| Manole Andreea Vizitator |
| Buna seara! Ma numesc Manole Andreea,sunt studenta si locuiesc cu chirie in Iasi.Miercurea trecuta,in data de 15.01.2014,cautand un apartament cu o camera in care sa ma mut impreuna cu prietenul meu,am contactat o agentie imobiliare prin intermediul unui anunt dat de acestia in ziarul local conform caruia ofereau un apartament cu o camera semimobilata spre inchiriere.Am fost impreuna cu agentul si am vizitat locatia,comunicandu-ni-se de asemenea, faptul ca proprietara are anumite criterii de selectie a viitorilor chiriasi din cauza ca cei anteriori i-au creat probleme desigiland si dand peste cap contorul de gaz,dar asigurandu-ne in repetate randuri ca aceasta problema este remediata deja si tine de ordinul trecutului.Noi nu ne-am putut decide pe loc sa incheiem tranzactia asa ca am fost contactati la vreo ora dupa ce plecasem de acolo de catre agentul imobiliar ca proprietara apartamentului ar dori sa ne intalnim.Am acceptat, iar dupa o a doua discutie la care a fost prezenta si proprietara,care ne-a asigurat din nou ca nu exista nicio problema cu gazul sau curentul in momentul actual,am decis sa mergem la agentie pentru a semna contractul de inchiriere.Pe drum,aceasta ne-a prezentat o procura speciala cu nr. 3165\06.08.2003 intocmita in lipsa unui act de proprietate al apartamentului in cauza,procura conform careia ea detine calitatea de mandatar in numele surorii ei domiciliata in strainatate.Ajunsi la sediul agentiei,am semnat atat noi cat si proprietara si agentia un contract de inchiriere cu durata de 1 an de zile cu posibilitate de prelungire ulterior,achitand in acelasi timp suma de 1200 RON reprezentand contravaloarea unei chirii+ garantia.De asemenea am achitat si un comision in valoare de 450 RON agentiei pentru serviciul prestat semnand si cu acestia un contract de comision.Am stabilit de comun accord ca a doua zi dimineata sa ne intalnim cu proprietara sa ne dea cheile,sub pretextul ca mai are de luat niste lucruri de acolo si tot atunci sa incheiem procesul verbal de predare-primire a imobilului,deoarece agentul a sustinut ca din graba a uitat sa il semneze si ca e prea tarziu sa ne mai intoarcem.A doua zi am primit un rand de chei,am citit indexurile si le-am notat pe contractul nostru,dar am amanat sa il semnam pe loc de ambele parti,deoarece doamna isi uitase procesul verbal acasa.Astfel incepand cu ziua de vineri,17.01, am inceput sa ne aducem o parte din lucruri acolo,urmand ca pana luni sa ne instalam complet si sa primim sambata si un al doilea set de chei care se aflau in posesia unei alte agentii imobiliare.Deoarce sambata seara cand noi am ajuns acolo,proprietara care locuieste la blocul alaturat nu a putut ajunge la apartament,am convenit sa revenim noi duminica in jurul orei 12,pentru a le lua de la dansa.Duminica la amiaza am fost apelati de doamna in cauza si,pentru ca nu aveam telefonul langa noi.am sunat-o inapoi si nu ne-a raspuns la telefon si nici nu ne-a mai sunat pana seara in jurul orei 22 cand ne-a anuntat ca,din pacate,nu mai putem continua sa ne mutam in imobilul proaspat inchiriat deoarece ar avea niste probleme mai delicate nerezolvate in legatura cu apartamentul,probleme pe care nu le poate detalia la telefon si ar fi mai indicat sa ne intalnim a doua zi la ora 9 pentru a discuta si rezolva situatia.La insistentele noastre telefonice ne-a sugerat ca ar fi o problema legata de niste dosare penale la gaz si curent si ca nu ne putem vedea mai repede de a doua zi la 9 cum am cerut noi,deoarece nu dispune decat de 900 RON din cele 1200 inmanate miercuri pentru a ni-i returna.Noi,avand bunuri de valoare in imobil am decis ca seara respectiva sa mergem si sa stam acolo,iar dimineata sa ne vedem cu ea.Astfel,luni dimineata la ora 9 doamna s-a prezentat impreuna cu un asa-zis verisor pentru a ne evacua fara drept de apel.Noi am hotarat inainte de a ajunge doamna sa inregistram fara ca dumneaei sa stie conversatia ce urma sa aiba loc.Astfel ea ne-a sustinut in continuare ca trebuie sa parasim imediat imobilul ( desi se prevede in contractul de inchiriere ca acesta poate inceta inainte de data stabilita cu un preaviz prealabil de 30 de zile) deoarece urmeaza ca cei de la E-on Moldova sa ii sisteze furnizarea de curent electric si de gaz,din cauza ca,de fapt problema cu gazul din asa zisa culpa a chiriasilor anteriori nu a