de la greutate si atunci o sa aiba pretentia sa il reparam impreuna. Multumesc | |
|
|
|
13-07-2020 |
 | Ioan Boar Vizitator |
| Buna dimineata, o intrebare la urmatoarea problema: de cativa ani detin un teren de constructii pe care nu se afla nimic altceva decat iarba (agrar intravilan). Acum cateva zile, in urma unei actiuni de curatire a terenului, am descoperit ca unul dintre vecini a plantat pe terenul meu cativa pomi fructifieri. Mentionez ca vecinul nu a avut acordul meu si nici nu a incercat sa ma contacteze. Dupa spusele dansului acesta ar fi intrebat la primaria locala cui apartine terenul si neafland proprietarul a decis de unul singur sa planteze pomii pe terenul meu. Care sunt pasii legali prin care il pot obliga sa indeparteze pomii de pe teren deoarece eu nu sunt de acord cu infiintarea unei plantatii pe proprietatea mea. Pentru raspunsurile dumneavoastra va multumesc anticipat si va doresc o zi buna. Cu respect, Boar | |
|
|
|
13-07-2020 |
|
| Conform art. 577 cod civil (1) Construcţiile, PLANTATIILE şi orice alte lucrări efectuate asupra unui imobil, denumite în continuare lucrări, revin proprietarului acelui imobil dacă prin lege sau act juridic nu se prevede altfel. Lucrările autonome sunt construcţiile, plantaţiile şi orice alte lucrări cu caracter de sine stătător realizate asupra unui imobil. Astfel, proprietarul terenului devine, prin accesiune, si proprietar al constructiilor, plantatiilor si lucrarilor realizate, avand insa obligatia sa-l despagubeasca pe constructor in temeiul principiului imbogatirii fara justa cauza. Tratamentul juridic al constructorului este insa diferit, dupa cum el a fost de rea-credinta sau, dimpotriva, de buna-credinta. Prin constructor de rea-credinta se intelege acea persoana care ridica o constructie sau face o plantatie sau alta lucrare pe un teren, cunoscand ca terenul in cauza nu-i apartine, ci este proprietatea altuia. 1) În cazul în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de rea-credinţă, proprietarul imobilului are dreptul: a) să ceară instanţei să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, cu plata, la alegerea sa, către autorul lucrării, a jumătate din valoarea materialelor şi a manoperei ori din sporul de valoare adus imobilului; sau b) să ceară obligarea autorului lucrării la desfiinţarea acesteia; sau c) să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul la valoarea de circulaţie pe care acesta ar fi avut-o dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat. (2) Desfiinţarea lucrării se face, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, pe cheltuiala autorului acesteia, care este ţinut totodată să repare orice prejudicii cauzate, inclusiv pentru lipsa de folosinţă. Deci, va recomand sa notificati in scris vecinul sa vina sa ridice pomii plantati pe terenul dvs, acordandu-i un termen. Daca nu se executa, va adresati instantei in sensul obligarii vecinului la desfiintarea plantatiei, daca nu doriti sa-i pastrati. Nu va recomand sa-i taiati dvs. Sa verificati si prev. legii 348/2003 a pomiculturii , la contraventii Art. 28 - Defrişarea fără autorizaţie a plantaţiilor de pomi fructiferi, indiferent de forma de proprietate, cu o suprafaţă mai mare de 0,5 ha, sau a plantaţiilor de arbuşti fructiferi cu o suprafaţă mai mare de 0,2 ha, precum şi a nucilor sau a castanilor comestibili, indiferent de sistemul de cultură, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Art. 29 - Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei următoarele fapte: a) înfiinţarea plantaţiilor cu suprafeţe mai mari de 0,5 ha de pomi fructiferi şi a suprafeţelor mai mari de 0,2 ha de arbuşti fructiferi de fiecare operator economic sau de familie ori extinderea peste această limită a celor existente, fără autorizaţie de plantare, cu nerespectarea dispoziţiilor art. 13; b) nerespectarea prevederilor art. 23 privind obligativitatea consemnării în documentele fiscale şi/sau în avizele de expediţie emise de producător ori comerciant a calităţii şi conformităţii cu standardele de comercializare, reglementate în legislaţia comunitară, în cazul comercializării fructelor proaspete destinate consumului uman, precum şi a destinaţiei industriale, în cazul celor destinate prelucrării industriale; c) nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (1) privind analiza conţinutului de reziduuri, contaminanţi şi alte substanţe, precum şi a celor privind evidenţa tratamentelor şi a substanţelor utilizate; d) nerespectarea prevederilor art. 25 privind folosirea neautorizată a denumirii de origine geografică sau de produs tradiţional. Art. 30 - Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.500 lei obstrucţionarea inspectorilor I.S.C.T.P.V.L.F. în exercitarea atribuţiilor lor privind controlul respectării reglementărilor în vigoare de către importatorii, exportatorii, comercianţii, producătorii, depozitele şi responsabilii centrelor de expediere sau de oricare altă persoană implicată în producerea sau comercializarea fructelor. Art. 31 - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute în prezenta lege se fac prin proces-verbal încheiat de organele de control abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii. Art. 32 - Contravenţiilor prevăzute la art. 29 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
14-07-2020 |
 | Rominailie87@yahoo.com
|
| Dar daca vecinul a vazut ca s-au plantat salcami pe razor de mai bine de 5 ani, el a cultivat an de an porumb si a vazut ca sunt plantati salcamii a si discutat despre salcami dar niciodata nu a zis ca nu-i convine sau sa se opuna. Dupa mai bine de cinci ani mai poate invoca sa fie scosi? | |
|
|
|
15-07-2020 |
|
| Da, poate. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
15-07-2020 |
 | Rominailie87@yahoo.com
|
| In cat timp se prescrie dreptul la actiune in acest caz? multumesc | |
|
|
|
15-07-2020 |
|
| Fiind vorba de o limitare legala a dreptului de proprietate privata, si reglementează o obligație pentru asigurarea bunei vecinătăți, este imprescriptibila. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
27-01-2022 |
 | Ionela Vizitator |
| Buna ziua, Am achiziționat o proprietate ( casa + teren). Existau deja pomi fructiferi plantati la mai putin de 2m de gardul vecinului In aceste condiții vecinul ma poate obliga sa tai acesti pomi, chiar daca nu au fost plantati de mine si depășeau deja de inaltimea gardului atunci ( erau vizibili de pe proprietatea lui)? Mulțumesc | |
|
|
|
14-08-2022 |
 | Florin Vizitator |
| va salut, vecinul meu a plantal tuya undeva la 30 cm distanta de peretele casei mele, practic crengile acestora sunt lipite de casa mea, ce pot face, care ar fi pasii de urmat deoarece din discutiile purtate cu cu el acesta sustine ironic ,, ca nu afecteaza cu nimic acest fapt''. multumesc. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |