Forum avocaţi > Civil

Prescriere sulta dupa hotarare definitiva de partaj

06-02-2018
Vizitator
am hotarire definitiva si irevocabila in care sunt obligat a da sulta.....una din persoanele carora trebuie sa le dau tot gaseste motive de a nu trimite procura unei surori de a lui sa dau sulta acesteia (el fiind in Spania) .... intreb daca se prescrie sau ce se intimpla ...
Răspunde
 06-02-2018

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Va recomand sa achitati suma.
Puteti urma aceasta procedura prevazute de codul de procedura civila

Procedura ofertei de plată şi consemnaţiunii

Art. 1.006 - Domeniu de aplicare

Când creditorul refuză să primească plata de la debitor, acesta din urmă este în drept să facă ofertă reală şi să consemneze ceea ce datorează.

Art. 1.007 - Procedura ofertei reale

(1) În scopul prevăzut la art. 1.006, debitorul va face creditorului, prin mijlocirea unui executor judecătoresc din circumscripţia curţii de apel în care se află domiciliul ori sediul creditorului sau domiciliul ales al acestuia, o somaţie, prin care este invitat să primească prestaţia datorată.

(2) În acea somaţie se vor arăta locul, data şi ora când suma sau obiectul oferit urmează să îi fie predat creditorului.

Art. 1.008 - Acceptarea ofertei reale

În cazul în care creditorul primeşte suma sau bunul oferit, debitorul este liberat de obligaţia sa. Executorul judecătoresc va întocmi un proces-verbal prin care va constata acceptarea ofertei reale.

Art. 1.009 - Consemnarea sumei sau a bunului

(1) Dacă creditorul nu se prezintă sau refuză să primească suma ori obiectul oferit, executorul judecătoresc va încheia proces-verbal în care va consemna aceste împrejurări.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1), debitorul, spre a se libera de datorie, va putea să consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank - S.A. sau la orice altă instituţie de credit ori, după caz, la o unitate specializată, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecătoresc care a trimis somaţia. Procedura de consemnare a sumelor de bani este obligatorie pentru unitatea la care urmează a se face consemnarea şi nu poate fi condiţionată de existenţa acordului creditorului. Consemnarea bunurilor se face în condiţiile prevăzute de lege.

(3) Consemnarea va fi precedată de o nouă somaţie adresată creditorului în care se vor arăta ziua şi ora, cât şi locul unde suma sau, după caz, bunul oferit se va depune.

Art. 1.010 - Anularea ofertei reale, urmată de consemnaţiune

(1) După consemnare, executorul judecătoresc va constata, printr-o încheiere dată fără citarea părţilor, efectuarea plăţii şi liberarea debitorului. Încheierea se comunică creditorului în termen de 5 zile de la întocmirea acesteia.

(2) În termen de 15 zile de la comunicarea încheierii prevăzute la alin. (1), creditorul va putea cere anularea acesteia pentru nerespectarea condiţiilor de validitate, de fond şi de formă ale ofertei de plată şi consemnaţiunii, la judecătoria în circumscripţia căreia s-a făcut consemnarea. Hotărârea poate fi atacată numai cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

(3) Debitorul este considerat liberat la data consemnării plăţii, în afară de cazul în care se anulează oferta de plată şi consemnaţiunea.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-11-2018
Vizitator
Buna ziua. Eu am făcut partaj in ,2017 in urma căruia soțul a rămas în apartament și trebui sa _mi platesaca jumătate din valoarea. Acum vrea sa vinda apartamentul fără să-mi de-a nimic. În contra tul de cumpărare este trecut doar el cu toate că a fost cumpărat după căsătorie. Am încercat să inregistrez hotărîrea de partaj dar el nu a făcut cartea funciara..acum ce pot face?? Mai pot scoate partea mea de la el?? Poate să-l vinda?? Ce as mai putea sa fac?? Mulțumesc..
Răspunde
 08-11-2018

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Daniela a scris pe 07-11-2018:
Buna ziua. Eu am făcut partaj in ,2017 in urma căruia soțul a rămas în apartament și trebui sa _mi platesaca jumătate din valoarea. Acum vrea sa vinda apartamentul fără să-mi de-a nimic. În contra tul de cumpărare este trecut doar el cu toate că a fost cumpărat după căsătorie. Am încercat să inregistrez hotărîrea de partaj dar el nu a făcut cartea funciara..acum ce pot face?? Mai pot scoate partea mea de la el?? Poate să-l vinda?? Ce as mai putea sa fac?? Mulțumesc..

Mergeti la un executor pentru a pune in executare hotararea.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-11-2018
Vizitator
Mi sa spus că după 3ani sa prescris.ce pot sa fac?? Mulțumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.