fost de fapt remediata,ba chiar s-a extins si asupra furnizarii de energie.Am primit de la ea sub semnatura de mana suma de 1200 RON reprezentand valoarea chiriei si garantiei datorate,ea neacceptand nicio alta varianta in afara de eliberarea pe loc a imobilului.Nu a dorit sa ne accorde nici macar 24h sa ne putem lua bunurile sub pretextul ca ea are cu totul alte probleme de rezolvat si ca nu mai poate reveni in decursul zilei de astazi sau maine pentru a-i inmana cheile,lasandu-l pe varul sau sa se asigura ca in decurs de cel mult o ora eliberam apartamentul si predam cheile.De asemenea,a refuzat sub pretextul aceleiasi lipse de timp sa mergem impreuna la agentie sa desfacem contractul sau sa il chemam si pe agentul imobiliar care a mediat inchirierea sa vina.A sustinut in continuare ca desfacerea contractului nu se face din vina noastra,lasand in scris si acest lucru dar fara a mentiona cauza in scris desi i-am cerut-o expres.De asemenea,a raspuns pretentiei noastre de a ne recupera si comisionul achitat agentiei pentru un imobil despre care a recunoscut ca atat ea cat si agentul ne-au asigurat ca e degrevat de orice debit la momentul semnarii contractului,cu promisiunea ca pana la data de 26 ianuarie ne va returna dumneaei jumatate din valoarea acestuia,dar ca trebuie sa discutam cu agentul in legatura cu aceasta dar ca nu crede ca vom rezolva ceva.Cand noi i-am spus ca din cauza acelui comision dat pe un apartament in care nu am locuit inca,suntem in imposibilitatea de a ne cauta altceva in alta parte si,in urma hotararii ei de a nu ne anunta de problemele apartamentului imediat cum a aflat de ele suntem si in criza de timp a ridicat din umeri, si-a aratat din nou indisponibilitatea de a merge la agentie pentru desfacerea contractului pe cale amiabila,si a sustinut ca nu ne poate returna niciun ban din valoarea comisionului pe loc din lipsa de fonduri.A ridicat din umeri si in momentul in care i-am imputat si faptul ca atat ea cat si agentul imobiliar ne-au asigurat verbal ca imobilul este fara probleme,si ca din aceasta cauza noi am achitat un comision pentru o tranzactie falsa Am plecat,convenind de comun accord sa revenim in jumatate de ora cu o masina sa ne luam lucrurile si sa lasam cheile verisorului sau.In timp ce ne incarcam lucrurile in masina acesta ne-a mai inmanat 100 RON spunandu-ne ca sunt o parte din contributia doamnei la comisionul pierdut de noi. Dupa ce am ajuns acasa,am sunat la E-ON Moldova si am aflat ca respectivul apartament nu are probleme la gaz si curent,acesta din urma fiind achitat la zi, iar gazul fiind chiar platit in avans cu 500 RON.Am inregistrat si aceasta conversatie,considerand ca impreuna cu anterioara ne-ar putea fi de folos. Am dori sa stim cum trebuie sa procedam pentru desfacerea contractului de inchiriere(are o clauza de incetare prin denuntare unilaterala privind nerespectarea clauzelor contractuale de catre una din parti-in cazul de fata proprietara)si pentru a ne asigura ca nu ne sunt pretinse sume de bani(chiria sau alte pretentii materiale fictive)pe toata perioada pe care a fost semnat initial si nici dupa accea. De asemenea,am dori sa stim daca ne putem recupera restul din comision de la agentie (in contractul de comision este precizat doar faptul ca acesta nu se returneaza in cazul in care clientul beneficiar se razgandeste - in schimb in contractul de inchiriere este mentionata o dispozitie finala prin care partile contractante au luat a cunostiinta de continutul contractului,iar in caz de neintelegeri ce decurg din reaua credinta a uneia dintre parti sau declaratii false privind prezentul contract nu vor formula pretentii de nicio natura agentiei)Mentionez ca pe bonul fiscal eliberat pentru "Prestari servicii" atasat contractului de comision apare mentiunea "Fara TVA" valoarea TVA`ului nefiind nicaieri mentionata pe acesta(stiind ca pe orice bon este trecuta separat si valoarea fara TVA, TVA`ul propriu- zis,cat si valoarea finala a bonului)Am putea folosi acest lucru in favoarea noastra?(daca da,cum?) Am dori sa mai stim si daca am fi indreptatiti(cu inregistrarile pe care le avem si care demonstreaza faptul ca motivul invocat de proprietara pentru a ne evacua este unul fals)sa formulam o plangere la Politie sau altor organe competente(si daca da,care ar fi acestea?) pentru inselaciune. Multumesc pentru timpul accordat! | |
|
|