Forum avocaţi > Civil

Formularul acordul pacientului informat

24-11-2017

In dimineata aceasta m-am prezentat la o clinica particulara pentru recoltarea unor analize de sange.
La receptie mi s-a cerut semnarea formularului "acordul pacientului informat", necompletat. La momentul respectiv nu stiam despre ce este vorba, motiv pentru care am cerut timp sa-l citesc, ceea ce a deranjat-o vizibil pe doamna de la receptie.

Din moment ce spunea ca le dau dreptul la "recoltarea, pastrarea si folosirea produselor biologice", am refuzat sa semnez, motiv pentru care mi s-a refuzat recoltarea analizelor.

In acest punct as dori sa stiu daca:

1) E legal sa-mi ceara semnarea unui formular necompletat?
2) E legal sa-mi ceara semnarea formularului respectiv fara sa ma informeze de vreun risc?
3) E legal sa-mi refuze recoltarea analizelor de sange daca nu semnez acest formular? Mentionez ca platesc abonament, ceea ce inseamna ca pentru analizele respective am platit deja.
Răspunde
 25-11-2017

Bucuresti
0723537992
av.mcimpean@gmail.com
www.avocat-mc.ro
Facebook
evident ca se refuza recoltarea daca nu semnati.
cum sa vina formularul deja completat? ar fi culmea, datele le completati dvs.
este firesc sa semnati pentru recoltarea, pastrarea si folosirea probelor in scopul analizarii lor evident. nu vreti dvs sa va fie analizate probele de sange?

CABINET DE AVOCATURĂ MYRA CÎMPEAN (Baroul Bucuresti)
SITE: www.avocat-mc.ro, TEL: 0723-537992
MAIL: av.mcimpean@gmail.com
Sfaturi juridice telefonice gratuite, consultatii juridice la cabinet numai contra cost!
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-11-2017

Dati-mi voie sa dau un pic mai multe informatii.

Formularul respectiv se completeaza in situatii de risc, si atesta ca pacientul a fost informat despre riscurile la care se supune in timpul actului medical. Nu am fost informata. In plus mi s-a dat la semnat, nu la completat, la receptie. Cand am cerut timp sa-l citesc, doamna de la receptie a fost vizibil deranjata ca nu mai poate prelua alte persoane pana nu termina cu mine. Mi-a spus ca trebuie doar sa semnez si mi-a aratat unde.
Mi s-a cerut semnez in alb, un document care putea fi completat cu orice dupa. Nu a vorbit nici un cadru medical cu mine. Nu am trecut de receptie. Mi s-a cerut sa semnez un document fara sa fiu macar lasata sa citesc.

Aici nu vorbim de ce vi se pare dumneavoastra firesc sau evident, mai ales ca nu sunteti prea bine informat, vorbim de situatie din punct de vedere legal. Dar oricum, nici firesc nu e, pentru ca ei doar recolteaza, pastrarea si folosirea probelor de sange se face de Synevo, nu de ei.

Nu exista nici o lege care sa le dea dreptul refuzului in cazul de fata, mai ales ca erau deja platite. Am sunat la alte clinici si nu cer semnarea nici unui document. Am sunat si la call center ul lor si nici doamna respectiva nu stia de acest formular. A dat din colt in colt. In cele din urma am aflat de la ei ca de fapt formularul trebuia sa-l semnez pentru situatie de risc si nu pentru analize.

Ma deranjeaza ca mi s-a cerut DOAR sa semnez in alb un document, ma deranjeaza ca urma sa fiu supusa la un risc, fara sa mi se spuna acest lucru.

In acest context, acordul pentru recoltare se cere probabil in cazul procedurilor in care pacientul urmeaza sa fie inconstient, sedat in momentul recoltarii. Faptul ca te duci pana la laboratorul de recoltare este un acord in sine.

In plus au folosit termenul "produse biologice". Problema din punctul acordului pentru folosirea "produselor biologice" este ca nu precizeaza si pentru ce sunt folosite. Pot fi folosite in orice scop. Inclusiv in experimente genetice.
Răspunde
 25-11-2017

Bucuresti
0723537992
av.mcimpean@gmail.com
www.avocat-mc.ro
Facebook
draga user, banuiesc ca nu sunteti la prima recoltare...ce risc sa fie? sunt cazuri rare, in care barbatii, de regula, lesina sau femeile insarcinate. am vazut si eu de doua ori astfel de cazuri.
de fiecaredata cand am fost la analize mi s-a cerut sa semnez acel acord.
nu va ramane decat sa mergeti la clinica unde nu aveti nimic de semnat.

CABINET DE AVOCATURĂ MYRA CÎMPEAN (Baroul Bucuresti)
SITE: www.avocat-mc.ro, TEL: 0723-537992
MAIL: av.mcimpean@gmail.com
Sfaturi juridice telefonice gratuite, consultatii juridice la cabinet numai contra cost!
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.