Forum avocaţi > Divort

LEGALIZARE SENTINTA DIVORT

1  2   3  Final
 26-11-2014

Daca sedinta de pronuntare a sentintei de divort a avut loc in ziua de 11.11.2014 la cåt timp se poate da hotårirea de divort?Care sunt cheltuielile aferente legalizårii acestei hotåriri?o pot folosi in alta tara fara a o legaliza?Multumesc
Răspunde
 16-12-2014
Vizitator
1. Veti putea legaliza sentinta de divort peste cateva luni cand se redacteaza hotararea - in acest moment nu exista o hotarare, ci doar o minuta - solutie pe scurt, fara motive.

Pentru eliberarea copiilor legalizate ale hotarârilor judecatoresti, depunerea cererilor se face la registratura instantei, de obicei doar in anumite zile ale saptamanii între orele 9:00–13:00 sau 9:00–14:00 (zilele si programul variaza de la o instanta la alta).

Eliberarea hotarârilor judecatoresti legalizate se face ulterior depunerii cererii de legalizare.

În vederea legalizarii se va achita taxa de timbru aferenta acesteia, în cuantum de 5 lei, pentru fiecare exemplar, conform art. 9 lit. l din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, în contul bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale în a carei raza îsi are domiciliul sau, dupa caz, sediul fiscal, platitorul.

Veti avea nevoie de hotararea din dosar, nu de cea comunicata pentru ca cea comunicata nu contine semnaturile judecatorilor.

Pentru copiile din dosar mai trebuie sa platiti 0,20 lei/pagină daca sunt efectuate de catre instanta sau tariful xeroxului daca se colaboreaza cu o firma privata pentru xerox.

2. Nu, si in functie de tara in care intentionati sa o folositi, veti avea nevoie de formalitati suplimentare - apostilare/supralegalizare, traducere etc.
Răspunde
 16-12-2014
Vizitator
Asteptati mai intai insa sa se redacteze hotararea si sa devina definitiva.
Poate deveni definitiva sentinta fie prin neapelare, fie prin respingerea caii de atac - sotul care se considera nedreptatit de sentinta are si aceasta posibilitate de a face apel la sentinta de divort.
Răspunde
 17-12-2014
Vizitator
Sunt in aceeasi situatie, de ce dureaza asa mult dureaza redactarea? Dupa ce ca a durat 2 ani sa divortez, acum aflu ca trebuie sa mai astept si dupa judecator sa-si gaseasca timp sa redacteze hotararea. Pot sa fac ceva sa o redacteze mai repede?
Răspunde
 17-12-2014
Vizitator
Conform Art. 426 din Noul Cod de Procedura, "hotărârea se va redacta şi se va semna în cel mult 30 de zile de la pronunţare.", insa acest termen nu este in general respectat din cauza numarului mare de cauze pentru care trebuie sa se pronunte in judecator.
Puteti sa incercati sa depuneti la instanta o cerere de urgentare a redactarii.
Răspunde
 17-12-2014
Vizitator
Multumesc pentru låmuriri.Nu sunt in tara si am divortat printr-o procura pentru un avocat.Am inteles ca pentru a folosi sentinta in Spania trebuie legalizata,apostilata etc..Cine poate face asta in locul meu?ce proceduri trebuie respectate pentru a-mi face sentinta legala pentru a o folosi in Spania?credeti cå suma de 1000 de lei ceruta de un avocat pentru a mi rezolva aceasta problema este mare?
Răspunde
 17-12-2014
Vizitator
Da, sentinta trebuie legalizata, tradusa si apostilata pentru a fi recunoscuta in strainatate.
Suma nu este mare avand in vedere tarifele obisnuite ale avocatilor.
Răspunde
 07-09-2017
Vizitator
Buna ziua, eu m-am casatorit in C-ta in '89, in 2003 am divortat in SUA, acum sint in tara si as vrea o recunoastere a sentintei de divort din state. - sentinta de divort trebuia apostilata acolo in SUA?(in tara nu se poate apostila?) - cind merg la tribunal sa depun cerere, trebuie sa prezint sentinta de divort apostilata, tradusa si legalizata? - ultimul domiciliu a fost in Oradea, la judecatoria Oradea trebuie sa merg?va multumesc.
-
Răspunde
 07-09-2017

