Forum avocaţi > Divort

Divort la notar cu copii minori, acord intre parinti.

13-10-2018

Buna ziua. In urma unor evenimente desfasurate pe ascuns pe parcursul a 10 ani din cei 11 ani de casatorie, evenimente care nu mai permit continuarea casatoriei noastre, am hotarat sa divortez de sotia mea. Am vrea sa fie un divort cat mai civilizat, mai scurt si fara mentionarea culpei si de aceea am opta pentru un divort la notar public. Avem doi copii minori (sub 10 ani) si un apartament in copropietate. Sotia mai detine un apartament cu o camera. De principiu, am cazut de acord cu sotia pe toate aspectele cerute in cazul unui divort la notar, preferabil in cazul nostru pentru protejarea copiilor si a sotiei. Mentionez elementele intelegerii de principiu si apoi va adresez cateva intrebari legate de viabilitatea unei astfel de solutii.
1. Numele ei in urma casatoriei va ramane numele meu de familie. 2. Vom stabili exercitarea in comun a autoritatii parintesti, din cate am inteles aceasta fiind regula in lipsa unor situatii exceptionale, care nu fac obiectul situatiei noastre - nu am nici un fel de indoieli legate de dragostea ei pentru copii si a calitatii ei de mama. 3. Domiciliul copiilor va fi stabilit prin acord la domiciliul tatalui (al meu, apartamentul in care locuim in prezent), iar al ei va ramane, in mod oficial, la apartamentul cu o camera, acolo unde a avut tot timpul casatoriei domiciliul din buletin. 4. Se vor stabili perioade cat mai generoase in care ea sa poata vizita copiii. 5. Se va stabilii, in mod oficial in conventie, o suma pe care ea o va plati pentru intretinerea copiilor - mentionez ca aspectele materiale nu au reprezentat niciodata o problema sau un subiect de neintelegere intre noi.
In situatia in care divortul se va pronunta in urma acordului pe aspectele de mai sus, intentia noastra este ca, in ceea ce apreciem noi ca fiind interesul superior al copiilor, sa locuim impreuna cu copiii in acelasi apartament, copiii sa nu afle ca nu mai suntem casatoriti si sa incercam sa ne toleram pentru a proteja copiii. Daca, peste un timp (un numar de ani), constatam ca nu mai putem trai impreuna, fie pentru ca unul dintre noi doreste sa isi refaca viata cu altcineva, fie pentru oricare alt motiv, acordul nostru implica sa modificam conventia in conditiile legi si sa impartim copiii, unul urmand sa locuiasca cu mine si altul cu ea in locatii diferite. Evident aceasta nu ar fi o situatie ideala pentru copii si urmeaza sa apelam la ea doar in situatii pe care le vedem ambii putin probabile acum.

Inainte de a ne prezenta la un notar public cu documentele, am aprecia foarte mult daca avocati cu experienta ar putea evalua viabilitatea unei astfel de intelegeri si daca ati putea raspunde la urmatoarele intrebari:
1. Exista vreo piedica legala pentru un astfel de acord?
2. Stim ca urmeaza sa se efectueze o inspectie a Autoritatii Tutelare. Nu avem indoieli ca spatiul locuintei sau dezvoltarea fizica, emotionala sau psihica a copiilor sunt mai mult decat corespunzatoare. Exista, insa, sansa ca cele 5 puncte ale acordului sa nu fie acceptabile de catre notar sau Autoritatea Tutelara din vari-motive in conditiile acordului mamei pe toate aceste puncte? Ma gandesc la faptul ca, imi inchipui, stabilirea domiciliului la tata, este o situatie mai rar intalnita.
3. Decizia noastra de a continua sa locuim impreuna pentru copii, poate constitui un avantaj sau un dezavantaj in conditiile in care in conventie vor fi mentionate cele 5 puncte in urma carora domiciliul oficial va fi diferit pentru mama? Ar ajuta sa mentionam aceasta in conventie sau in timpul discutiilor cu autoritatile sau nu?
4. Inspectia se va face doar la domiciliul copiilor stabilit prin acord sau si la domiciliul stabilit oficial al mamei avand in vedere ca vom stabili perioade generoase de vizitare? Intreb pentru ca in locuinta stabilita a mamei exista chiriasi si am vrea sa nu-i expunem si pe ei la problemele noastre in cazul in care se va inspecta si acel spatiu. Daca e obligatoriu, nu e o problema.
5. Am citit in lege ca stabilirea contributiei la cresterea copiilor este de "pana la 1/3 din veniturile" parintelul separat, in cazul a 2 copii. Exista posibilitatea stabilirii in conventie a unei sume mai mici, de exemplu 1000 - 1500 lei / luna sau chiar renuntarea la ea? Cat timp vom locui impreuna oricum nu s-ar face plata in mod efectiv. Trebuie dovedit autoritatilor ca platile se fac?
6. In situatia in care pe viitor am dori tot prin acord complet schimbarea conventiei in directia stabilirii de domicilii diferite pentru copii, exista posibilitatea ca aceasta decizie sa nu fie acceptata de autoritati? (notar sau Autoritatea Tutelara) in urma inspectiilor psiho-sociale ulterioare? Cunosc faptul ca, dupa implinirea varstei de 10 ani, copiii vor fi ascultati. O sa incercam sa protejam copiii de astfel de intrebari. Nelamurirea este legata doar de respingerea unei astfel de solutii de catre autoritati din experienta dumneavoastra.
Am multe intrebari insa acestea ar fi principalele. Orice sfat de la o persoana cu experienta in situatii similare este binevenit. Multumim.
Răspunde
 14-10-2018

