Noul Cod Civil la art. 1.562 prevade ca "Daca dovedeste un prejudiciu, creditorul poate cere sa fie declarate inopozabile fata de el actele juridice in cheia te de debitor in frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul isi creeaza sau isi mareste o stare de insolvabilitate" iar la alin.2 ca "Un contract cu titlu oneros sau o plata facuta in executarea unui asemenea contract poate fi declarata inopozabila numai atunci cand tertul contractant ori cel care a primit plata cunostea faptul ca debitorul isi creeaza sau isi mareste starea de insolvabilitate" Fundamentul juridic al actiunii revocatorii față de debitor rezidă, pe de o parte, în dreptul de gaj general al creditorului, iar pe de altă parte în ideea că prin actele sale frauduloase debitorul comite un delict civil împotriva creditorului, delict ale cărui consecințe negative este obligat să le repare. Față de tertul beneficiar al actului, dacă acesta a fost complice la fraudă (deci de rea-credință), acțiunea pauliană se fondează pe principiul responsabilității delictuale, iar dacă a fost de bună-credință, în măsura în care a tras foloase de pe urma actului ce a prejudiciat pe creditor, terțul este ținut să suporte consecințele desființării acelui act pe baza principiului că nimeni nu se poate îmbogăți pe nedrept în detrimentul altuia. Prin prisma celor aratate am sa imi contrazic colegele care au apreciat ca actiunea revocatorie poate fi exercitata numai de catre donator. Sunt o multime de spete in practica, inclusiv actiuni ale bancilor admise si revocate donatiile in frauda creditorilor. In cazul dvs particular, cum datoria nu exista la data donatiei (si sper ca nici nu se intrevedea asta in viitorul imediat apropiat) nu cred ca exista sanse pt revocarea donatiei, ceea ce nu inseamna insa ca nu se va putea incerca o astfel de actiune in instanta. |
Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient |
|
|