Forum avocaţi > Divort

Divort partaj cont bancar

06-05-2022
Vizitator
Am 3 conturi bancare : 1 este constituit din bani proveniți din vanzarea unei case de către mama mea (poate fi dovedit cu act de vânzare cump si decl de martor)dar fără a face un act de donație in acest sens , al 2 lea este cont de pensie a mea iar al 3 lea un cont constituit in timpul in care eram salariat ., mi se vira salariul.
Înaintea intruducereii unei acțiuni de divort de mine sau soție daca scot banii din cele 3 conturi si închid conturile sotia mai are dreptul la ei in caz de partaj la divort sau ulterior. Dar după introducerea acțiunii de divort in care cere si Partajul sau ulterior, soția are dreptul la ei si in ce cote? Se poate introduce indisponibilizarea sumelor pana la finalizarea partajului? Eu cum imi voi mai lua pensia in acest caz
Daca cu banii din acele conturi cumpăr un imobil iar in actul de vânzare cumparare se trece ca sunt din Donația cuiva soția are dreptul la acest imobil.
Răspunde
 06-05-2022

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Codul civil spune astfel:
Art. 317 - Independenţa patrimonială a soţilor
(2) Fiecare soţ poate să facă singur, fără consimţământul celuilalt, depozite bancare, precum şi orice alte operaţiuni în legătură cu acestea.
(3) În raport cu instituţia de credit, soţul titular al contului are, chiar şi după desfacerea sau încetarea căsătoriei, dreptul de a dispune de fondurile depuse, dacă prin hotărâre judecătorească executorie nu s-a decis altfel.
Art. 325 - Contribuţia soţilor
(2) Sotii sunt obligaţi să contribuie, în raport cu mijloacele fiecăruia, la cheltuielile căsătoriei.

Art. 327 - Veniturile din profesie
Fiecare soţ este liber să exercite o profesie şi să dispună, în condiţiile legii, de veniturile încasate, cu respectarea obligaţiilor ce îi revin privind cheltuielile căsătoriei.

Art. 341 - Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora
Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.

Cu alte cuvinte:
- contul in care tineti banii obtinuti de la mama dvs = puteti sustine ca sunteti un simplu depozitar, daca mama dvs. mai traieste; nu il inchideti,parerea mea
- contul de pensie - ar fi bine sa retrageti banii de indata ce incasati pensia,iar sumele deja incasate pe durata casatoriei sa sustineti ca au fost cheltuite integral pentru cheltuielile casatoriei
- inchideti contul nr.3, cel in care ati incasat salariul

Nu va recomand sa cumparati nimic acum, ptr ca va complicati inutil existenta.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.