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Hotararile straine privind desfacerea casatoriei trebuie sa fie investite cu formula executorie de catre instanta judecatoreasca din Romania, prilej cu care se va inregistra noul statut civil al fostilor soti si va fi clarificat numele pe care acestia urmeaza sa-l poarte.
Orice modificare intervenita in statutul civil al unei persoane, ca urmare a intocmirii unui act de stare civila sau, dupa caz, dispusa printr-o printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, ori printr-un act administrativ, se comunica autoritatii administratiei publice locale unde s-a intocmit actul de nastere, de casatorie sau de deces al persoanei la care aceasta modificare se refera, in vederea inscrierii mentiunilor corespunzatoare (art.9 din Legea 119/1996 privind actele de stare civila).
Inscrierea divortului pronuntat in strainatate, privind un cetatean roman, se va face numai dupa ce hotararea straina, definitiva si irevocabila, a fost recunoscuta de catre tribunalul judetean competent (sau tribunalul municipiului Bucuresti, dupa caz), conform prevederilor art.166 si 170 din Legea nr.105/1992.
Pentru inregistrarea divortului in Romania, este nevoie d eurmatoarele acte:
• a) copia hotararii straine ;
• b) dovada caracterului definitiv al acesteia - certificatul de divort sau hotararea definitiva;
• c) copia dovezii de inmanare a citatiei si actului de sesizare, comunicate partii care a fost lipsa in instanta straina sau orice alt act oficial care sa ateste ca citatia si actul de sesizare au fost cunoscute, in timp util, de catre partea impotriva careia s-a dat hotararea (cand este cazul);
Se vor anexa declaratii autentificate ale fostilor soti precizand numele pe care il poarta dupa casatorie, intrucat in hotararile de divort din strainatate este posibil ca acest lucru sa nu fie mentionat.
Persoanele care si-au inregistrat in Statele Unite ale Americii schimbarea de nume si sunt in posesia certificatului change of name, il vor anexa pe acesta.
Toate actele oficiale straine vor fi apostilate de catre Secretarul de Stat din tara respectiva. Durata procedurii variaza in functii de volumul de activitate al tribunalului competent.
Pentru demersurile de recunoastere a sentintei de divort de catre o instanta din Romania, persoanele interesate pot da procura speciala unui avocat din Romania care sa ii reprezinte.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-09-2017
Vizitator
Va multumesc pentru raspuns, am inteles ca apostilarea sentintei trebuie facuta in SUA, eu m-am mutat in tara de citeva luni, nu am stiut de aceasta apostila, deci trebuie sa merg pina in SUA sa obtin aceasta apostila? si va rog spuneti-mi dupa ce am sentinta apostilata trebuie sa o traduc si legalizata?doar asa mi-o primeste la tribunal>? va multumesc mult.
Răspunde
 07-09-2017

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Ionel a scris pe 07-09-2017:
Va multumesc pentru raspuns, am inteles ca apostilarea sentintei trebuie facuta in SUA, eu m-am mutat in tara de citeva luni, nu am stiut de aceasta apostila, deci trebuie sa merg pina in SUA sa obtin aceasta apostila? si va rog spuneti-mi dupa ce am sentinta apostilata trebuie sa o traduc si legalizata?doar asa mi-o primeste la tribunal>? va multumesc mult.

Încercați să rezolvați problema apostilării prin Consulatul SUA în România.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-07-2018
Vizitator
Am și eu o întrebare. .a venit prin posta decizia sau o copie ca nu are stampile semnături nimic pe 15 06 2018 ptr legalizare ce trebuie sa fac?Avocata mia cerut 1500de lei ptr legalizare!Asa mult ma costa?Mulțumesc anticipat
Răspunde
 09-07-2018

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Luca Oana a scris pe 09-07-2018:
Am și eu o întrebare. .a venit prin posta decizia sau o copie ca nu are stampile semnături nimic pe 15 06 2018 ptr legalizare ce trebuie sa fac?Avocata mia cerut 1500de lei ptr legalizare!Asa mult ma costa?Mulțumesc anticipat

Dacă nu se formulează apel, săptămâna viitoare puteți merge să legalizați hotărârea. Trebuie să faceți o cerere simplă, să atașați copii ale hotărârii (în funcție de câte exemplare doriți), să depuneți dovada achitării taxei de timbru (5 lei/1 exemplar). Nu este nimic complicat.

