Niculae Marian a scris pe 05-01-2021: Salut, am o întrebare la care aș vrea, dacă poți, să îmi răspunzi. Deoarece nu cunosc și nu am studiat îndeajuns legea din România nu mi-am putut da singur un răspuns sigur. Am achiziționat un colet online, a fost o problemă, returul a fost gratuit, toate bune și frumoase. Însă cei de la shop-ul online mi-au trimis accidental suma dublă de bani pe care trebuiau să o trimită. Există vreo posibilă acuzație de fraudă, la adresa mea, dacă nu le înapoiez partea de bani trimisă în surplus? Din pacate, este chiar mai mult decat ceea ce v-a spus colega mea. Puteti fi urmarit in penal, fapta de a nu returna banii ajunsi din eroare la dvs. constituind infractiunea prevazuta de art.243 alin.2 Cod penal. Art. 243 - Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor⇓ (1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Deci, returnati banii in plus. |
Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). |
|
|