Forum avocaţi > Civil

Poate banca sa imi anuleze actul de donatie pt a ma executa silit?

04-04-2018
Vizitator
Buna ziua,

Am dubla cetatenie si am trait vreo 10 ani intr-o tara nonUE si am obtinut cetatenia tarii respective.
Va rog ajutati-ma cu un raspuns(cat de scurt):
In vara 2016 am donat parintilor mei casa din Romania (la notar public), cu intentia de a ramane definitiv peste hotare, ei urmand sa preia toate cheltuielile (impozit, utilitati, utilitati, intretinere).
Ulterior am ramas fara serviciu in tara adoptiva si am ajuns in imposibilitatea de a imi plati datoria restanta la cardul Visa... este vb de aprox 12000euro.
M am intors in tara pt o perioada, pana imi voi gasi un job bun apoi plec din nou.
Intrebarea este: poate banca din strainatate sau Visa card sa imi anuleze actul de donatie pt a ma executa silit?! Am citit pe net (desi nu e o sursa perfecta) ca donatia este irevocabila si ea poate fi revocata DOAR DE DONATOR in cateva cauze.
Sa inteleg ca nimeni altcineva nu ar putea revoca acest act?!
Mentionez ca la data donatiei nu aveam absolut nicio datorie catre nicio banca, nu eram in niciun proces, nu eram in executare silita etc. De fapt nici acum nu exista o hotarare judecatoreasca impotriva mea, nici in tara nici peste hotare.

Va multumesc de ajutor!
Cu respect,
Andrei.
Răspunde
 04-04-2018

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Donatia nu poate fi revocata decat de catre donator.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-04-2018

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Numai dvs. puteti revoca donatia, in schimb puteti fi executat silit in restul bunurilor pe care le detineti, in functie de caz.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-04-2018

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Noul Cod Civil la art. 1.562 prevade ca "Daca dovedeste un prejudiciu, creditorul poate cere sa fie declarate inopozabile fata de el actele juridice in cheia te de debitor in frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul isi creeaza sau isi mareste o stare de insolvabilitate" iar la alin.2 ca "Un contract cu titlu oneros sau o plata facuta in executarea unui asemenea contract poate fi declarata inopozabila numai atunci cand tertul contractant ori cel care a primit plata cunostea faptul ca debitorul isi creeaza sau isi mareste starea de insolvabilitate"

Fundamentul juridic al actiunii revocatorii față de debitor rezidă, pe de o parte, în dreptul de gaj general al creditorului, iar pe de altă parte în ideea că prin actele sale frauduloase debitorul comite un delict civil împotriva creditorului, delict ale cărui consecințe negative este obligat să le repare. Față de tertul beneficiar al actului, dacă acesta a fost complice la fraudă (deci de rea-credință), acțiunea pauliană se fondează pe principiul responsabilității delictuale, iar dacă a fost de bună-credință, în măsura în care a tras foloase de pe urma actului ce a prejudiciat pe creditor, terțul este ținut să suporte consecințele desființării acelui act pe baza principiului că nimeni nu se poate îmbogăți pe nedrept în detrimentul altuia.

Prin prisma celor aratate am sa imi contrazic colegele care au apreciat ca actiunea revocatorie poate fi exercitata numai de catre donator. Sunt o multime de spete in practica, inclusiv actiuni ale bancilor admise si revocate donatiile in frauda creditorilor.

In cazul dvs particular, cum datoria nu exista la data donatiei (si sper ca nici nu se intrevedea asta in viitorul imediat apropiat) nu cred ca exista sanse pt revocarea donatiei, ceea ce nu inseamna insa ca nu se va putea incerca o astfel de actiune in instanta.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-03-2019
Vizitator
Buna ziua și mulțumesc pentru informațiile prezentate. O situație mai concretă, fiind asociat intr-un srl, intenționam să luam un credit de la o banca, am inceput deja discuțiile. Dintre toți asociații sunt singurul care deține proprietate imobiliară și toți suntem obligați să semnăm contract de fidejusiune. Dacă donația imobilului se face înainte de semnarea contractului de împrumut și în eventualitatea apariției unor probleme în viitor exista vreun risc de atacare a donației și eventual și anularea acesteia? Mulțumesc
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.