0721.39.39.39.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-08-2018
Vizitator
Pentru transcrierea casatoriei din strainatate, in Romania, am nevoie de inregistrarea sentintei civile nr ... din .. pronuntata in sedinta publica din ...privind desfacerea casatoriei, trebuie sa solicit de la tribunal ? ce taxa timbru pentru 4 exemplare trebuie platita la posta?
Răspunde
 14-02-2019
Vizitator
Buna!
Am divortat cu multi ani in urma.Acum locuiesc in alta tara si am nevoie de hotararea de divort.Pot imputernici o alta persoana pentru a fi eliberata?
Multumesc!
Răspunde
 14-02-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Horga Diana a scris pe 14-02-2019:
Buna!
Am divortat cu multi ani in urma.Acum locuiesc in alta tara si am nevoie de hotararea de divort.Pot imputernici o alta persoana pentru a fi eliberata?
Multumesc!

Da, puteti obtine hotararea, mandatand o persoana sau angajandu-va un avocat pentru efectuarea demersurilor necesare.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-02-2019

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Horga Diana a scris pe 14-02-2019:
Buna!
Multumesc!

Da, un avocat angajat de dvs poate să obțină sentința legalizată.

0721.39.39.39.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-02-2019
Vizitator
Buna ziua. Am nevoie de un răspuns ,vă rog. Am divorțat și am primit luna trecuta comunicare hotărâre civilă. Am înțeles că trebuie legalizata. Ce acte îmi trebuie? Cererea tb sa fie tip sau nu? Mulțumesc . O zi buna.
Răspunde
 09-07-2019
Vizitator
Buna ziua eu am divortat de sotul pe data de 14 mai 2019 am fost citata la judecatorie unde m-am prezentat atat eu cat si sotul care a fost deacord cu divortul.Mi sa comunicat de la judecatorie ca nu mai trebuie sa ma prezint la judecatorie eu locuind in Cluj si sotul in Satu Mare unde a avut loc casatoria.Ieri am primit prin posta un plic cu hotaratea civila unde am vazut ca are 2 semnaturi si o stampila pe care scrie Judecatoria Satu Mare.Oare mai trebuie sa mai merg iar la judecatoria Satu Mare pentru alta stampila legalizata daca mi sa spus cand am avut procesul ca nu mai trebuie sa ma prezint si sa astept sentita definitiva prin posta.Va rog frumos sa ma lamurti ca nu inteleg nimic eu trebuie sa imi schimb buletinul cu numele avut anterior casatorie si sunt si insarcinata in 7 luni si mie cam urgent sa imi schimb numelele inainte de a naste.Multumesc
Răspunde
 09-07-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Alina a scris pe 09-07-2019:
Buna ziua eu am divortat de sotul pe data de 14 mai 2019 am fost citata la judecatorie unde m-am prezentat atat eu cat si sotul care a fost deacord cu divortul.Mi sa comunicat de la judecatorie ca nu mai trebuie sa ma prezint la judecatorie eu locuind in Cluj si sotul in Satu Mare unde a avut loc casatoria.Ieri am primit prin posta un plic cu hotaratea civila unde am vazut ca are 2 semnaturi si o stampila pe care scrie Judecatoria Satu Mare.Oare mai trebuie sa mai merg iar la judecatoria Satu Mare pentru alta stampila legalizata daca mi sa spus cand am avut procesul ca nu mai trebuie sa ma prezint si sa astept sentita definitiva prin posta.Va rog frumos sa ma lamurti ca nu inteleg nimic eu trebuie sa imi schimb buletinul cu numele avut anterior casatorie si sunt si insarcinata in 7 luni si mie cam urgent sa imi schimb numelele inainte de a naste.Multumesc
Pentru a schimba actele de identitate, aveti nevoie de hotararea legalizata. Pentru legalizare, va trebui sa mergeti la registratura instantei unde hotararea a ramas definitiva, sa depuneti o cerere, sa achitati o taxa judiciara de timbru in cuantum de 5 lei/ exemplar si sa aveti la dvs copii xerox de pe hotarare, in atatea exemplare cate doriti sa legalizati. Daca nu va puteti deplasa, puteti imputernici o persoana sa efectueze legalizarea sau va puteti angaja un avocat.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde 1  2   3  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.