Dati-mi voie sa dau un pic mai multe informatii. Formularul respectiv se completeaza in situatii de risc, si atesta ca pacientul a fost informat despre riscurile la care se supune in timpul actului medical. Nu am fost informata. In plus mi s-a dat la semnat, nu la completat, la receptie. Cand am cerut timp sa-l citesc, doamna de la receptie a fost vizibil deranjata ca nu mai poate prelua alte persoane pana nu termina cu mine. Mi-a spus ca trebuie doar sa semnez si mi-a aratat unde. Mi s-a cerut semnez in alb, un document care putea fi completat cu orice dupa. Nu a vorbit nici un cadru medical cu mine. Nu am trecut de receptie. Mi s-a cerut sa semnez un document fara sa fiu macar lasata sa citesc. Aici nu vorbim de ce vi se pare dumneavoastra firesc sau evident, mai ales ca nu sunteti prea bine informat, vorbim de situatie din punct de vedere legal. Dar oricum, nici firesc nu e, pentru ca ei doar recolteaza, pastrarea si folosirea probelor de sange se face de Synevo, nu de ei. Nu exista nici o lege care sa le dea dreptul refuzului in cazul de fata, mai ales ca erau deja platite. Am sunat la alte clinici si nu cer semnarea nici unui document. Am sunat si la call center ul lor si nici doamna respectiva nu stia de acest formular. A dat din colt in colt. In cele din urma am aflat de la ei ca de fapt formularul trebuia sa-l semnez pentru situatie de risc si nu pentru analize. Ma deranjeaza ca mi s-a cerut DOAR sa semnez in alb un document, ma deranjeaza ca urma sa fiu supusa la un risc, fara sa mi se spuna acest lucru. In acest context, acordul pentru recoltare se cere probabil in cazul procedurilor in care pacientul urmeaza sa fie inconstient, sedat in momentul recoltarii. Faptul ca te duci pana la laboratorul de recoltare este un acord in sine. In plus au folosit termenul "produse biologice". Problema din punctul acordului pentru folosirea "produselor biologice" este ca nu precizeaza si pentru ce sunt folosite. Pot fi folosite in orice scop. Inclusiv in experimente genetice. |
|