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Buna ziua,
Divortul presupune incetarea casatoriei.
Impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei presupune partajul.
Sunt doua actiuni separate! Se pot face si in acelasi timp, dar ... riscati sa va ”loviti” de proverbul romanesc: ”lucrul amestecat, miroase a ... neclar ” !
Puteti divorta la notar stabilind de comun acord tot ceea ce tine de: desfacerea casatoriei, domiciliul minorilor si cuantumul si modalitatea platii pensiei de intretinere datorata minorilor.
De asemeni, in aceleasi conditii puteti divorta si la instanta.
In ceea ce priveste partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei, de regula acesta se face la instanta. Hotararea ce se va pronunta de instanta va putea constitui titlu de proprietate pentru bunurile ce vor alcatui loturile partajabile ale fiecarui fost sot in parte.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-10-2018
Vizitator
Multumesc pentru raspuns. Partajul nu reprezinta momentan o grija de-a noastra mai ales in contextul posibilitatii de a locui impreuna dupa divort. Apreciez recomandarea de a nu amesteca lucrurile. Asa o sa facem. Intrebarile sunt legate, in principal, de viabilitatea solutiei aleasa.
Răspunde
 14-10-2018

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Solutia este viabila, ancheta sociala doar acolo unde va fi domiciliul copiilor. Nu este o situatie rara domiciliul la tata si cum exista acord, autoritatile implicat in aceeasta procedura nu vor avea cu ce sa intervina. Pensia o puteti stabii la orice nivel, de vreme ce exista acordul sotilor.

Un singur lucru va tb sa aveti in vedere si anume ca reprezentantii autoritatii tutelare vor dori sa discute cu minorii in cadrul evaluarii si astfel e posibil ca acestia sa ia cunostinta de noua situatie de fapt dintre parinti.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-10-2018

Nu ar fi o problema sa vorbeasca cu copiii pentru apreciarea gradului lor de dezvoltare psihica sau pentru a aprecia modul in care sunt tratati. Daunator pentru ei ar fi sa li se puna intrebari legate de neintelegeri intre parinti avand in vedere nu au fost expusi la nicio discutie din cadrul tragediei noastre, sau sa fie intrebati cu cine ar vrea sa stea. Noi incercam sa-i protejam de astfel de traume. Am speranta ca ancheta sociala se va desfasura in interesul copiilor, nu pentru a-i traumatiza cu informatii pe care nu le pot intelege la varste atat de fragede. Citisem ca astfel de discutii au loc cu minorii dupa varsta de 10 ani. Gresesc? Ai nostri au 6 si 7.
Răspunde
 14-10-2018

BUCURESTI
0766321314
avocatib@yahoo.com
https://www.google.ro/amp/s/m.stirileprotv.ro
Facebook
Lei de la autoritatea tutelara daca este cazul vorbesc cu copii dar, nu-i traumatizeaza. Un alt aspect - notarul nu vorbeste cu copii sau nu-i interogheaza. Nu cred ca este oportun sa va duceti cu copii la notar la momentul cand va duceti sa va intalniti cu sotul pentru desfacerea casatoriei. La o astfel de intalnire nu au ce cauta copii.
Si cel mai important lucru pe care este sa il faceti pt copii dvs este acela in care sa le spuneti copiilor ca nu sunt ei vinovati pentru despartirea dvs de sotul si tatal lor. Copii de mullte ori se invinovatesc pe ei pt esecurile parintilor. Poate sunt aspecte care le stiti dar, de multe ori ne scapa din vedere.

Avocat IRINA BUDA in cadrul Baroului Bucuresti de peste 20 ani. Drept de a reprezenta si pune concluzii inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie Adresa mail avocatib@yahoo.com Doar pt. programari tel 0766321314 (L-V intre orele 8 - 18)
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-10-2018
Vizitator
Mulțumim de sfaturi.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.