|
12-02-2018 |
 | Maria Cherasim Vizitator |
| Buna ziua tuturor, Ne aflam pe Codul Civil Vechi. Daca nu s-a notificat debitorul cu privire la declararea scadentei anticipate a creditului de la un contract de imprumut bancar, care este sanctiunea legala asupra creditorului ? O zi buna! | |
|
|
|
13-02-2018 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| Înalta Curte a hotărât că este abuzivă clauza referitoare la „scadenţa anticipată” prevăzută în condiţiile generale din contractul de credit, prin care s-a stipulat că în cazul neîndeplinirii unor obligaţii rezultând din alte contracte, încheiate fie cu banca, fie cu alte societăţi financiare/de credit, precum şi în cazul unor situaţii neprevăzute care, în opinia băncii, face să devină improbabil ca reclamanţii să-şi poată îndeplini obligaţiile asumate prin contract, banca va avea dreptul să declare soldul creditului ca fiind scadent anticipat, rambursabil imediat împreună cu dobânda acumulată şi cu toate celelalte costuri datorate băncii conform convenţiei (Decizia ICCJ nr. 2665/24.09.2014). Clauza de scadenta anticipata, este intalnita in majoritatea contractelor de credit, si exprima regula, conform careia in cazul in care imprumutatul nu plateste trei rate succesive la scadentele prevazute in graficul de rambursare, creditul este declarat exigibil anticipat. Nu se pune problema notificarii debitorului, ci se pune problema clauzei in sine si a contestatiei la executare. | |
|
|
|
|
13-02-2018 |
| Extraordinar raspuns!!! Nici unul din avocatii mei trecuti nu a stiut asta! Asta ar trebui sa ma ajute in proces pe clauze abuzive, nu? Multumesc foarte foarte frumos si mult! | |
|
|
|
13-02-2018 |
| Avocat Ciorobea Aurora a scris pe 13-02-2018: Înalta Curte a hotărât că este abuzivă clauza referitoare la „scadenţa anticipată” prevăzută în condiţiile generale din contractul de credit, prin care s-a stipulat că în cazul neîndeplinirii unor obligaţii rezultând din alte contracte, încheiate fie cu banca, fie cu alte societăţi financiare/de credit, precum şi în cazul unor situaţii neprevăzute care, în opinia băncii, face să devină improbabil ca reclamanţii să-şi poată îndeplini obligaţiile asumate prin contract, banca va avea dreptul să declare soldul creditului ca fiind scadent anticipat, rambursabil imediat împreună cu dobânda acumulată şi cu toate celelalte costuri datorate băncii conform convenţiei (Decizia ICCJ nr. 2665/24.09.2014). Clauza de scadenta anticipata, este intalnita in majoritatea contractelor de credit, si exprima regula, conform careia in cazul in care imprumutatul nu plateste trei rate succesive la scadentele prevazute in graficul de rambursare, creditul este declarat exigibil anticipat. Nu se pune problema notificarii debitorului, ci se pune problema clauzei in sine si a contestatiei la executare. CONTESTATIA LA EXECUTARE? Ce ati vrut sa spuneti cu asta ca nu inteleg, va rog frumos? Multumesc. | |
|
|
|
13-02-2018 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| Este vorba despre o eventuala contestatie la executare, caz in care problema se pune asa cum am explicat mai sus. Exista practica judiciara in acest sens, una dintre decizii fiind exact cea invocata de mine. | |
|
|
|
|
14-02-2018 |
| Multumesc. Am votat raspunsul dvs. foarte amabil. Dar la aceasta speta a fost vorba de altceva decat la mine. Eu am avut intarzieri la plata in 2010 cand a inceput criza economica. La ei a fost asa: "SC V.R. SA a declarat scadenţa anticipată a creditului, apreciind că acesta nu mai este garantat în mod corespunzător." La mine au declarat pentru intarzieri la plata ratelor. Degeaba sustin ca in 2010 firma mea a fost atinsa de criza economica... vad ca nu aude nimeni asta. Adica Instanta. Nu le pasa de noi ci doar de banci. | |
|
|
|
14-02-2018 |
| Multumesc. Am votat raspunsul dvs. foarte amabil. Dar la aceasta speta a fost vorba de altceva decat la mine. Eu am avut intarzieri la plata in 2010 cand a inceput criza economica. La ei a fost asa: "SC V.R. SA a declarat scadenţa anticipată a creditului, apreciind că acesta nu mai este garantat în mod corespunzător." La mine au declarat pentru intarzieri la plata ratelor. Degeaba sustin ca in 2010 firma mea a fost atinsa de criza economica... vad ca nu aude nimeni asta. Adica Instanta. Nu le pasa de noi ci doar de banci. | |
|
|
|
14-02-2018 |
 | Avocat Vasile Alexandra ✓ Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3 0729974369 (Doar pt. programări) cabinetavocatvasile@yahoo.com
|
| Maria Cherasim a scris pe 14-02-2018: Multumesc. Am votat raspunsul dvs. foarte amabil. Dar la aceasta speta a fost vorba de altceva decat la mine. Eu am avut intarzieri la plata in 2010 cand a inceput criza economica. La ei a fost asa: "SC V.R. SA a declarat scadenţa anticipată a creditului, apreciind că acesta nu mai este garantat în mod corespunzător." La mine au declarat pentru intarzieri la plata ratelor. Degeaba sustin ca in 2010 firma mea a fost atinsa de criza economica... vad ca nu aude nimeni asta. Adica Instanta. Nu le pasa de noi ci doar de banci. Buna ziua, Discutia facuta de dna. avocat mai sus se aplica doar contractelor de imprumut incheiate intre banci si consumatori (persoane fizice). NU SE APLICA IN SITUATIA INCHEIERII CONTRACTELOR DE IMPRUMUT CU SOCIETATI/PERSOANE JURIDICE. Clauzele abuzive se constata doar in raport de legislatia in domeniul protectiei consumatorului, iar persoanele juridice nu sunt incadrate de lege ca si consumatori. | Avocat Alexandra Vasile tel. 0729974369 Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3 | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |