Forum avocaţi > Civil

Teren cumparat cu chitanta de mana si martori

1  2  Final
 05-12-2017
Vizitator
Bunicii mei au cumparat in ’97 si ’98 cate un hectar de pamant arabil in Ileana, jud Calarasi de la un vecin (in total 2 hectare). Achizitia s-a facut cu chitanta de mana si martori, asa cum se facea pe vremuri.
Prin 2003 vecinul respectiv s-a razgandit in privinta vanzarii, a arat terenul bunicilor, iar bunicii l-au dat in judecata. Judecata la tribunal, din cate am inteles de la bunici, nu a mers pana la capat deoarece vecinul a agreeat sa incheie un precontract iar bunicii au mai platit ceva bani in plus pentru terenurile achizitionate - trebuie sa mentonez ca un contract final nu se putea face din lipsa titlului de proprietate, neeliberat de primarie.
Precontractul avea valibilitate 6 luni, timp in care vecinul trebuia sa depuna cerere pentru eliberarea titlului de proprietate ca sa se poate incheia actele finale. Cu toate acestea, vecinul a decedat la 2-3 luni dupa semnarea precontractului.
Vecinul avea 6 copii, care intre timp nu si-au facut succesiunea. Primaria inca nu vrea sa emita niciun titlu de proprietate, invocand faptul ca trebuie sa cadastreze toate terenurile mai intai.
Bunicii mei platesc impozitele pentru aceste 2 hectare inca din anii in care le-au achizitionat. Sensibilitatea problemei sta in faptul ca bunicii mei s-au certat intre timp si nu isi vorbesc. Mai mult decat atat, bunicul nu imi este bunic legitim (a doua casatorie pentru bunica), iar relatiile cu el sunt precare - acesta este motivul pentru care pana in prezent nu am putut cere inca certificatul de atestare fiscala pentru aceste terenuri. Bunicii sunt din partea mamei; mama mai are o sora legitima (din prima casatorie a bunicii), si un frate vitreg (copilul actualului bunic). Atat sora, cat si fratele, sunt de acord ca mama sa primeasca acest teren din partea bunicilor pentru ca ei si-au primit deja partea - pe asta ne bazam pentru a il convinge pe bunic sa ne cedeze dreptul.

Am fost pana acum la un avocat care mi-a spus ca singura sansa pentru a recupera terenul este sa vorbesc cu mostenitorii vecinului, sa semnam un precntract, bunicii sa imi cesioneze drepturile de pe actele lor, iar mostenitorii vecinului sa mearga impreuna cu mine la primarie / autoritati pentru a obtine titlul de proprietate. Aceasta varianta nu a functionat deoarece 1 sau 2 dintre copiii vecinului nu sunt de acord si sustin ca terenul le apartine lor de drept din partea tatalui, desi nu au platit impozit pentru el de 20 de ani.

Va rog spuneti-mi daca vedeti vreo solutie la aceasta problema. Daca exista solutie legala, sau macar o speranta, sunt de acord sa ne intalnim pentru o sesiune de consultanta.
Răspunde
 06-12-2017

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Incercati o actiune bazata pe uzucapiune, in contradictoriu cu mostenitorii vecinului.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-12-2017

Bucuresti
0736423312 (Doar pt. programări)
av.ralucaifrim@yahoo.com
Buna ziua,
Situatia se incadreaza in dispozitiile art. 931 NCC - uzucapiune tabulara.
Bunicii pot sa faca cere de inscrie in Cartea Funciara a terenului, in baza chitantei de mana. Urmeaza ca 5 ani de la inregistarea in CF ei sa posede in continuare terenul, util si neviciat.

Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta)
tel: 0736.423.312
Doar pentru programari
e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-05-2018
Vizitator
buna ziua. bunici mei au cumparat in 84 un loc de casa , de la niste vecini. pe baza de chitanta de mana. intre timp vecini au decedat. acum bunici au fost la primarie sa faca act de proprietate, dar de la primarie i sa spus ca trebuie sa mearga in istanta sa obtina actul de proprietate. ce ne sfatuiti sa facem
Răspunde
 10-05-2018

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Vizitator a scris pe 10-05-2018:
buna ziua. bunici mei au cumparat in 84 un loc de casa , de la niste vecini. pe baza de chitanta de mana. intre timp vecini au decedat. acum bunici au fost la primarie sa faca act de proprietate, dar de la primarie i sa spus ca trebuie sa mearga in istanta sa obtina actul de proprietate. ce ne sfatuiti sa facem

Buna ziua,
Este singura solutie, asa cum ati fost sfatuiti: o actiune in instanta.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-05-2018

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Vizitator a scris pe 10-05-2018:

Trebuie formulata o actiune in instanta pentru obtinerea dreptului de proprietate asupra terenului in baza acelei chitante de mana.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-03-2020
Vizitator
Buna ziua.bunicul meu a cumparat o parcelă de pământ in extravilan de la o doamnă pe baza unui act de mana in prezenta la 3 martori în anul 1998 între timp toți din act au decedat.si proprietara care deținea titlul de proprietate in baza lg 18 si bunicul si cei 3 martori.tatal meu plătește impozitul la primărie.isi poate intabulat acest teren?multumesc
Răspunde
 02-03-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Va sugerez intai sa cautati mostenitorii doamnei care a vandut. Va interesati la primarie cine sunt aceste persoane, ptr ca trebuie sa stiti cu cine sa va judecati.

