Forum avocaţi > Comercial

Executare silita Cetelem

23-06-2025

Buna ziua, v-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde la o situatie cu care ma confrunt. Am facut niste rate la BNP Paribas Personal Finance (Cetelem) pentru o individa pe care o consideram prietena mea . M-a rugat sa semnez si ca ea va plati lunar ratele pentru o centralatermica. Dupa aproximativ 1 an si jumatate am descoperit ca ea nu platise nici macar dobanzile. Astfel am ajuns in situatia de a fi executata silit. In octombrie se implineste 1 an de cand mi-au pus poprire si pe card. Eu nu am niciun bun mobil sau imobil pe numele meu momentan. Intrebarea este : cand se prescrie executarea silita sau ce as putea face in acest sens? Am citit pe internet ca in termen de 3 ani. Dar ce ar trebui eu sa fac? Va multumesc tare mult pentru raspuns.
Răspunde
 24-06-2025
Vizitator
Bună ziua! Îmi pare rău să aud prin ce situație dificilă treceți. Este o situație neplăcută, mai ales când este vorba de încredere trădată.
Să discutăm despre întrebările dumneavoastră:
Termenul de Prescripție al Executării Silite
Ați citit corect. Conform Codului de Procedură Civilă din România, termenul general de prescripție a dreptului de a cere executarea silită este de 3 ani. Acest termen începe să curgă de la data la care se naște dreptul de a obține executarea silită (adică de la data scadenței ultimei rate neplătite sau de la data la care titlul executoriu a devenit exigibil, în funcție de specificul contractului și al deciziei de executare).
Este important de știut că acest termen se poate întrerupe. Întreruperea prescripției înseamnă că termenul de 3 ani reîncepe să curgă de la capăt. Actele de executare silită (cum ar fi poprirea pe conturi, notificările de executare, înființarea popririi) sunt considerate acte care întrerup termenul de prescripție. Așadar, dacă vi s-a pus poprire pe card în octombrie anul trecut, acel act a întrerupt termenul de prescripție, și el a reînceput să curgă de la acea dată.
Ce Ați Putea Face în Această Situație
Chiar dacă executarea silită este în curs, există câteva demersuri pe care le puteți lua în considerare:
* Verificarea Valabilității Executării Silite:
* Contestația la Executare: Deși a trecut un an de la poprire, în principiu, o contestație la executare silită se poate face în termen de 15 zile de la data la care ați luat la cunoștință de actul de executare pe care îl contestați (în cazul dumneavoastră, poprirea). Totuși, pot exista anumite motive excepționale pentru care o contestație să fie admisă și ulterior acestui termen, dar acestea sunt rare și depind de situația specifică.
* Verificați documentele: Solicitați executorului judecătoresc toate actele de executare și verificați dacă au fost respectate toate procedurile legale. Uneori pot exista vicii de procedură care ar putea duce la anularea executării.
* Acțiunea de Regres Împotriva Persoanei Responsabile:
* Proces Civil: Având în vedere că dumneavoastră ați fost co-semnatară pentru un împrumut pe care prietena dumneavoastră s-a angajat să-l plătească, și nu a făcut-o, aveți dreptul să o acționați în instanță pentru recuperarea sumelor pe care le plătiți sau le veți plăti. Ar fi util să aveți dovezi ale înțelegerii voastre (chiar și mesaje, martori, orice ar putea demonstra acordul dintre voi).
* Dovezi: Este crucial să adunați toate dovezile relevante: contractul de credit, extrasele de cont care arată plățile făcute de dumneavoastră, orice comunicare scrisă cu "prietena" dumneavoastră despre înțelegerea voastră și despre plata ratelor.
* Negocierea cu Creditorul (BNP Paribas Personal Finance - Cetelem):
* Deși sunteți în faza de executare silită, uneori creditorii pot fi deschiși la negocieri pentru a stabili un plan de plată rezonabil, mai ales dacă le explicați situația dumneavoastră și arătați disponibilitate de plată, chiar dacă sume mici. Contactați-i direct și explicați-le situația.
* Consultați un Avocat:
* Acesta este cel mai important sfat. Un avocat specializat în drept civil și executări silite vă poate analiza în detaliu toate documentele, vă poate spune exact care sunt șansele de succes ale unei contestații la executare, vă poate consilia cu privire la acțiunea în regres împotriva "prietenei" dumneavoastră și vă poate reprezenta în instanță. Având în vedere complexitatea situației, este esențial să aveți suport juridic specializat.
Despre Lipsa Bunurilor Mobile/Imobile
Faptul că nu aveți bunuri mobile sau imobile pe numele dumneavoastră la acest moment poate influența modul în care executarea silită se desfășoară. Dacă singurul venit este cel poprit pe card, executarea se va concentra pe acea sursă de venit, respectând limitele legale privind sumele ce pot fi poprite (de obicei o treime sau jumătate din venit, în funcție de natura veniturilor și dacă aveți și alte popriri). Executorul judecătoresc nu poate executa bunuri care nu vă aparțin.
Vă doresc mult succes în rezolvarea acestei situații. Nu ezitați să căutați ajutor specializat.
Răspunde
 25-06-2025

Va multumesc mult pentru raspuns.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.