Forum avocaţi > Civil

Pot fi obraznic la interogatoriu?

09-12-2017

Buna seara, Avocatro!!!

Imi place de dvs. si va multumim.

Ce vreau sa va intreb azi: daca partea adversa va pune intrebari la interogatoriu care vor fi manipulatoare, cum le pot respinge? Adica, chiar asa prosti nu suntem ei sa intrebe ceva si noi sa raspundem cum doresc ei chiar daca nu e adevarat, din modul in care pun ei intrebarile.
Pot fi obraznic sa raspund si eu la fel de impertinent cum vor fi intrebarile lor?

MULTUMESC>
Răspunde
 09-12-2017

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Întrebările care pot fi puse la interogatoriu trebuie să vizeze fapte personale altfel sunt respinse de către judecător. Puteți să răspundeți la întrebări simplu (da, nu, nu știu, nu-mi amintesc etc) și să mai adăugați, dacă considerați necesar, alte aspecte despre care aveți cunoștință. Puteți, de asemenea, să răspundeți în sens larg asupra aspectelor pe care le cunoașteți. Nu vă sfătuiesc să aveți atitudinea despre care ați întrebat deoarece puteți fi amendat.

Pentru a evita întrebările manipulatoare aveți posibilitatea să cereți judecătorului să mai citească întrebarea astfel încât să înțelegeți sensul ei și să răspundeți în cunoștință de cauză.
Aveți mai jos prevederile Art. 352 cod procedură civilă:

Luarea interogatoriului persoanelor fizice
(1) Cel chemat în persoană va fi întrebat de către preşedinte asupra fiecărui fapt în parte.
(2) Cu încuviinţarea preşedintelui, fiecare dintre judecători, procurorul, când participă la judecată, precum şi partea adversă pot pune direct întrebări celui chemat la interogatoriu.
(3) Partea va răspunde fără să poată citi un proiect de răspuns scris în prealabil. Ea se poate folosi însă de însemnări, cu încuviinţarea preşedintelui, dar numai cu privire la cifre sau denumiri.
(4) Dacă partea declară că pentru a răspunde trebuie să cerceteze înscrisuri, registre sau dosare, se va putea fixa un nou termen pentru interogatoriu.
(5) Când ambele părţi sunt de faţă la luarea interogatoriului, ele pot fi confruntate.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-12-2017

Bucuresti
0736423312 (Doar pt. programări)
av.ralucaifrim@yahoo.com
Buna seara,

Este interesul dvs sa raspundeti politicos la interogatoriu. Oricat de malitioase vi se par intrebarile, interesul dvs este sa descrieti exact care este situatia de fapt. Doar instanta poate respinge intrebarile, nu dvs.

Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta)
tel: 0736.423.312
Doar pentru programari
e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-12-2017

Adisan a scris pe 09-12-2017:
Întrebările care pot fi puse la interogatoriu trebuie să vizeze fapte personale altfel sunt respinse de către judecător. Puteți să răspundeți la întrebări simplu (da, nu, nu știu, nu-mi amintesc etc) și să mai adăugați, dacă considerați necesar, alte aspecte despre care aveți cunoștință. Puteți, de asemenea, să răspundeți în sens larg asupra aspectelor pe care le cunoașteți. Nu vă sfătuiesc să aveți atitudinea despre care ați întrebat deoarece puteți fi amendat.

Pentru a evita întrebările manipulatoare aveți posibilitatea să cereți judecătorului să mai citească întrebarea astfel încât să înțelegeți sensul ei și să răspundeți în cunoștință de cauză.
Aveți mai jos prevederile Art. 352 cod procedură civilă:

Luarea interogatoriului persoanelor fizice
(1) Cel chemat în persoană va fi întrebat de către preşedinte asupra fiecărui fapt în parte.
(2) Cu încuviinţarea preşedintelui, fiecare dintre judecători, procurorul, când participă la judecată, precum şi partea adversă pot pune direct întrebări celui chemat la interogatoriu.
(3) Partea va răspunde fără să poată citi un proiect de răspuns scris în prealabil. Ea se poate folosi însă de însemnări, cu încuviinţarea preşedintelui, dar numai cu privire la cifre sau denumiri.
(4) Dacă partea declară că pentru a răspunde trebuie să cerceteze înscrisuri, registre sau dosare, se va putea fixa un nou termen pentru interogatoriu.
(5) Când ambele părţi sunt de faţă la luarea interogatoriului, ele pot fi confruntate.