Eu vad 3 solutii.

Prima, mostenitorii sunt de acord sa mearga la notar si sa semneze contractul de vanzare cu dvs. Minuni s-au mai vazut si poate vor fi de acord.

A doua: inteleg ca bunicul dvs. a stapanit si a lucrat pamantul acela din 1998, iar parcela nu are deschisa nici acum carte funciara. Toata lumea stia ca e proprietar.

Trebuie sa va raportati la data cand a decedat bunicul dvs. si de cand tatal dvs. poseda terenul si achita impozitele.
Daca tatal dvs. il poseda dupa data de 1 oct 2011, in temeiul art.930 C civ, tatal dvs. ar putea incerca o actiune in uzucapiune extratabulara.

Art. 930 - Uzucapiunea extratabulară

(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:

a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa; [in cazul dvs, proprietara a decedat dar terenul nu are CF, deci nu va ajuta]

b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;[nu e cazul]

c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară. [asta se aplica dvs]

Se aplica acest articol numai ptr. posesiile incepute dupa intrarea in vigoare a noului cod civil. De aceea va spuneam ca trebuie sa ne raportam la data de 1 oct. 2011.

Evident ca din 2011 pana in 2020 nu au trecut 10 ani, insa art.933 cod civil spune ca " pentru a invoca uzucapiunea, posesorul actual [tatal dvs] poate să unească propria posesie cu aceea a autorului său (tatal sau] si asa se fac mult mai multi ani.

Daca insa posesia a inceput ptr tatal dvs inainte de 01.10.2011, se aplica regulile uzucapiunii pe fostul cod civil.

Nu in ultimul rand, mai exista o a treia solutie: va trebui sa va judecati cu mostenitorii fostului proprietar ptr.ca in baza chitantei de mana sa se pronunte in contradictoriu cu vanzatorul o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract vanzare-cumparare si sa puteti face intabularea apoi. Insa toata lumea e moarta, nu o sa recunoasca nimeni nimic, martori nu mai aveti, consider ca va fi mai dificil sa probati.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-03-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Adrian a scris pe 02-03-2020:
Buna ziua.bunicul meu a cumparat o parcelă de pământ in extravilan de la o doamnă pe baza unui act de mana in prezenta la 3 martori în anul 1998 între timp toți din act au decedat.si proprietara care deținea titlul de proprietate in baza lg 18 si bunicul si cei 3 martori.tatal meu plătește impozitul la primărie.isi poate intabulat acest teren?multumesc
In baza calitatii de mostenitor, tatal dvs va trebui sa dezbata succesiunea de pe urma bunicului si sa formuleze in instanta o actiune prin care instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-03-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Adrian a scris pe 02-03-2020:
In baza calitatii de mostenitor, tatal dvs va trebui sa dezbata succesiunea de pe urma bunicului si sa formuleze in instanta o actiune prin care instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 30-08-2020
Vizitator
Buna seara ,tatăl meu face o chitanță de mâna prin care vinde 4 ha de teren el fiind impropietarit,neavând drept de vânzare, mama nu semnează, tata decedat după 15 ani mă trezesc cu proces ,martorii lui nu recunosc chitanta, el m-a mințit în tot acest timp că are acte legale ,moare si mama ,în proces vine cu o chitanță scrisă la calculator ,nu cea de mana ,multe minciuni și totuși instanța îi recunoaște chitanța, inexplicabil ,ce se întâmplă și cum pot ataca !!!Va multumesc !!!
Răspunde
 31-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
V-ati grabit sa sintetizati speta in cateva cuvinte,insa in defavoarea claritatii.
Inteleg ca tatal dvs. a primit titlu de proprietate pe 4 ha de pamant. Chiar daca era casatorit la acel moment, pamantul nu era bun comun, deci nu era nevoie de aprobarea mamei la instrainare.
Vanzarea s-a facut cu chitanta de mana, iar cumparatorul a obtinut hotarare jud. care tine loc de vanzare.
Si nu sunteti multumita de decizie.
Solutia este sa atacati hotararea judecatoreasca in termenul indicat prin hotarare, pentru motivele pe care le considerati pertinente.
Va recomand sa discutati macar cu un avocat din zona dvs, caruia sa-i prezentati dosarul in integralitate, ca sa poata sa va ofere solutii (daca exista)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-08-2020
Vizitator
Clar nu ca sunt, nemulțumită sunt indignata de decizie, cum poate veni cineva după 15 ani, cu o chitanță falsa sa îmi ceară bani, eu neavând nici o legătură cu acest pământ, de ce nu a făcut actele în timpul în care s a angajat, de ce a așteptat 15 ani, eu nu vroiam pământul dar cum sa plătesc pentru ceva despre care nu știam. Martorii lui nu au recunoscut chitanță dar eu
Răspunde
 31-08-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
TeohariDaniela a scris pe 31-08-2020:
Clar nu ca sunt, nemulțumită sunt indignata de decizie, cum poate veni cineva după 15 ani, cu o chitanță falsa sa îmi ceară bani, eu neavând nici o legătură cu acest pământ, de ce nu a făcut actele în timpul în care s a angajat, de ce a așteptat 15 ani, eu nu vroiam pământul dar cum sa plătesc pentru ceva despre care nu știam. Martorii lui nu au recunoscut chitanță dar eu

