Numele meu este Cretu Valean, domiciliat in comuna Santamaria Orlea, Hunedoara. In 1943, cu ocazia casatoriei , am primit zeste pamant dat de parinti, dar datorita perioadei razboiului si perioadei de foamete ce a urmat, nu am facut inscrisurile la cartea funciara ( in Ardeal) . Sunt veteran de razboi in varta de 95 ani si va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac. Sora mea mai mica traieste si fica ei a dat la notar declaratie cum ca stie de la mama ei ca tatal mi-a dat ca zestre acele tarenuri, sora mea poate semna dar nu poate scrie asa mult cit ii cere notarul. Parintii mei au decedat in 1969 (tata) si in 1971 (mama). Am fost 4 copii, cu totii am primit cu ocazia casatoriei , toate facute inainte de 1950, zestre pamant de la parinti, si niciunul nu am facut inscrisuri la cartea funciara, date fiind neajunsurile si perioadsa istorica cunoscuta. In 1970, fratele care a ramas in casa a inscris drept de mostenire a tatalui, in favoarea lui, iar noi fratii care primiseram zestrea la casatorie am fost de accord. Sotia mea si cu mine , am primit de la bunicii ei , cu contract de intretinere incheiat in 1943 (tot cu ocazia casatoriei noastre ) , 2/5 din unele pozitii din averea lor, impreuna cu casa in care am locuit impreuna cu ei si pe locul unde locuiesc si astazi . Bunicii au avut o singura fata , sotia mea find fica cea mare si traind cu bunicii de la varsta de 9 ani . Bunicul sotiei decedeaza dupa numai 6 luni de zile in 11.1943 iar bunica in 01.1957. Mama sotiei (deces 05.1978), casatorita cu 4 copii, a cerut parintilor dumneaei ca si cota de 3/5 ramasa la bunici sa fie trecuta tot pe mine si sotia mea, fapt inscris numai in Registrul agricol . La Recensamntul din 1948, am fost inregistrat ca proprietar cu aceste pamanturi primite zestre de catre noi, sunt inscrise in Registrul agicol pe numele meu personal cu sotia si cei doi copii, din 1944 si pana in 1961, momentul inscrierii in CAP, pe toata perioada am posedat util, continu, neintrerupt, netulburat, public, sub nume de proprietar, platind toate darile fata de statul roman . M-am inscris in CAP cu aceste pamanturi, ca proprietar, conform Registrului agricol si dovezii date de Primarie. Am facut cerere la L. 18 si am primit Titlu de proprietate numai pentru terenurile necuprinse de lacul de acumulare SUBCETATE, urmand ca pentru terenurile cuprinse de sub lacul de acumulare , sa solicitam in justitie. Sunt procese finalizate si altele pe rol pentru aceasta problema in zona. Nu inteleg cum pentru terenurile situate in afara lacului, sunt recunoscut proprietar si pentru cele aflate sub apa nu este recunoscut dreptul meu de proprietar. Primaria certifica ca eu am intrat in CAP ca proprietar si ca pentru terenurile de sub lac trebuie sa urmez calea justitiei, dar pentru aceasta trebuie sa duc dovada ca sunt proprietar. Am martori in varsta, vecini de holde care pot depune marturie, terenurile find inscrise in Registrul agricol pe numele meu.. Va rog sa-mi spuneti daca actiunea de Uzucapiune de 30 ani este de urmat. Sanatate si multumesc mult ! |
|