Multumesc domnule avocat. Ce inseamna ca pot fi confruntate? De cine si cum?
Chiar daca mi se mai citeste odata intrebarea, ea tot manipulatoare e... Ce fac in cazul asta? Eu as raspunde ca e intrebare manipulatoare. Am voie sa raspund asa? Sa spun ca nu am inteles si ... se schimba ceva daca nu am inteles eu?
Răspunde
 09-12-2017

Av. Raluca Ifrim a scris pe 09-12-2017:
Buna seara,

Este interesul dvs sa raspundeti politicos la interogatoriu. Oricat de malitioase vi se par intrebarile, interesul dvs este sa descrieti exact care este situatia de fapt. Doar instanta poate respinge intrebarile, nu dvs.

Desigur ca voi fi politicos. Ma gandeam la intrebari obraznice spre exemplu am citit una: Ati luat creditul la initiativa dvs?
Raspunsul meu ar fi: Nu, mama a insistat.

E bun asa? Adica, la asa o intrebare, asa un raspuns.

Sau, mai am o problema. Am citit o intrebare : recunoasteti ca ati studiat inainte contractul? Si eu as dori sa vin cu definitita cuvantului A studia din DEX: sa o am scrisa pe hartie si sa o citesc. Asta e posibil? Ca sa nu avem probleme de interpretare.
Si as mai dori sa stiu de la inceput cate intrebari are interogatoriul sa stiu la ce sa ma astept. Poate ma trezesc cu vreo 30 .. de ramanem peste noapte acolo.
Răspunde
 09-12-2017

Bucuresti
0736423312 (Doar pt. programări)
av.ralucaifrim@yahoo.com
Petrescu a scris pe 09-12-2017:
Av. Raluca Ifrim a scris pe 09-12-2017:
Buna seara,

Desigur ca voi fi politicos. Ma gandeam la intrebari obraznice spre exemplu am citit una: Ati luat creditul la initiativa dvs?
Raspunsul meu ar fi: Nu, mama a insistat.

E bun asa? Adica, la asa o intrebare, asa un raspuns.

Sau, mai am o problema. Am citit o intrebare : recunoasteti ca ati studiat inainte contractul? Si eu as dori sa vin cu definitita cuvantului A studia din DEX: sa o am scrisa pe hartie si sa o citesc. Asta e posibil? Ca sa nu avem probleme de interpretare.
Si as mai dori sa stiu de la inceput cate intrebari are interogatoriul sa stiu la ce sa ma astept. Poate ma trezesc cu vreo 30 .. de ramanem peste noapte acolo.

E problema dvs cum raspundeti la interogatoriu. Veti vedea ce va va spune judecatorul la asemenea raspunsuri. Spuneti ca ati citit o intrebare....nu stiu unde ati citit, dar cu siguranta nu in interogatoriul pt dvs......asta pt ca nu aveti posibilitatea sa-l cunoasteti inainte. Numai persoanelor juridice li se comunica interogatoriul pt a putea raspunde..persoanelor fizice li se ia interogatoriul in instanta.
Nu aveti posibilitatea sa stiti dinainte cate intrebari sunt.....si nu puteti avea nimic scris...

Insa, cu atitudinea asta veti avea cu siguranta probleme in instanta! (in sensul ca judecatorul o sa va atraga atentia sa raspundeti concis cu da, nu sau nu stiu fara comentarii sarcastice...)...veti avea mai multe sanse de castig daca stiti cum sa va aparati legal, nu daca sunteti sarcastic si luati peste picior pe toata lumea...va sfatuiesc sa nu enervati instanta....

Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta)
tel: 0736.423.312
Doar pentru programari
e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-09-2019
Vizitator
Ce se intampla intr-un intergoatoriu, daca raspunsul este neutru?

Ex: Ati fost aseara intr-un bar?
Raspuns: Nu comentez.
Răspunde
 24-09-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
La interogatoriu vi se atrage atentia ca aveti dreptul sa nu spuneti nimic, iar tot ceea ce intelegeti totusi sa declarati poate fi folosit impotriva dvs.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-09-2019

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Raspunsul la interogatoriu va fi coroborat cu restul de probe, nefiind o proba decisiva.

In context probator si al situatiei de fapt judecatorul va putea da o valoare acestor raspunsuri, in sensul de a i contura o anumita atitudine/raportare a dvs la problema dedusa judecatii.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-09-2019
Vizitator
Av.GERBER a scris pe 25-09-2019:
Raspunsul la interogatoriu va fi coroborat cu restul de probe, nefiind o proba decisiva.

In context probator si al situatiei de fapt judecatorul va putea da o valoare acestor raspunsuri, in sensul de a i contura o anumita atitudine/raportare a dvs la problema dedusa judecatii.

Deci dumneavoastra ziceti ca judecatorul defapt o sa judece raspunsurile, in raport cu cazul.

Intrebarea mea era, daca raspunsurile mele sunt neutre, spuneti ca judecatorul o sa dea o valoare raspunsurilor mele neutre?

Ca scot didactic, si pentru claritate, hai sa luam un caz extrem: la toate intrebarile care mi se adreseaza nu raspund sau raspund cu "Nu comentez".

Intrebari: - Mai ajunge acest interogatoriu sa fie vazut de judecator, avand doar raspunsuri neutre sau tacere?

Daca da, atunci asta inseamna ca cei care imi iau interagotariu isi rezerva dreptul de a-mi interpreta tacerea sau raspunsul meu neutru, dupa cum considera ei?

Iarasi, daca da, dumneavoastra spuneti ca judecatorul o sa interpreteze si el tacerea mea sau raspunsurile mele neutre, ca proba in judecata lui?
Răspunde
 25-09-2019

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Sa ne spuneti daca va referiti la un caz penal sau civil.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-09-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Maria a scris pe 25-09-2019:
Av.GERBER a scris pe 25-09-2019:

Deci dumneavoastra ziceti ca judecatorul defapt o sa judece raspunsurile, in raport cu cazul.

Intrebarea mea era, daca raspunsurile mele sunt neutre, spuneti ca judecatorul o sa dea o valoare raspunsurilor mele neutre?

Ca scot didactic, si pentru claritate, hai sa luam un caz extrem: la toate intrebarile care mi se adreseaza nu raspund sau raspund cu "Nu comentez".

Intrebari: - Mai ajunge acest interogatoriu sa fie vazut de judecator, avand doar raspunsuri neutre sau tacere?

Daca da, atunci asta inseamna ca cei care imi iau interagotariu isi rezerva dreptul de a-mi interpreta tacerea sau raspunsul meu neutru, dupa cum considera ei?

Iarasi, daca da, dumneavoastra spuneti ca judecatorul o sa interpreteze si el tacerea mea sau raspunsurile mele neutre, ca proba in judecata lui?
Nu este indicat sa raspundeti cu "nu comentez" la un interogatoriu. De regula raspunsurile sunt cu "da" sau "nu" si eventual puteti adauga scurte comentarii. In cazul in care nu va amintiti sau nu stiti despre o fapta la care se refera intrebarea, specificati acest lucru.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-09-2019
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 25-09-2019:
Sa ne spuneti daca va referiti la un caz penal sau civil.

Daca exista o diferenta, v-as putea ruga sa explicati care ar fi aceea intre penal sau civil, in raport cu intrebarile anterioare?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.