Formulati calea de atac in termenul legal.

Ati solicitat efectuarea unei exertize grafoscopice?

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dar de ce sa platiti bani, nu inteleg? Tatal dvs. a incasat banii, iar ei acum voiau sa-si faca acte pe pamantul primit de la tatal dvs.
Asta ne-ati spus. Nu trebuie decat sa fiti de acord, si gata. Nu trebuie sa platiti nimic.

Asta daca ati relatat bine speta.
De aceea va spun, luati legatura cu un avocat, neaparat, sa va ajute. In fiecare judet este un Barou si va puteti alege de acolo un avocat. Daca nu aveti bani pentru onorariu, puteti beneficia de ajutor public judiciar. Il cereti instantei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-08-2020
Vizitator
Va mulțumesc, trebuie sa ii plătesc onorariul avocatului, expertiza terenului, taxa timbru judiciar și în chitanță aceea sau mai bine zis o declarație făcută la computer în 2000?? Tata s_ar fi angajat sa ii plătească jumătate din acte iar el ca și cumpărător se obliga ca în termen de 1 an sa facă actele. Am avocat care este nasul avocatului lui înțelegeți. Tata fiind sărac eu întreținundu i pe amândoi!! De ce nu a făcut actele în atâția ani, de ce m a mințit ca are acte prin notariat acum 15 ani, am descoperit intamplator când a venit arendasul sa îmi ceară certificatul de deces deoarece nu puteau lua subvenții!!! Va mulțumesc din suflet oricum, dar sunt multe necunoscute, în cazul meu justiția este doar oarbă!!!
Răspunde
 25-10-2021
Vizitator
buna ziua in anul 2005 am cumparat o casa 1100mp pe un contract de vanzare si cumparare intre martori 4 martori in 2006 acel om care mia vandut casa depune o declaratie la primarie si sa sa scoata din evidentele taxe si impozite si agricol si sa ma introduca pe mine in cartea agricola a primariei sa si facut a trecut anii azi sunt trecut doar cu 250 mp si nu cu 1100mp iar pe ultimul fiscal apare primul proprietar si al 2 eu cu 1100mp va rog ajutati ma cum as putea intra in legalitate mersi
Răspunde
 25-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Daca nu ati fost la notar sa faceti contractul, va trebui acum sa incercati sa introduceti actiune pentru a obtine hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract.
Ori va duceti acum cu vanzatorul la notar.
Pentru ca acel contract de mana nu e valabil, indiferent de cati martori ati avut. Este cel mult o promisiune de vanzare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-10-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Deme Mihai a scris pe 25-10-2021:
buna ziua in anul 2005 am cumparat o casa 1100mp pe un contract de vanzare si cumparare intre martori 4 martori in 2006 acel om care mia vandut casa depune o declaratie la primarie si sa sa scoata din evidentele taxe si impozite si agricol si sa ma introduca pe mine in cartea agricola a primariei sa si facut a trecut anii azi sunt trecut doar cu 250 mp si nu cu 1100mp iar pe ultimul fiscal apare primul proprietar si al 2 eu cu 1100mp va rog ajutati ma cum as putea intra in legalitate mersi

In situatia in care nu ati incheiat contract de vanzare cumparare in fata unui notar, acea hartie nu are valoare juridica, motiv pentru care va trebui sa va adresati instantei, pentru a obtine o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-02-2022
Vizitator
Am cumparat un teren de 5000 m in 99 cu contract de mână și martor împreună cu titlu ,acum proprietari este mort copii și soție nu are cum procedez pentru acte,frați nu vor să mă ajute.
Răspunde
Răspunde 1  2  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.